A női tenisz mezőnye szegényebb lett a világelső nélkül. Igen, a mai női mezőny legjobb játékosa úgy döntött, hogy visszavonul és abbahagyja a pályafutását. Olyan váratlanul ért mindenkit ez a bejelentés, hogy pár hétig biztos elhomályosít minden történést a teniszvilágban. Jogos lehet a kérdés, hogy minek akkora feneket keríteni a dolgoknak, hiszen vonultak már vissza játékosok eddig is és ezután is így lesz, de a belga Henin nélkül egyszerűen nem tudom elképzelni a mezőnyt. Egyébként nem csak én vagyok ezzel egyedül. A sajtótájékoztatón döbbent csend lett, amikor a bejelentés megtörtént. Pár szemfülesebb riporter rá is kérdezett, hogy biztos nem tér majd vissza mondjuk egy év múlva? Esetleg, mint Martina Hingis, aki egy bokasérülés miatt 2002-ben vonult vissza, de 2006-ban váratlanul visszatért és egészen a 6. helyig verekedte magát vissza a világranglistán. Henin megerősítette, hogy végleges a visszavonulás és nem lesz majd egyszer.

Olyan sokat hallottam azt a mondatot, hogy a csúcson kell abbahagyni. Régen azt hittem, hogy ez csak amolyan ugratás, hiszen a sportolók elérnek egy pontra, ahol azt mondják, hogy mindent elértek és utána szép lassan levezetnek (sportos berkekben használatos szó, nehogy valaki autóvezetést értsen ez alatt) és a fiatalok átveszik a helyüket. Henin remek példa arra, hogy igenis abba lehet hagyni a csúcson. Tényleg mindent elért a teniszben, hiszen olimpiai bajnok, 4-szeres Roland Garros győztes, 2-szeres US Open győztes, Australian Open győztes, 2-szeres világbajnok és 41 tornagyőzelem, rengeteg év sportolója díj. A szemfülesek viszont felfedezhették, hogy egy valami mégis hiányzik a vitrinből. A wimbledon-i Grand Slam tornát nem nyerte meg. Egyébként az angol torna nélkül is elismerésre méltó teljesítményt nyújtott és minden tiszteletet megérdemel. De mégis fájó, hogy 25 évesen egyszerűen vége, csak így. Bár elmondta, hogy nem érzi elég motiváltnak magát ahhoz, hogy a továbbiakban is hétről hétre a legjobb legyen, jöjjenek a fiatalok. Meg lehet érteni és a döntését tiszteletben tartom, tartja az egész teniszvilág, de akkor is játszhatna még.

A végére egy kis esélylatolgatás, hogy ki töltheti majd be az általa keletkezett űrt. Sarapova az elsőszámú trónkövetelő, amit a ranglista helyezése rögtön megcáfol, de gyorsan hozzáteszem, hogy feljövőben van. A két Williams testvér pedig ismét végigverheti a komplett mezőnyt, hiszen őket az utóbbi időben csak Henin tudta megállítani. Serenát számos negyeddöntőben, Venuszt pedig az elődöntőkben.

Az egyik trónkövetelő