Élénken látom magam előtt a jelenetet, mikor a Lord of the Rings licenc tulajdonosa a szerződéskötés utáni nap megjelent a Traveller’s Tales fejlesztőinek irodájában, és mosolyogva azt mondta: „Srácok, megnéztük ezeket a Lego játékokat, amiket általában csináltok. És hát nem jók. Lófrálnak ezek a kis emberkék jobbra-balra, taszigálják a legókockákat, oszt' ennyi? Nektek ilyen egy játék 2012-ben? Na. Kéne még több akció, quicktime eventek dögivel, meg az ütős zene a filmjeinkből. A vicces gegek maradhatnak. Láttátok már mondjuk a Skyrimet? Ugye. De semmi vész, jó lesz mindez legóból is!” Szerintem nagyjából így kezdődne egy legenda a Lego Lord of the Rings születéséről.

Egy gyűrű mind fölött

Hardcore Lego-franchise fanok kedvéért a bevezető ellenére rögtön le kell szögeznem, hogy pánikolni szükségtelen, a jól ismert játékmechanikai megoldások és tipikus elemek megmaradtak, ám kiegészültek autentikus, hollywoodi fantasy extrákkal. S ha most azon gondolkozol, hogyan képes a játék egyszerre követni hűséges hobbitként a LOTR történetét, és kitéphetetlen gyökereket verni a Lego világában -- nos, Aragorn is pofásan eléldegélt két különböző világ között, furcsa, de tekintélyes képviselője maradva mindkettőnek, nem igaz? A fejlesztők azt okoskodták ki, hogy veszik a Gyűrűk Ura filmek teljes hanganyagát, dialógusoktól a háttérzenéig, és saját Lego animációkat, jeleneteket és küldetéseket rittyentenek fölé. Én egy megrágott lembas kenyérben sem fogadtam volna rá, hogy ez a frankensteini kombó élvezhető játékban csúcsosodik majd ki -- de ez történt!

Van ki vándor, s hazaér

Az ismerősen csengő dallamok és Arwen narrálása mellett induló kaland rögtön egy eposzi csata közepébe lök -- Isildur, Elrond és Elendil minifigurái rontanak Szauron hordáinak. A felállás a megszokott, kétfős co-opot és figurák közti váltogatást biztosít, ám az meglepő, hogy máris egy boss harccal indítunk (melyből tengernyi jön még, nagy gyakorisággal). Az ütőkártya itt a Narsil lesz, a kard, mellyel a morgul legótárgyakat kaszabolhatjuk, s amivel Isildur levágja az ominózus ékszert Szauron kacsójáról. Aztán jönnek a... Spoilerezhetek? Lássuk be, történések terén kevés újdonsággal fog sokkolni ez a cím, hacsak nem éltél eddig egy Gyűrűk Ura-taszító burokban. Mégis, a Mordor központú események humortól bájos, érzelmi mélységeket sem nélkülöző tálalása legóval elmesélve különleges élménnyé válik. Például Boromir halála, amit hiába okoz egy mellkasába fúródó banán, vicces és szomorú marad egyszerre... Vagy Mória sötét szörnyűségei, melyek a furfangos logikájú építőkockás megoldások ellenére fenyegető borzongással töltenek el. Soha nem tálalt még ez a sorozat ilyen eklektikus fantasy atmoszférát, Sir Ian McKellen vagy Liv Tyler hangján megszólaló minifigurákat, darabkákra verhető tünde bútorokat Völgyzugolyban. Csodálatos!

Lángját a tűz visszakapja

A mindhárom filmen átívelő kampány mellett feneketlen zsáknyi egyéb tennivaló akad. A megszokott kockagyűjtögetés itt csak a minimum: Középfölde hatalmas sandbox világát számolatlan külön küldetésközpontra osztják a falvak és völgyek határai. A kenuval, lóval vagy lábmeghajtással átszelhető tájon Map Stone-ok várják, hogy a térség részletes térképét megosszák félszerzeteinkkel -- onnantól pedig minden küldetés és kincs könnyen fellelhetővé válik. Ha szeretnél (vagy megkívánja a feladat), Hobbitfalvától egészen Mordorig szaladhatsz két küldetés közt, kiélvezve a pixelműanyagból megelevenedő környezetet. Jó, nyilván nem Elder Scrollst idéző távlatokban kell gondolkodni, és a küldetések variálását sem vitték túlzásba a fejlesztők; általában minden missziót osztó figurának egy darab tárgy a szíve csücske, amit némi kraftolás után prezentálhatunk is neki. Apropó barkács, a tárgyak összekalapálásának képessége üdítően friss ok egyes pályák újrajátszására. Tárgyakat kreálni ugyanis a bezsebelhető mithril-kockákból tudsz, ám alapanyag mellett a receptre is szükséged lesz. A tündék által font kötél, Galadriel varázsfiolája vagy egy sima ásó előállításához is meg kell keresned a tárgy valahol Középfölde túraútvonalain elrejtett tervrajzát -- márpedig ha 100%-os kimaxolásra hajtasz, a vadászatot tanácsos jóóó korán elkezdeni... Egy númenori emberöltő kell majd, hogy mindent meglelj ezen a meglepően terebélyes tájon.

...bilincs az Egyetlen

Mint a többi Lego címben, az egymással összedolgozó, vagy akár több helyszínen párhuzamosan ügyködő minifig karakterek most is változatos képességeiket összedobva jutnak el kockáról kockára a fejtörők megoldásához. Minden korábbinál több egyedi képességgel kell számolnunk, s nem ritkán 4-5 szereplő van jelen egyszerre, Gollamot követve vagy a (szürreálisan poénos) rohani lovasságot vizslatva az eposzi úton. A Gyűrű Szövetsége, akárcsak Tolkiennál, a legós inkarnációban is remek csapatot alkot, rafkósan használva a hobbitok, a törp és a tünde cselességét, brutalitását és precizitását. Korábbi részeknél panaszkodtam a puzzle-ök néha röhejes, néha pepecselős vagy direkt logikátlanul elrejtett megoldásaira – itt az egyensúly már-már tökéletes a frusztráló és a túl könnyű közt. Ebbe belejátszhat persze a fejtörők folyamát lépten-nyomon megtörő játékmenet, ugyanis jelentős részét adják a kalandnak a quick time eventek, kvázi-boss harcok is, helyenként képernyő felé futós üldözésekkel spékelve a változatosságot. Még az átvezető videókat félretéve is filmszerűbb az egész élmény minden eddiginél, hisz pörgősebb, néha már akciójátékot idéző az a tempó, amit a Lego LOTR diktál.

Összeforr a törött szablya

Hogy még a karakterenként nyolc darab magadnál tartható tárgynál is szélesebb spektrumot biztosítson Középfölde eszköztára, a figek közösen összesen 80 eszközt birtokolhatnak. Ezeket a már említett mithril-kockákból barkácsoltatod Bríben, és lehetnek fegyvertől kezdve a ruhákon át bután haszontalan bigyók is. Szeretnéd esetleg, ha Galadriel fiolája diszkógömbbé alakulna? Vagy a mindig tip-top Legolas fejére húznád vicces kalapok egész tárházát? A megfelelő alapanyag és recept birtokosaként megteheted, csak Gondor, Széltető, Helm-szurdok, vagy a töméntelen egyéb helyszín újrafelfedezésére kell időt szánnod. Ezt gyorsabb és kellemesebb lenne kétfős kooperatívban letolni, ám online multiplayerre sajnos ezúttal sincs lehetőség, így környezetedben kell Samuhoz hasonló fegyverhordozót kajtatnod. A split screen nem a legideálisabb megoldás ugyan, de Chocho cikkét elolvasva az Epic Mickey 2-ről azt kell mondanom, a Lego még mindig nyeregben van a műfajon belül.

Apró ajándék még az ortodox LOTR fanatikusoknak, hogy a játék bizonyos, a filmekből kihagyott karaktereket és eseményeket is beleépített plasztikus kis világába, szóval érdemes az elképesztő számú megnyitható alak listáját egyenként kipipálni. 

Az útnak vége nincs soha

Egy szó, mint száz, fél életed eltölthetnéd Legolas és Gimli párosával legózva, de vajon tényleg megéri?

Meg! Bár hibátlannak ez a Lego rész sem nevezhető. A kamera rettentő idegesítően viselkedik néha, mindig épp rossz szögből mutatva az átugrandó szakadékot vagy fatörzset. Egyes főbb ellenfeleknél túl sokszor, unásig kell ismételgetni ugyanazt a támadást, s maguk a küldetések is képesek repetitívvé válni. Ráadásul a játékidő nagyját adó, legókockák gyűjtéséből és manipulálásából álló főfolyam továbbra sem váltott medret, pont olyan, mint az eddigi részekben. Bár ez egyrészről jó tulajdonság, hiszen aki szeret elmerülni a digitális építkezés humorában, annak tökéletesen megfelel majd ez a játék, hiába jött viszonylag hamar. Aki pedig csak a gyűrűt szeretné elvinni Mordorba, annak szintén nem kell csalódnia, mert -- spoiler! -- végül Frodo győzedelmeskedik, és a világ megmenekül.