Hihetetlen, de a zombis videójátékok témaköre még mindig nem fulladt ki. Volt idő, amikor szinte hetente jelent meg egy-egy digitális alkotás, amely a rothadó élőholtakat helyezte a középpontba, és ehhez elég volt mondjuk egy népszerű túlélőhorror legújabb részének az eljövetele, vagy egy zombikat a középpontba állító horrorfilm mozipremierje. Akadt olyan hét a Steamen, amikor naponta került fel egy hasonló koncepcióval megáldott játék (a minőségüket most inkább hagyjuk), viszont a csoszogó, agyra éhes rémségeknek igen régre visszatekintő múltjuk van az iparágban. A Zombie Zombie még ZX Spectrumra jelent meg 1984-ben (a Quicksilva gondozásában) és sokan ezt tartják minden idők legelső zombis videójátékának. Azóta pedig már sok vér lefolyt már a pixeltesteken. 1995-ben jött a Resident Evil, ami kikövezte az utat az olyan túlélőhorrorok előtt, amelyek a mai napig előszeretettel vonultatják fel ezeket a korábban főként horrorfilmekben látott szörnyetegeket. Nagyon sok ismert és kiemelkedő játék készült már az élőholtakkal, és természetesen mi magunk is foglalkoztunk velük egy 2022 elején közzétett toplistában. Most azonban úgy gondoltam, ideje visszakanyarodni a műfajhoz, csak épp a kevésbé ismert játékokat előkapva, amik közül lehet, hogy némelyikről most hallasz először!

5. Deadlight

A Tequila Works (Rime, The Sexy Brutale) 2012-es alkotása lényegében olyan, mint a This War of Mine, csak épp zombikkal. Az oldalnézetes túlélőjáték több hasonlóságot is mutat az említett címmel (például a borongós stílus), csak épp sokkal pörgősebb annál. A főszereplő Randall Wayne, akire sajnos nemcsak az élőholtak, hanem más túlélők is veszélyt jelentenek, miközben a ’80-as évek Seattle-jében, egy zombiapokalipszis idején kell tevékenykednie. Randall megpróbál eljutni egy biztonságos zónába, ahol remélhetőleg a családja várja, de ez cseppet sem egyszerű feladat, mikor az utcákat vérszomjas fenevadak lepték el, a felfegyverkezett portyázók pedig előbb lőnek és csak aztán kérdeznek. A Deadlight ma már fillérekért beszerezhető és a különleges megvalósítása mellett a története miatt is mindenképp érdemes tenni vele egy próbát.

ssb6f76e9efa683d461c72512f3391102d04ddc11e1920x1080.jpg

4. Urban Dead

Az Urban Dead egy böngészőben futtatható zombis MMORPG, amely 2005 óta érhető el. Kifejezetten fapados, ám mégis érdekes módon kínál háborút a kétségbeesett túlélők és a kóborló élőholt hordák között. Azonban ne hagyd, hogy a kinézet megtévesszen: ez a játék valós időben fut, nagyon sok minden van benne, és kifejezetten izgalmas. Ennek pedig az az elsődleges oka, hogy minden játékbeli akció kimeríti az állóképességet, így a túlélőknek megfelelő egyensúlyt kell teremteniük az utazás, a gyűjtögetés és a védelem között, hogy mindig biztonságban legyenek, ha elfáradnak. Ugyanez a zombikra is vonatkozik, tehát akik a hordától távol kifogynak az állóképességükből, ugyanolyan gyorsan elpusztulnak. Az Urban Dead nyilván nehezebben befogadható, mint egy The Walking Dead-játék vagy akár a Dead Island 2, de egyedisége mégis abban rejlik, hogy egy merőben új oldaláról közelíti meg az unalomig koptatott zombiapokalipszis témáját.

urbdead2.png

3. Death Road to Canada

A legtöbb zombis videójáték komolyabbra veszi a hangvételt, és próbálja a horror mocskosabb oldaláról megközelíteni a témát – a Death Road to Canada  viszont nem ilyen. Ez egy rendkívül vicces, totál elborult cucc, amiben egyetlen célod van: minél tovább túl kell élned, hogy Floridából indulva végül eljuss Kanadába. Útközben új szövetségesekkel találkozol, akik a csapatod segítségére lehetnek, de az is előfordulhat, hogy épp miattuk harap fűbe mindenki. Az utazás számos aspektusa ugyanis véletlenszerűen generálódik, beleértve a karaktereket, akikkel elindulsz, vagy akiket később toborzol magad mellé. Minden túlélő saját statisztikákkal rendelkezik, amelyek befolyásolják, hogy mennyire jól harcolnak az élőhalottak ellen. Ez tipikusan egy olyan játék, amiben a túlzott magabiztosság a kaland bármelyik részében gyorsan halálos kimenetelűvé válhat. Emellett még egy zseniális dolog is akad a programban: a create-a-survivor funkció. Ezzel a borzalmas pusztítások által sújtott Amerikát barátaid és családtagjaid pixeles változataival töltheted meg.

ss50507cb2bab17be0512f53802aa4570123a262191920x1080.jpg

2. Organ Trail

Vélhetően ez az a játék, amiről tényleg senki nem hallott. Ezen mondjuk változtatni fog, hogy érkezik egy horrorfilm, azonos címmel, ami egyfajta adaptációnak tűnik az első előzetes alapján, de várjuk ki a végét. Az alkotás tulajdonképpen az edukációs célzattal készült The Oregon Trail zombis túlélőhorror verziója, amely nagyon kezdetleges, már-már karikatúraszerű művészeti stílussal rendelkezik. A hangsúly itt is az utazáson van, csak épp a szikrázó napsütés, az éjszaka előmászó farkasok vagy a banditák helyett zombik járják az Organ Trail néhány bites pusztaságait. Nyugat felé kell tartanod négy barátoddal, miközben utánpótlást kutattok és megpróbáljátok túlélni a napokat. A csapat tagjai meghalhatnak akár vérhasban is, de könnyen előfordulhat, hogy épp neked kell végezned az egyikkel, akit megharaptak. Az Organ Trail mindössze 16 színt használ, 8-bites chiptune muzsikákkal és nagyon-nagyon retró ábrázolásmóddal, de éppen ezek teszik olyan különlegessé.

ss975b488ee788d5061a33a399ed3b7ea7aa4335701920x1080.jpg

1. They Are Billions

Megvan az a jelenet a Z világháborúból, mikor az élőholtak megpróbálnak egymás hegyén-hátán átmászni a falon? Vagy mikor a Days Gone-ban megpillantod a Sawmill-hordát? Na, ha ezt a kettőt összeadod és megszorzod úgy százzal, akkor megkapod a They Are Billions hordáit. A feladatod, hogy túléld a zombitámadások egyre erősödő hullámait, amelyek elég ijesztő látványt festenek, amikor a teljes horda összegyűlik. Nem számít, hogy mennyire sikerült felkészülnöd, a közeledő tömeg láttán garantáltan elkezd izzadni a tenyered. A fertőzést viszont ebben a játékban nagyon komolyan veszik. A lehető legjobb védelmet kell kialakítanod, de még ez sem biztos, hogy elég lesz, mivel egyetlen kóbor zombi is lerombolhat egy komplett épületet, megfertőzve mindenkit, aki ott tartózkodik. A fertőzés aztán továbbterjedhet mindenkire, így beindítva egy halálos kimenetelű láncreakciót.

ss6f59817caddc20fab4bd2b3e5ceed4d8fa27d4941920x1080.jpg

Ebből a listából kimaradt az egyik legjobb, szintén kevésbé ismert zombis videójáték: a Project Zomboid. Vele már foglalkoztunk a 2022-es összeállításunkban, de én továbbra is bíztatok mindenkit, hogy aki teheti, az bátran próbáljon rá – nagyszerű élmény. Most pedig irány vissza HELL-A-be, avagy a Dead Island 2 vérmocskos városába, és tessék minél több undormány élőholtat miszlikbe aprítani!