A játékvilág történelme tele van hazugságokkal, és sajnos a tavalyi év sem volt kivétel. A múlt heti Top 5-ben már bemutattuk nektek a legbotrányosabb eseményeket, most viszont az átverések vizére evezünk, mely sajnos ismerős hullámokat tartogat a videojátékok rajongóinak. Hányszor fordult már elő, hogy a remeknek ígért program végül kész katasztrófa lett! Jaj, hány alkalommal szidtuk már az EA-t, az Activisiont, a Ubisoftot és a többi nagy kiadót, amiért félrevezették a vásárlókat! A költői kérdések kiapadhatatlan mocsara számtalan hasonló gondolatot tartalmaz, 2013 pedig csak tovább mélyítette az általános bizalmatlanságot. Lássuk, melyek voltak az elmúlt esztendő legpofátlanabb hazugságai!

Új motort kap a Call of Duty: Ghosts

Á, igen, a Call of Duty: Ghosts új motorja, 2013 tavaszának legnagyobb híre, miszerint az Infinity Ward 2007 után először cserél engine-t (ez mondjuk ebben a formában nem igaz: az IW Engine egy felturbózott id Tech 3, szóval tulajdonképpen 2003 óta ugyanazt a technológiát használja a sorozat), hogy az új CoD-dal kiszolgálhassa a PlayStation 4 és Xbox One erőforrásait. Emlékeztek még? Mindenki örömünnepet ült, és bár az első bemutatók nem tűntek meggyőzőnek, azért bíztunk benne, hogy az őszi megjelenésre teljes pompát ölt a Ghosts, bebizonyítva, hogy az Activisionnek nem csak a pénz, hanem a rajongók véleménye is számít.

Csakhogy ez túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen. Először az újságírók és játékosok kezdték ki a motort, rámutatva a videók, képek korábbi részekkel mutatott, kísérteties hasonlóságaira. Majd mikor már rájött az Infinity Ward, hogy a gamerek nem komplett idióták, jött a korrigálás: a Call of Duty: Ghosts motorja nem új, csak „az IW-nél már újként tekintenek rá”, mert olyan sok dolgot átírtak benne a Black Ops 2 óta, hogy ihaj. Később csak egyre rosszabb lett a helyzet: a PC-s verzió gépigénye nevetségesen magas lett, utólag kellett csökkenteni, és még most sem érti senki, miért kell hozzá 6 GB RAM. Az Xbox One-os Ghosts nem fut 1080p-ben, a PS4-es port pedig swappel, mintha nem lenne elég memória a brutális erejű konzolban (8 GB GDDR5 van benne, ha valaki esetleg nem tudná). A hazudozásnál és ferdítésnél még az is jobb lett volna, ha az Activision nem foglalkozik a motort sok-sok esztendeje fikázó vásárlókkal.

Kiforrott lesz a Battlefield 4

Természetesen a Call of Duty nagy riválisa sem kerülhette el a botrányokat. A Battlefield 4 megjelenését messiásként várták a rajongók, mert annak ellenére, hogy a játék nem mutatott szignifikáns különbségeket a 2011-ben kiadott Battlefield 3-hoz képest, mindenki hitt a DICE-nak, amikor a srácok fejlettebb motorról, kiforrottabb technológiáról, és persze teljes értékű negyedik részről beszéltek. Sokan már az első nap a boltokba robogtak, hogy bezsákolják a Battlefield 4-et, de aztán jött a feketeleves: a játék egyszerűen nem működött, az online szerverek sokáig elérhetetlenek voltak, ha pedig mégis betöltött egy meccs, csak idő kérdése volt, hogy mikor fagy szét az egész.

Tetszik, nem tetszik, tény, hogy az EA és a DICE rajtunk, játékosokon bétatesztelte a Battlefield 4-et. Sőt, a folyamat még most is tart, gyakorlatilag naponta jönnek a kisebb-nagyobb foltok, javítások, még a beígért DLC-ket is hajlandó csúsztatni a DICE, csak hogy a játékosok hamarabb élvezhessék a Battlefield 4 multiplayer élményét. Mindez azonban már csak annyi, mint halottnak a csók: a rajongók egész egyszerűen többet vártak a fejlesztőktől, főleg azután, hogy egy hónapon át tesztelték a BF4 még elismerten bétaverzióját. A játék, boltban véve, 8 ezer forint, mellé a Premium előfizetés még 10 ezer, tehát a teljes Battlefield 4 18 ezer forintba fáj -- PC-n, konzolon még ennél is sokkal többe. Azt hiszem, ezek után érthető a játékosok felháborodása, akik közül sokan jelezték: bojkottálni fogják a Battlefield-részeket, egészen addig, míg a DICE vissza nem nyeri a bizalmukat. Mit mondhatnánk, nem lesz könnyű.

Nem lesz zavaró a SimCity DRM

S ha már szóba jött az EA, nem tudunk elmenni szó nélkül 2013 talán legnagyobb PC-s pofára esése mellett. A SimCity újraélesztését rajongók milliói várták, a játék a nyár közepén megütötte a 2 milliós eladást, ami egy kizárólag személyi számítógépen elérhető program esetében kiemelkedő teljesítmény. Csakhogy az eladások nem sokat mondanak el a játékosok reakcióiról. A Maxis és az EA ragaszkodott a SimCity DRM-védelméhez, ami azt jelenti, hogy a játék folyamatos internetkapcsolatot igényel. A dolog már önmagában antipatikus, de mivel a digitális védelem alig működött, még rosszabb lett a helyzet. Sok külföldi magazin egyszerűen nem tudta értékelni a programot, mert az napokkal a premier után sem indult el, sőt, kedvenc korrektorunk, ]{redenc mester még a nemrég kiadott kiegészítővel sem tudott játszani a DRM instabilitása és az Origin gyakorlatilag nem létező optimalizációja miatt.

Az EA és a Maxis eleinte azzal védekezett, hogy a SimCity egész egyszerűen függ az internettől, szerverek nélkül a program több funkciója elérhetetlenné válik, és ezért később sem lesz offline komponens. Aztán jöttek a modderek, akik így vagy úgy, de megoldották, hogy a SimCity internet nélkül is fusson. És lássanak csodát, a játék egyáltalán nem lett rosszabb, mindössze a többi játékos városai tűntek el -- amiknek egyébként sincs akkora szerepe az alapjátékban, ha őszinték akarunk lenni. A Maxis végül csak elismerte, hogy hát, ja, nem kell annyira nagyon a szerverpark a SimCityhez, csak kicsit, és igen, menne ez offline is, csak... csak... toll a fületekbe, punktum! (Friss: ma bejelentették az offline játékmódot, jobb később, mint soha alapon.) A játék egyébként most már moddolható is, igaz, senki ne várjon csodát, lévén nevetséges korlátokat szabott az EA a moddereknek.

Az Xbox One nem megy DRM nélkül

Szintén DRM, szintén átverés, ám ezúttal nem egy játékról, hanem egy komplett platformról van szó. Az Xbox One tavaly májusi leleplezését döbbenettől tátva maradt szájak és megválaszolatlan kérdések övezték, melyekre igen elkeserítő válaszok jöttek, többek között, hogy az új konzol nem fog működni, ha nem csatlakoztatjuk az internethez, 24 óránként legalább egyszer. Hogy miért? Nos, a Microsoft szerint egyrészt azért, hogy tudják, nem kölcsönadott játékkal játszunk-e éppen (akkor még a használt játékokat is korlátozta volna a gyártó), másrészt pedig, mert az Xbox One-t úgy tervezték, hogy az interneten át elérhető felhőrendszerek minden előnyét kihasználja. Ha úgy tetszik, maga a konzol félkarú óriás a mögötte álló szerverpark nélkül, és természetesen a Kinect is kötelező hozzá, nélküle el sem indul.

A bejelentést, a katasztrofális sajtókommunikációt, az Xbox részleget akkor vezető Don Mattrick arrogáns viselkedését és a szegényes játékfelhozatalt nagyon megbánta a Microsoft. A cég részvényei zuhanni kezdtek, a játékosok haragja minden létező fórumon tombolt, a gyártó pedig nem egész egy hónappal később bejelentette, hogy visszalép. Az Xbox One így lett az, aminek ma ismerjük: egy jó, tradicionális módon működő játékkonzol, ami internet nélkül is használható. Lám-lám, a felhőrendszerek hirtelen nem voltak olyan fontosak többé, sőt, a Kinect csatlakoztatása nélkül is üzembe helyezhető a masina, bárki kipróbálhatja. Persze, végső soron érthető, hogy az MS szerette volna eladni a konzolját, és mivel a gyártó hitt a korunkat megelőző online megoldásokban (előbb-utóbb úgyis minden a neten lesz), akár az igazságot is képesek voltak elferdíteni érte. Csak azért nem vagyunk morcosabbak, mert a gyártó végül jó útra tért, az Xbox One pedig kifejezetten ígéretes masina lett.

Xbox One

Az EA és az Ignite Engine

A FIFA 14 és a Madden 25 bemutatója a tavalyi E3-on nagy durranás volt, legfőképp azért, mert először láthattuk mozgásban a dollármilliókat termelő sportjátékok next-gen változatait. Az EA mindent megígért az új, Ignite Engine nevű motorral hajtott játékokkal kapcsolatban: hihetetlenül reális grafika, remek fizika, test-test elleni küzdelem a pályán, élő környezet, aktív, intelligens szurkolók és pályaköri szakik. A videók láttán a játékosok teljesen el voltak ámulva, főleg az amerikai piac nagyágyújának szánt Madden tűnt szemkápráztatóan élethűnek.

És végül mi lett az igazság? Nos, a next-gen FIFA 14-ről a januári PC Guruban olvashattok majd tesztet, annyit azonban előzetesen is elárulhatunk, hogy a játék szép lett. Csakúgy, mint az új generációs Madden: 1080p-s felbontás, 60 fps-es sebesség, finomított animációk, jobb fizika. Csakhogy van egy bökkenő: egyik játék sem ér fel az előzetes bemutatók által megcsillogtatott színvonalhoz. Az Ignite Engine hozzáadja a magáét a programokhoz, de az E3-as videó még álom, jó, ha két vagy három év múlva néznek majd ki így a sportjátékok. Érthető, hogy azok a rajongók, akik kifizették az extra magas áron kínált next-gen játékokat, nem voltak elájulva. Az internet hamar megtelt elégedetlenkedő kommentekkel és összehasonlító videókkal, amik rámutatnak az EA marketingesei által darált reklámszövegek hamiskás részeire. Nem lett volna egyszerűbb azt mondani, hogy ezek csak techdemók, a játékok egy ideig még nem lesznek ilyen szépek? Valószínűleg ugyanannyit adtak volna belőlük, anélkül, hogy felbosszantották volna a rajongókat.

Jó lesz az Aliens: Colonial Marines

Most, hogy már hivatalosan is közeleg az Alien: Isolation, ideje kicsit visszaemlékezni arra a fertelmes sikolyra, melyet tavasszal elnyelt a mélyűr. A Gearbox-féle Aliens: Colonial Marines sokáig úgy tűnt, hogy egy igazi AAA-kategóriás remekmű lesz. Kooperatív, de mindeközben történetorientált Aliens-FPS a Borderlands alkotóitól? Mit lehet ezen elszúrni? Ha ez még nem lett volna elég meggyőző, a kiállításokon bemutatott demók fantasztikusan néztek ki. A játék nemcsak gyönyörű volt, de félelmetes, akciódús, és sütött belőle az Aliens-hangulat. Később kiderült, hogy a sztori az „A bolygó neve: halál” című film közvetlen, kánoni folytatása lesz, a forgatókönyvet igazi zsenik írják, a fejlesztést dokumentáló werkfilmekben pedig olyan kijelentések hangzottak el, mint hogy még egy játékban sem hallottunk olyan kiváló dialógusokat, mint az Aliens: Colonial Marinesben.

Most komolyan részletezzük, hogy mi volt ebből színtiszta hazugság? Elég, ha csak annyit mondunk, hogy minden -- aki ennél több részletre kíváncsi, annak ott van wilson kolléga Aliens: Colonial Marines tesztje. Máig nem tudni pontosan, mi okozta a fiaskót. A Gearbox állítólag kiszervezte a munka nagy részét egy teljesen tapasztalatlan csapatnak, a Segától kapott finanszírozási pénzt pedig a Borderlands 2 fejlesztésére költötte. Hogy ez igaz-e, nem tudni, sem a fejlesztők, sem a kiadó nem öntött tiszta vizet a pohárba. Az viszont biztos, hogy a játékshow-kon mutogatott demókat direkt prezentációs célokra ollózták össze, hogy megtévesszék a rajongókat és a sajtót, akik szentül hitték, hogy ez bizony egy hatalmas nagy durranás lesz. Sajnos az Aliens: Colonial Marines lett a játékvilág minden rákfenéjét egyszerre megtestesítő, bűntől bűzölgő ikon. Nemcsak egy kifejezetten rossz játék született a Gearbox műhelyében, de át is verték vele az embereket, minden bizonnyal a pénzszerzés kedvéért. Bocs, Sega, de ennél többet vártunk tőletek.

Nektek mely hazugságok fájtak a legjobban? Osszátok meg velünk gondolataitokat a kommentek között!