• Párizst komolyan foglalkoztatja az esport olimpia számként való szerepeltetése
  • Tárgyalások folynak a szakági szervezetek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság között

A Párizsi Olimpiai Pályázati Bizottság társelnöke Tony Estanguet mondta el a sajtónak, hogy párbeszédet kezdeményeznek kompetitív játékos körökkel és a Nemzetközi Olimpiai Bizotssággal arról, hogy miként emelhetnék be az esportot az olimpiai sportágak közé. A 2024-es játékok eseményeinek listája 2019-ben kezd majd formát ölteni, a végleges, hivatalos listát a 2020-ban esedékes tokiói olimpia után jelentik majd be.

“Azért kell foglalkoznunk az esporttal, mert nem mondhatjuk 'ezek nem mi vagyunk, ez nem az olimpiáról szól'. A fiatalság érdekelt az esportban. Nézzük meg, Találkozzunk velük. Próbáljunk meg hidakat építeni.” - nyilatkozta Tony Estanguet, majd hozátette - “Nem akarok már az elején nemet mondani. Érdekes a NOB-al és az esport családdal tárgyalni, hogy jobban megértsük a folyamatot, és hogy miért is sikeres”.

Az utolsó szó, mint mindig, úgy mostz is a Nemzeközi Olimpiai Bizottságé, és egyelőre még túl sok a nyitott kérdés ahhoz, hogy biztonsággal bármit is állíthassunk. Mindenesetre már a tény, hogy foglalkoztatja a szervezőket az esport olimpiai számok közé emelésének gondolata, ígéretes a sportág elismerésének jövőjét illetően.

Ugyan Párizs hivatalosan még nem lett bejelentve mint a 2024-es olimpiai játékok rendezője, erre várhatóan szeptemberben kerül sor. Szinte biztosra vehető a helyszín, ugyanis Los Angeles a 2028-as esemény rendezését vállalná inkább – így egyedüliként marad a francia főváros.

esport-olimpia.jpg

Ha tényleg olimpiai szám lenne az esport, ti melyik játékot szavaznátok be?