(2.0) Persze sosem egyszerű, és ez határozottan igaz a Baldur's Gate 2-re is. Emlékszem, mikor először küzdöttem egy nagyranőtt vörös gyíkkal, bizony órákat töltöttem azzal, hogy kiagyaljam a megfelelő taktikát. Akkoriban még netem sem volt, így saját kútfőből kellett kitalálni egy olyan módszert, amivel le lehet ölni egy tűzokádó, és egyébként is modortalanul viselkedő lényt. Merthogy többről van szó sokkal, mint egy átlagos hack&slashben, ahol vedelni kell a gyógyitalt, aztán előbb-utóbb csak megfekszik. Itt erősen bevédi magát mágiával, egyszerűbb fegyverekkel nem is lehet sebezni alapból, és még a közvetlenül sebző varázslatoknak is ellenáll, miközben ő időnként tűzlabdákat szór és egy szárnysuhintással fellöki a fél csapatomat.

Na ezt kellett valahogy megoldani, ami akkor még kezdő BG-sként kemény kihívás volt. Azóta már tudom, hogy többféle használható taktika van, én mindenesetre a következőt alkalmaztam: a közelharcosok megpróbáltak életben maradni, és távol tartani a gyíkot, míg a varázslóm (ez is Aerie volt, a főkarakter paladinként próbált közel maradni) módszeresen elkezdte először leszedni a mágikus védelmeket, majd lecsökkenteni a mágiaellenállást (Lower resistance), aztán a mentődobásokat (Greater malison), majd 1-2 Finger of death-szel ha mákom volt, sikerült megölni. (Magyarázat: a mágiaellenállás azt jelenti, hogy teljesen hatástalan lesz rajta a varázslat, a mentődobás pedig azt, hogy egy varázslat hatásai közül melyiket nyeli be: a gyengébbet (akár a semmit), vagy a keményebbet. A Finger of Death-nél ha nem sikerül a mentődobás, akkor az azonnali halállal jár.) Ha megdobta a mentőt mindegyikre, akkor jöhetett az újratöltés. Később próbálkoztam Disintegrate-tel is, csak ez (amellett, hogy nem ad -4 -et a mentőhöz) azt is okozhatja, hogy a nála lévő cuccok is megsemmisülnek, ami elég ciki egy sárkánynál, akit a kincséért is próbálunk megölni.



Most, évekkel később már nem okozott különösebb nehézséget eddig egyik sárkány sem: Lower resist, aztán onnan már akár Magic Missile-lal is le lehet ölni, míg az alaposan bevédett harcosaim se hullanak el két kör alatt - de az első élmény örök emlék marad...

Most a Wathcer's Keep negyedik szintjén is belefutottam egy sárkányba, valami S-sel kezdődő nevűbe - fene se jegyezte meg, valahogy mindig olyan hülye nevük van. Az Árnyéksárkány például Thaxll'ssillyia - ilyen névvel nem csoda, hogy ingerült volt. Szóval S. urat is sikerült magam ellen fordítani (megjegyzendő, hogy a legtöbb sárkányharc opcionális), beindult a szokásos taktikázás, de mikor már sokadik próbálkozás után sem sikerült csont nélkül végezni - a törékeny Aerie és Imoen állandóan meghalt -, átváltottam másik módszerre: mágusok félre, harcosoknál aktiválni mindenféle védelmet, majd minden taktikázás nélkül egyszerűen bedaráltam - elsőre! Én lepődtem meg a legjobban, hogy milyen könnyen ment, az elegáns cselezés helyett pár magas szintű és jól felszerelt harcosnak még egy sárkány sem okozott túlzott problémát.

(folyt. köv.)

(2.0)