Rendkívül színes médiumként a videójátékokban rengeteg különböző, magával ragadó univerzumba látogathattunk már el, azonban a fantáziavilágok mellett számos alkotás épül a valóságra. Ennek részeként például más-más módon már a rend őrei is megelevenedtek a virtuális térben, jó- és rosszfiúként egyaránt, a rendőrség napja alkalmából pedig most felidéztünk pár emlékezetes címet, amiben fakabátként akciózhatunk.

5. This is the Police

A Weappy Studios 2016-os játékában tényleg átérezhetjük, milyenek a rendőrök mindennapjai, ahogy a nyugdíjazása felé közeledő Jack Boyd rendőrfőnökkel – akinek hangját egyébként Jon St. John, avagy maga Duke Nukem kölcsönzi – Freeburg városában igyekszünk fenntartani a rendet. Mindezt úgy, hogy a rendőrtiszteket menedzselve megfelelően reagálunk a vészhelyzetekre, és sikerrel oldjuk meg a káosz felé sodródó város bűnügyeit, miközben az utcáit behálózó alvilág a háttérben tevékenykedik. Emellett komoly döntéseket is meg kell hoznunk, melyek mindegyike hatással van Boyd sorsára és a játékra. A This is the Police egy magával ragadó, sötét sztorit felvonultató, menedzser és stratégiai elemeket is tartalmazó cím, ami 2018-ban folytatást is kapott.

4. LEGO City Undercover

Szerencsére nem csupán 18 éven felülieknek szóló, komor és néhol brutális kalandokban alakíthatjuk a rend őreit, hanem olyan, minden korosztály számára alkalmas címekben is, mint például a LEGO City Undercover. A LEGO-játékok atyjaként ismert TT Games gondozásában készült, eredetileg Nintendo Wii U-exkluzívként debütált játékban az álruhák mestere, a legendás Chase McCain nyomozó bőrébe bújva eredhetünk a szökött bűnöző, Rex Fury nyomába, miközben minden utunkba akadó bűnt igyekszünk megfékezni a szabadon bejárható LEGO City kockákból felépült városában. A TT Games jellegzetes humorával átitatott játék 2017-ben további platformokat is meghódított, nemcsak feljavított grafikával, de osztott képernyős kooperatív támogatással kibővítve. 

3. L.A. Noire

Nem maradhat ki a sorból az ausztrál Team Bondi első és egyben utolsó alkotása, a 2011-ben, a Rockstar Games kiadásában megjelent L.A. Noire sem, melyben Hollywood háború utáni aranykorában, Cole Phelps szerepében mászhatjuk meg a Los Angeles-i rendőrség ranglétráját, miközben mindent áthat a korrupció. Karrierje során Phelps számos esettel kerül szembe, a közúti ügyektől a gyilkosságokig, melyeket nyomokat keresve, tanúkat kihallgatva és a megfelelő következtetéseket levonva kell felgöngyölítenie egy városban, ahol mindenkinek van takargatnivalója. 2017-ben a játék feljavított formában az újabb konzolgenerációra is ellátogatott, sőt az L.A. Noire: The VR Case Files részeként a virtuális valóságban is kedvünkre nyomozhattunk.

2. Sleeping Dogs

Az azóta már sajnos bezárt United Front Games 2012-es játékában a San Fracisco után Hong Kongba áthelyezett Wei Shen szerepét magunkra öltve kell beszivárognunk a Sun On Yee néven ismert triád soraiba, hogy elpusztítsuk a bűnszerverezet. Shen gyerekkori barátja, Jackie Ma segítségével épül be a szervezetbe, miután sikeresen bizonyítja hűségét, de persze egyáltalán nincs könnyű dolga, már csak azért sem, mivel folyamatosan egyensúlyoznia kell rendőri kötelezettségei, és a triád bizalmának elnyeréséhez elengedhetetlen bűntettek elvégzése között, miközben belső harcaikba is belekeveredik. A nagysikerű Sleeping Dogs 2014-ben Definitive Edition kiadásban is visszatért, nemcsak feljavított látvánnyal, de az összes korábban kiadott kiegészítőjével kibővítve.

maxp.jpg

1. Max Payne

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk a Remedy Entertainment 2001-es remekművét, melyben a tragikus sorsú Max Payne nyomzóval kell családja gyilkosai, a maffia és a Valkyr nevű drog forrásának nyomába erednünk, miközben lassított felvételen, ravaszra görbült ujjakkal szórjuk a golyókat az utunkba akadó rosszfiúk seregeire, a legkülönbözőbb mordályokkal. Az évekkel sorozattá bővült Max Payne eredeti felvonása a mai napig megállja a helyét, de a Remedy Entertainment egyébként már dolgozik az első két rész felújításán is PC-re és újgenerációs konzolokra.

Ez persze csupán néhány példa volt. Neked melyik a kedvenc rendőrös videójátékod?