Azt hiszem, valamilyen szinten minden emberben megvan a vágy, hogy saját lencséin keresztül mutassa be a világot, legyen az egy Instagram-kompatibilis kajafotó, egy tökéletesen beállított családi kép, vagy egy jól elkapott pillanat, ami manapság nem is nehéz, hiszen mindenki zsebében ott lapul egy kamerás mobiltelefon. Persze a mindennapok problémáit a valóságban nehéz lenne csupán egy-egy fotóval megoldani, de a Toem világában szerencsére ez is teljesen kivitelezhető. A Something We Made alkotásában egy meghatározhatatlan fajú, aranyos kis lénnyel – nevezzük Tóbinak – indulunk útnak, hogy fényképezőgépünkkel a kezünkben felfedezzük a skandináv tájak ihlette vidékeket, és átéljük a varázslatos, toem nevezetű jelenséget.

Egy fotó néha többet mond minden szónál

A játék látványvilága kicsit a Chicory: A Colorful Tale grafikai megoldását idézi – csak színek nélkül –, bár stílusában valamelyest eltér, már 3D-s elemeket is alkalmaz, valamint a mozgatható kamerának köszönhetően kicsit könnyebben beláthatók a helyszínek is. Már ezen a ponton is nehéz nem beleszeretni a játékba, de szerencsére a Toem ezt képes játékmenetével, zenéivel és karaktereivel is tovább fokozni.  

Tóbival különböző régiókat barangolhatunk be, vakunkat villogtatva, azonban a buszjegy az ezeket összekötő járatokra bizony nincs ingyen. Vagyis, ha úgy vesszük, mégis, mivel pénz helyett elég mindössze pecséteket összegyűjtenünk a felszálláshoz, amiket különböző feladatok teljesítéséért zsebelhetünk be kis füzetkénkbe. Ezek többségéhez ráadásul csupán kameránkra, no meg néha egy kis találékonyságra van szükségünk, így ehhez a körtúrához még malacperselyünket sem kell kivégeznünk.   

Mondd, hogy CSÍÍÍZ!

A pecsétek forrásai a kisebb területekre osztott régiók fotókihívásai, melyek teljesítéséhez általában megadott tárgyakat kell felkutatnunk, lencsevégre kapnunk, majd bemutatni képeinket a csillagok megszerzéséhez. Ezek megoldása azonban önmagában kevés a továbbjutáshoz, a pecsétek többsége ugyanis a játék rendkívül mókás és színes szereplőgárdájának zsebében lapul. Van, hogy egy gyanús, ballonkabátos alakot, máskor egy látványosságot, de az is előfordul, hogy cserkészek által kissé érthetetlen módon leírt növényeket kell megörökíteni értük.

A feladat azonban gyakran kicsit több egy adott fotó bemutatásánál: például egy betontömb elmozdítása, megfeneklett hajók felkutatása, vagy épp egy elveszett szendvics visszaszerzése is lehet, viszont konkrét fejtörőket és megoldásokat inkább nem lőnék le senkinek. Annyit viszont elárulok, hogy inkább ötletes, mintsem agyzsibbasztó feladványokra érdemes számítani, amik megfejtéséhez néha még el sem kell sütnünk a gépünket. Túránk előrehaladtával nemcsak kameránk kap új funkciókat, de elszórva különböző ruhákat és kiegészítőket is találhatunk hősünknek, amik gyakran nem csak mókás külsőt kölcsönöznek neki, hanem ezeket viselve sok esetben új helyszínekre is bebocsátást nyerhet – például egy búvársisakkal.

Maga a kamera kezelése egyébként robbant egyszerű, akár kedvünkre zoomolhatunk és szelfizhetünk, különösen a később megszerezhető kameraállvánnyal. Az egyetlen hátrány igazából csak az, hogy fotózás közben mozogni nem tudunk, legfeljebb kameránkat forgathatjuk. Fotóinkat továbbá a játék különböző albumokba gyűjti, külön listázva az állatfotókat, valamint a különleges látványosságról és karakterekről készült képeket.

Csodás emlékalbum

A Toem egy elképesztően könnyed, vicces és szórakoztató fotókaland, roppant megnyugtató és aranyos hangulattal, amihez látványvilága mellett zenéi is nagyban hozzájárulnak. Ugyan nem épít úgy az érzelmekre, mint mondjuk, a Chicory: A Colorful Tale, de enélkül is remek időtöltést jelent legalább pár órára, bár a játékidő persze nagyban függ attól, hogy mennyire veszünk az aprócska világok tartogatta küldetésekben és felfedeznivalókban.