Lassacskán nem telik úgy hónap, hogy ne jelenne meg valamilyen őrült – vagy épp kevésbé őrült – szimulátor a videójátékok piacterein. A PlayWay SA kiadó pedig szó szerint rendre eláraszt bennünket változatos tematikájú és hullámzó minőségű produktumokkal. Idén már lehettünk például hajléktalanok a Bum Simulatorben, őrizhettük egy fiktív ország határait a Contraband Police-ban és óriás hajóroncsokat bonthattunk szét a Ship Graveyard Simulator 2-ben. Az őszi nagy játékmegjelenések közé pedig halkan besettenkedett a Thief Simulator 2, a 2018-as első rész folytatása, szóval ideje elővenni a símaszkot és a feszítővasat, mert “megyünk lopni”!

A tolvajlás művészete

A cím szerintem magáért beszél: lopnunk kell. Méghozzá sokat, hősünknek ugyanis egy igencsak nagy adósságot kell törlesztenie. A kampány amúgy inkább tekinthető egy vaskos tutorialnak, mintsem egy mély cselekménnyel és karakterekkel operáló történetnek, éppen ezért nehezen lehet komolyan venni vagy bárminemű kritikával illetni. A feladatát azonban tökéletesen ellátja :“megtanít” minket lopni. És lesz is mire megtanítania bennünket, hiszen a játék felettébb bőkezű az eszköztár terén: többek között feszítővasat, tolvajkulcsot, üvegvágót, micro kamerát és éjjellátót is bevethetünk a „munkánk” során, a sort pedig még hosszasan folytathatnám. Lehetőségünk van továbbá okosan megtervezni a betöréseinket, többek között célpontjaink rutinjait is megfigyelhetjük és kiismerhetjük, hogy észrevétlenül történjen a be- és kijutás. Alaposan telepakolt hátizsákunk és autónk tartalmát a helyi orgazdánál tudjuk pénzre váltani, ahogy pedig szépen-lassan haladunk előre, egyre nehezebb és bonyolultabb küldetések várnak ránk. Sikeres akcióink során zsákmányunk mellett tapasztalati pontot is gyűjtünk, melyet egy közepesen terjedelmes képességfán tudunk szétosztani, ezzel fejlesztve a kezdetben ügyetlenkedő betörőnket.

"...és senki nem szól ránk."

Az alcím persze erős túlzás, mivel kicsiny városunk polgárai a legkisebb kihágás esetén is azonnal riasztják a rend éber őreit, akik kicsit sem realisztikus gyorsasággal teremnek a nyakunkon és kapnak el minket. Ilyenkor két opciónk van: a már sokszor bevált visszatöltés vagy a bevonulás a börtönbe, ahonnan utána ki is kell tudnunk szökni. Akcióink között pedig még tevékenykedhetünk is a város szabadon bejárható kerületeiben, járművünket javíthatjuk és pimpelhetjük a helyi autószerelő garázsban vagy megpihenhetünk a rejtekhelyünkön. Romos kis otthonunkban tudunk előre felkészülni a betörésekre, megbízásokat vállalni, felszereléseket rendelni, gyakorolni készségeinket és raktározni a lopott cuccokat. A későbbiekben pedig akár renoválhatjuk is a portánkat – bár House Flipper szintű mélységeket azért ne várjatok.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A lopás (nem) kifizetődő

A Thief Simulator 2 egy átlagosan sikeredett lopakodós szimulátor, ami sajnos sokkal komolyabban veszi is magát, mint azt kellene, emiatt pedig hibái is könnyebben bukkannak a felszínre. Először is, a játék vajmi keveset fejlődött az előző részhez képest, így inkább tekinthető szimpla továbbfejlesztésnek, egyes küldetések pedig (például a szomszéd budijának a szétverése) szó szerint át lettek emelve korábbról. A látvány terén sem történt különösebb változás, tehát pontosan úgy néz ki, ahogyan azt egy szimulátor játékoktól már megszokhattuk – bár a skybox kivételesen ocsmányra sikeredett. Na és persze a műfaji sajátosságnak betudható bugokba is bele-bele szaladhatunk időnként. A Thief Simulator 2 legnagyobb hibája azonban még így is az, hogy nemes egyszerűséggel könnyen és hamar unalomba fullad. Az első pár betörés és megbízás ugyan tartogat némi izgalmat, ám ahogy haladunk előre, és szépen lassan kiismerjük a mesterséges unintelligenciát, ez az élmény rohamosan elkezd csökkeni – a játék felé mutatott érdeklődésünkkel egyetemben.

A Thief Simulator 2-ért viszont nem szükséges senkit vagy semmit sem kirabolnunk, ugyanis 20 euróért (~ 7700 Ft) juthatunk hozzá a digitális áruházakban. Ha viszont nem vagytok elvakult rajongói az első epizódnak, vagy nem akarjátok kutyafuttában kitanulni a “szakmát”, úgy érdemes inkább várni vele egy kisebb leértékelésig, amennyiben szeretnétek megfosztani pár gyanútlan NPC-t az értéktárgyaiktól.