Tréfálkozni talán az egyik legjobb dolog az életben, pláne, ha azt nézzük, hogy mennyi rossz történik a világban. Az április elseje tökéletes alkalom a minél agyafúrtabb csínytevések kieszelésére (persze lehet hétköznapi is, valószínűleg mindenki kente már össze fogkrémmel a kilincset), hiszen a bolondok napja – ahogyan azt a neve is mutatja – tényleg csak a mókáról és a kacagásról szól. Ilyenkor a játékipar is apait-anyait belead abba, hogy alaposan kifundált tréfákkal vezesse félre a mostanra már kevésbé hiszékeny felhasználókat, akik persze így is jókat nevetnek a tréfán – már ha az valóban vicces. Ezen jeles nap alkalmából most összeszedtünk öt olyan átverést, ami első ránézésre még akár valódinak is tűnhet, és csak a naptárra pillantva válik egyértelművé, hogy egy ügyesen kivitelezett poénnal állunk szemben.

aprilfool.jpg

5. Optimus Prime DLC a Titanfallhoz

Valószínűleg sokan őriznek kellemes emlékeket az Infinity Ward tagjaiból verbuválódott Respawn Entertainment debütáló játékáról, a 2014-es Titanfallról. A Call of Duty-széria intenzitását egy mechás multiplayerbe oltó alkotás ugyan nem használta ki teljes egészében a koncepcióban rejlő potenciált (nem úgy a folytatás), de a pörgős játékmenet, a nagyszerű gunplay, valamint a robosztus titánok jelenléte elegendő volt ahhoz, hogy a név a mai napig egyet jelentsen a minőségi többjátékos élménnyel. Ha pedig már szóba kerültek a titánok, a témából adódóan egyáltalán nem tűnt elrugaszkodott ötletnek, hogy a milliók által ismert és szeretett Transformers-széria robotjai is feltűnjenek a programban, bár az ilyen jellegű kollaborációk akkoriban még nem voltak annyira elterjedtek, mint manapság. Az IGN-nek mindenesetre eszébe jutott az ötlet, olyannyira, hogy bolondok napja alkalmából még egy hamis (ugyanakkor felettébb meggyőző) előzetest is összedobtak az Optimus Prime DLC-hez, ami az Autobotok vezetőjét adta volna hozzá a játékhoz. Persze csak "volna", hiszen az extra tartalom csupán egy jól sikerült tréfa volt a portál részéről – talán egy esetleges harmadik felvonásban tényleg megvalósul a crossover.

4. A Google Pokémon Master kihívása

2014-ben a Google elég sok Pokémon-rajongó álmát törte szilánkosra, hiszen felajánlotta, hogy valódi mesterekké válhatnak, közben pedig akár munkát is kaphatnak a cégnél. Kellemeset a hasznossal, nemde? A kihíváshoz egy remekül megszerkesztett előzetes is közzétettek, amelyben egyrészt ügyesen promózták, hogy mit tud a Google Maps, másrészt akciófilmbe illő jelenetekkel prezentálták, milyen élmény Pokémonokra vadászni a nagyvilágban. Akadt a kedvcsinálóban Tom Cruise-t megszégyenítő sziklamászás, nyílt tengeren halászat egy telefon segítségével, sivatagban tevegelés, de még dzsipes „üldözés” is, tehát csupa olyan dolog, ami percek alatt az egekbe tessékeli az adrenalint. A gyűjtögetés okozta izgalmak mellett szinte már csak extrának érződött, hogy mobilunk segítségével híres Pokémonokat is befoghatunk – kár, hogy mind a mesteri cím, mind pedig az álommeló olyan volt, mint a Portal híres tortája: egy szemenszedett hazugság. De legalább két évvel az „álláshirdetés” után megjelent a Pokémon GO. Ez is valami.

3. LEGO Halo

A LEGO-játékok hosszú évek óta biztosítanak kellemes kikapcsolódást a kockák szerelmeseinek, legfőképp azért, mert már számos ismert világ épült fel a dán építőelemekből. Kezdve a Star Warsszal, ami tavaly áprilisban egy minden addiginál teljesebb, az egész Skywalker-érát magában foglaló kiadást kapott, a LEGO Star Wars: The Skywalker Saga képében. A TT Games kiválóan sikeredett programjában az összes számozott epizód történetét átélhettük, méghozzá felettébb vicces és családbarát formában, több tucat játszható karakterrel. De a messzi-messzi Galaxis mellett ellátogathattunk már a kockásított Roxfortba, Középföldére, Gotham bűntől bűzlő városába, és az őslényektől hemzsegő Jurassic Worldbe is, szóval tényleg egyszerűbb lenne felsorolni, hogy mely franchise-ok nem lettek még a LEGO „áldozatai”. Az egyik ilyen az Xbox talán legnagyobb zászlóshajója, a Halo, ami eddig csak papíron kapott ilyen jellegű feldolgozást. Méghozzá szó szerint, hiszen az Electronic Gaming Monthly 2008. áprilisi számában konkrét képernyőképeket közöltek a készülőfélben lévő LEGO Halóról, a cikk pedig olyannyira hitelesre sikeredett, hogy néhány videójátékos portál hírként hozta le a hoaxot. Kár, pedig érdekes lett volna mozgás közben látni a kockatestű Master Chiefet.

legohalocut.jpg

2. PlayStation Flow

Videójátékokban úszkálni valamiért sosem túl kézreálló, akár kontrollerrel, akár egér+billentyűzet kombóval próbáljuk meg abszolválni a víz alatti szegmenseket. A Sony erre kínált megoldást, 2015-ben, méghozzá a PlayStation Flow képében, melynek segítségével szó szerint lubickolva tudhattuk magunk mögött az ilyen részeket. A PlayStation 4-hez készült eszköz egy rendkívül dizájnos szemüvegből, valamint mozgásérzékelős pántokból állt, tehát rendesen be kellett öltözni a mókához – na meg persze egy medence sem ártott a valóban immerzív élményhez. Az eszköz képességeiről a PlayStation Wearable Entertainment Technology (PWET) egyik munkatársa, Ariel Inganarre (kezd leesni a poén, igaz?) áradozott a „valódi” játékmenettel és triatlonistákkal teletűzdelt promóciós videóban, amelyben láthattuk, hogy a videójátékok igenis alkalmasak a testmozgásra – akár az úszásra is, melynek hátizmokra gyakorolt jótékony hatását talán senkinek sem kell megmagyaráznunk. Persze a hardver használata egy kissé körülményesnek bizonyult, hiszen ki kellett mozdulni az otthon kényelméből (hacsak nem volt egy szép nagy medence a hátsó kertben), de szerencsére túl nagy akadályt ez sem jelentett a valódi szimulációra vágyó játékosoknak. Méghozzá azért, mert a PlayStation Flow soha nem létezett, és kötve hisszük, hogy lenne rá igény a jövőben.

1. Dark Souls 3 – A film

A FromSoftware dark fantasy szériájának világát felettébb nehéz lenne vászonra vinni, hiszen a Dark Souls-játékok eléggé unortodox narratívával lendítik előre a cselekményt – sok játékos valószínűleg a mai napig nem tudja, hogy pontosan miről is szólnak ezek a játékok. A japánok által megalkotott lore ugyanakkor bőven van olyan kidolgozott, hogy egy kellően ügyes író épkézláb forgatókönyvet faragjon belőle, a körítés pedig egészen biztosan betalálna az arra fogékony mozilátogatóknál. Egyáltalán nem elképzelhetetlen tehát, hogy egyszer a többmillió rajongóval bíró franchise is kapjon egy adaptációt (pláne a jelenlegi trendeket figyelembe véve), az viszont biztos, hogy a hat évvel ezelőtti feldolgozást soha nem fogjuk látni.

Főleg nem mozikban, mivel a Dark Souls 3 – The Movie csupán videókazettára jelent volna meg, 2016. április 12-én. A Bandai Namco által készített adaptáció egy időutazásra invitáló előzetessel hangolta a közönséget a végül elmaradt debütálásra, az előzetes ugyanis másodpercek alatt a képernyőre varázsolta a felejthetetlen ’80-as éveket. Tette mindezt a VHS-korszakot idéző filterrel, a szerepét „némileg” túljátszó narrátorral, és a szériától a lehető legtávolabb álló betűtípussal – a végeredmény pedig a maga módján egyszerűen fantasztikus, épp csak valódi filmet nem tartalmazott. A képsorokon csupán a játék átvezetőiből láthattunk néhány epikus(nak szánt) jelenetet, miközben azon gondolkoztunk, hogy végső soron akár működhetne is ez a fajta megközelítés. Persze valószínűbb, hogy ha egyszer tényleg megelevendik a játék pusztulásra ítélt világa, akkor az egy komoly és sötét feldolgozás formájában fog megtörténni.

Jól látható tehát, hogy a kiadók és fejlesztők sokszor több energiát fektetnek a poénok kieszelésébe, mint a tényleges videójátékokba, ezzel a felsorolással pedig csak a felszínt kapargattuk, hiszen számos átverés történt már a jeles nap alkalmából. Hét évvel ezelőtt például született egy rendkívül hihetőnek tűnő előzetes egy Zelda-sorozathoz, ami a Netflixen debütált volna – persze csak tehetséges videósok álltak a háttérben. Poénok szempontjából a tavalyi esztendő is elég termékeny volt, hiszen akadt Sonic Frontiers gyűjtői kiadás, Steve-O által rendezett Goat Simulator-musical és Fire Emblem: Three Houses-teakészlet is. Hardver terén, 2021-ben, a Razer gurított nagyot, az RGB hajfestékkel, a Bethesda a Mehrunes Dagon-ölelőpárnával csalt mosolyt a rajongók arcára (bár biztosak vagyunk benne, hogy sokan örülnének, ha egy ágyban aludhatnának az Oblivion főellenfelével), de a 8-bites Bayonetta is jól példázta, hogy humorérzékért a PlatinumGames-nek sem kell a szomszédba mennie. Kíváncsian várjuk, hogy idén mivel készülnek az ipar nagyjai – hamarosan kiderül.