Emlékszem, hogy majdnem leesett az állam, mikor a Super Nintendo Entertainment Sytembe helyezett Super Turrican 2 elindult, a klasszikus, faházas Videoton tévénk pedig úgy dörrent meg, mintha bakelitről hallgattam volna a Pokolgép egyik korai lemezét. A robbanások és lövések leszakították a fejem, miközben a hadakat gyilkoló főhős csatája kicsit a Probotectort juttatta az eszembe. Nem ez volt az első találkozásom a tehetségét később még a Rogue Leaderrel és társaival is bizonyító Factor 5 alkotásával, de talán ez bizonyult a legemlékezetesebbnek. Elvégre a Turrican a Metroidból és az Európában sajnos ismeretlen Psycho-Nics Oscarból építkező játékmenetével már 1990 óta hódított, C64-en, Amigán, Atarin és más platformokon is, akciójátékként pedig remekül működött, aminek a PS4-re (ezzel együtt a kompatibilitásnak hála PS5-re) és Switchre megjelent Turrican Flashback állít most kicsit hiányos, de mégis izgalmas nosztalgiával teli emléket.

Klasszikusok, (majdnem) minden egyben

A csomagban helyet kapott az eredeti Turrican (a Manowar Kings of Metal albumborítóját “idéző” grafikájával), a ‘91-es folytatás, a The Final Fight, valamint a kultikus páros mellett megtaláljuk még a ‘94-es, Sega Mega Drive-ra írt Payment Dayt, valamint a ‘92-es, NES-es, majd SNES-re megjelent Super Turricant. Természetesen mindegyik nagyszerűen fut, állítható képaránnyal, különféle beállításokkal, illetve a játék alatt menthetünk, majd betölthetjük korábbi állásainkat. 

Ilyenformán már eleve könnyítés az új verzió, de ehhez még jött egy kis apróság, ami annak is sikerélményeket okozhat, aki nem érzi az ujjában a bugit, ha retró lövöldékről van szó, viszont szeretné kiélvezni az ilyen idegen lényeket és biomechanikus szörnyetegeket gyilkoló platformereket/shootereket. Merthogy a játék egyetlen gombnyomással (és nyomva tartással) bármikor visszatekerhető, akár halál után is, ennek köszönhetően pedig bármikor finomíthatjuk mozgásunkat, elkerülhetjük a halálos csapásokat és a többi. Rengeteg esetben kifejezetten életmentő ez a lehetőség, amit sokan fognak méltányolni, még ha kicsit csalás szaga is van a dolognak. Maga a játék pedig mind a négy esetben rendkívül élvezetes még így is, avagy az élményt nem rombolja, nem is kötelező élni vele.

Majdnem teljes

Ahogyan az előző alcímből is kiolvasható, sajnos a gyűjtemény nem teljes. A bevezetőben is említett, elképesztően hangulatos, (a maga módján) látványos és izgalmas Super Turrican 2 ugyanis nem része a kollekciónak, ami hatalmas fájdalom. Persze a csomagba került négy epizód így is remek, brutálisan kicentizett kihívásokkal, rendkívül változatos formában. Illetve rengeteg idegent pusztíthatunk bennük a különféle helyszíneken, két lábon vagy éppen űrhajóban, esetleg a falakon felkapaszkodva a kilőhető horoggal, a ragyogó zenék pedig még mindig igazán fülbemászók, de a SNES-es klasszikus nélkül mégis hiányérzete támad az embernek. Nem ártott volna némi visszatekintés, néhány érdekes doksi, ha már az eredeti stúdió bábáskodott a gyűjtemény felett, illetve némi extra amúgy sem lett volna rossz, hogy ellensúlyozza a viszonylag magas árat és a hiányzót. Nosztalgiázóknak és a lemaradást pótolni kívánóknak viszont remek csomagról van szó, amit, ha máskor nem, hát egy leárazás során illő beszerezni.