Igazából már az is jó kérdés, hogy mennyire volt szükséges két olyan játék felújítása, amik közül a legidősebb, az Uncharted 4: A Thief’s End sincs még hat éves, addig ugyanis van pár hónap. Ráadásul mind ez, mind a DLC-ből lett önálló spin-off epizód, a The Lost Legacy is nagyon jól nézett ki mind a megjelenés napján, mind most.

Mivel abban a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy egy nappal a tesztpéldány befutása előtt érkezett meg a PS5-ösöm, még telepítettem az eredeti Uncharted 4-et rá, hogy megnézzem, hogyan fest a szintén azon a héten átvett 4K-s tévén. Simán letagadhatta volna az elmúlt öt és fél évet. Másnap pedig megérkezett a Legacy of Thieves Collection, és…

Kis ráncfelvarrás és némi hiány

És igazából semmilyen hatást nem váltott ki. Sem az A Thief’s End, sem a The Lost Legacy nem néz ki látványosan jobban, a játékmenethez pedig abszolút nem nyúltak hozzá. Alapvetően ezek ugyanazok a programok, amik 2016-ban és 2017-ben megjelentek. Persze a grafikát felhúzták 4K-ra, a fény-árnyék effektek is szebbek, szóval a látvány részletgazdagabb lett. Viszont, mivel eleve gyönyörű programokról van szó, mindez nem okoz látványos javulást, nem olyan jelentős a változás, mint mondjuk, a Mass Effect eredeti és új változata között.

Emellett jelentősen lecsökkent a töltési idő, és mindkét játék úgy-ahogy kihasználja a DualSense kontrollert, bár ezen a téren érzek némi hiányt. Az adaptív ravasz bár működik, viszonylag kevés visszajelzést ad. Teszem azt, amikor az autóval próbálunk egy sáros úton felkapaszkodni, tök mindegy, hogy csak lazán nyomjuk a gombot vagy az ellenállással megküzdve „padlógázt” adunk. Ezen a téren például a Plague Tale: Innocence PS5-ös változata jobban teljesít, hiszen kis túlzással minden mozdulatra rezeg és ficánkol a kontroller.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Továbbá a touchpanel sem a legjobban lett átültetve. Az Uncharted 4 egyáltalán nem használja ki – pedig Nate naplójának lapozgatása közben kapóra jönne –, míg Chloe fényképezőgépén mindegy, hogy jobbra vagy balra húzod végig rajta az ujjad, a játékban a képek össze-vissza mozognak. Hiába simogattam a panelt balról jobbra folyamatosan, a képek hol jobbra, hol balra mozdultak el. Érdekesség, hogy a menüben a bónuszok között ugyanez a funkció hibátlanul működik.

Mindezeken túl a Legacy of Thieves Collection nem tartalmazza az Uncharted 4 többjátékos módját, az továbbra is csak a PS4-es változattal érhető el. De, hogy ne csak panaszkodjak, a 3D hangzás nagyszerűen működik, és kaptunk három teljesítménybeállítást is. A Fidelity módban natív 4K-ban élvezhetjük a látványt, 30 fps mellett. A Performance mód 60 fps-es sebességet garantál, viszont 4K-s és HD tévén is 1440p-s felbontást kapunk – utóbbi esetben 1080p-ről skálázva fel. Végül ott a Performance+ mód, ami 120 fps-es száguldást kínál, de ez már a 4K-s tévén is csak 1080p-ben jeleníti meg a játékot. Illetve nagy pozitívum, hogy a PS4-es mentések importálhatóak, így a statisztikáktól a trófeákig minden átmenthető.

Egy próbát megért

Mindent összevetve a Legacy of Thieves Collection csak akkor éri meg a pénzét, ha nincs meg az eredeti A Thief’s End és The Lost Legacy. Ebbe az esetben két, szerethető karakterekkel telepakolt, remek akció-kalandjátékkal gazdagodhatsz. Ha pedig megvan eme játékok valamelyike vagy mindegyike, akkor február 3-ig 10 dollárért, vagyis nagyjából 3200 forintért felfrissíthetjük a PS5-ös verzióra (kivéve, ha PS Plusban van meg, arra ez nem érvényes) – így viszont már inkább megéri.