A korábbi kibeszélők:

Megkésve bár, de törve nem, itt a heti kibeszélőnk a Trónok harcával kapcsolatban. Az új rész már összeszedettebb volt, mint a múlt heti, a fölösleges és értelmetlen jelenetek számát sikerült redukálni, sőt, még visszatért néhány régi ismerős is. Vágjunk bele hamar-gyorsan, természetesen spoileresen.

Mindjárt a nyitás kétszeresen meglepett. Mivel nem spoilerezek és a könyveket sem olvastam, lövésem sem volt arról, hogy Sandor Clegane-t valaha viszontlátjuk. Megjelenését üdvözöltem, mert az egyik kedvenc karakterem volt. Ugyanígy kellemes meglepetésként ért, hogy Ian McShane is szerepet kapott a sorozatban – annál kevésbé örültem, hogy ilyen keveset szerepelhetett. Clegane persze már nem „nagy harcos”, hanem mezei favágó, aki valamiféle vallási csoporthoz csatlakozott, bár láthatóan nem a hite miatt. Sérüléseit csak akaraterejének és valamelyik isten kegyelmének hála élte túl, legalábbis Ray testvér ezt próbálta eladni neki, csakhogy Clegane nem tűnt vevőnek a vallási maszlagra.

game-of-thrones-clegane.jpg

Királyvárban Margaery Tyrell tovább játssza az eszement fanatikust, de szerencsére a Főverébbel történt diskurzus után átugrik a show egyik legnagyobb arcához, a vén Olenna nagyihoz, aki természetesen ezúttal is hozza a formáját (nagyon nagy spíler a mami). De annál fontosabb, hogy egyetlen pillanat alatt helyreállt a kép Margaery-vel kapcsolatban. Nem gurult el a gyógyszere, csak játszadozik a verebekkel. Kíváncsi leszek, mi jön ki ebből a szálból. Ja, és ha már Olenna nagyi, jaj de szép volt, ahogy porig alázta Cerseit.

A Starkok részéről nem volt nagy a mozgás. Jon, Sansa és Davos megszerzik maguknak a Vadak seregét és a Medve szigetek 62 legkeményebb katonáját (kíváncsi vagyok, hogy a kiscsaj túlzott-e, vagy tényleg valódi berserkereket ruházott át Jonra), de a Glover család nem állt kötélnek. Sansa végül levelet küldött valakinek, csak még azt nem tudni, kinek. Talán Kisujjnak?

Folyóvidéken már tart az ostrom, vagyis hát annak valami nevetséges vázlata, amire Jaime és a show másik nagy arca, Bronn oly kedélyesen rá is mutat. Miután a két Frey ivadék még Edmure Tully életének (erőtlen) fenyegetésével sem tudta kicsalni a Fekete Halat a várból, Jaime hamar helyre tette őket, aztán tárgyalásokba bocsátkozott az ellenséggel – hasonlóan sikertelen eredménnyel.

game-of-thrones-olenna-tyrell.jpg

Mindez után Yara végre lelket öntött Theonba. Aztán, hogy ez sikeres volt-e vagy sem, az más lapra tartozik, de legalább megtudtuk, hogy Yara ugyanúgy Meereenbe igyekszik, mint a nagybátyjuk, és ugyanabból a célból: flottát ajánlani a sárkányok anyjának. Csak nem egy klassz kis tengeri ütközet van kilátásban?

Az epizód vége felé közeledve tettünk egy gyors kitérőt Bravosba, ahol a Lelenc lány úgy bökte le Ayrát, mint egy pici malacot, de csak azután, hogy az ifjú Lady Stark jegyet váltott magának vissza Westerosba. Szerencsére hősnőnk túlélte sérüléseit (mily meglepő), de nem volt éppen jó bőrben, mielőtt otthagytuk Bravos utcáin.

Az epizód végén Clegain befogadóit lemészárolja pár haramia, akik valószínűleg életük utolsó hibáját követték el az alapján, ahogy a Véreb nekiindult, baltával a kezében.

game-of-thrones-jaime-and-bronn.jpg

Ez volt hát tömören a Trónok harca e heti epizódja. Nektek hogy tetszett?