A Huaweiről az utóbbi évek során nehéz úgy írni vagy vélekedni, hogy az ember ne érezze az elefántot a szobában, amit az amerikai tiltás és a Google-szolgáltatások hiánya jelent a gyártó számára. Az október 21-22. között, Bécsben tartott sajtóesemény során azonban nem érződött úgy, hogy a cég bármilyen módon kerülgetné a forró kását, és igyekezett inkább azt megmutatni, mire képes készülékeivel és saját, a Google-től független szolgáltatásaival (HMS, Petal-alkalmazások), valamint felvázolni, hogyan marad a jövőben is versenyképes.

A Messe Wien kongresszusi központban megrendezett Keynote során Derek Yu, a Huawei regionális elnöke három terméket mutatott be az összegyűlt nemzetközi partnerek és újságírók előtt. Ezek közül a legjelentősebb a Kínában már néhány hónapja elérhető felső-középkategóriás nova 9 okostelefon, melynek alapváltozata elérhető lesz Európában is. A Harmony OS 2.0-ra (ez lényegében egy erősen módosított, testreszabott Android 10) építő készülék Qualcomm Snapdragon 778G chippel, Adreno 642L grafikus maggal és 8 GB RAM-mal érkezik, valamint modelltől függően 128 vagy 256 gigás tárhellyel, és egy 6,57 hüvelykes, 120 Hz-es kijelzővel. Az előlap alatt egy 32 megapixeles, akár 4K felbontást is támogató selfie kamera lapul, míg a hátlapra az úgynevezett Ultra Vision AI Quad Camera került, egy 50 megapixeles fő- és négy másodlagos kamerával.

A készülék újdonságai közé tartozik a vlogolás és videószerkesztés kiemelt támogatása nemcsak a beépített vágóprogram révén, de az előlapi és hátlapi kamera képének felvétel közbeni váltogatásával is, melyhez hasonlóval még nem igazán találkozhattam. A vágóprogram egyébként, mint a prezentáció végén és a próbalehetőség során kiderült, egészen könnyen kezelhető, mégis meglepően precíz és hatásos vágási technikákat tesz lehetővé. A készülék 4300 mAh-es akkumulátora 66 wattos töltésre is képes, mellyel kevesebb, mint egy óra alatt töltődik fel teljesen. A Huawei emellett továbbra is komoly erőfeszítésekkel dolgozik saját ökoszisztémájának kialakításán: kis túlzással szép lassan minden jelentősebb Google alkalmazásról készítenek egy saját megfelelőt, melyek már előre telepítve ott várnak az új telefonokon, partnerprogramjaik révén pedig, melyekből a prezentáció során szintén kaphattunk némi ízelítőt, kimondottan bátorítják a fejlesztőket, hogy saját áruházukba is fejlesszenek. Az egyetlen érezhető hiányosság az 5G-támogatás hiánya.

Karóra és rúzs

A nova 9-et követte a Watch GT 3 bemutatója, mely kétféle modellel fog érkezni, 46 és 42 mm-es kiadásban. Mindkettő erőssége más okosórákhoz képest a kiemelkedő üzemidő: a 46-os változat az ígéretek szerint akár 14 napig (intenzív használat mellett 8), míg a 42-es 4-7 napig bírja majd egy töltéssel. Az órák összesen több, mint 100 edzéstípust képesek kezelni, illetve olyan, már alapnak számító funkciókat is, mint a Bluetoothon keresztüli hívásvezérlés, de a gyártó ígérete szerint az elérhető legprecízebb pulzusmonitorozásra is képes. Az elegáns tervezés és kialakítás során gondoltak azokra az esetekre is, amikor a felhasználó esetleg nem boldogul az érintőképernyővel, épp ezért lehetővé tették, hogy az alkalmazások egy bizonyos fokig a koronacsavar segítségével is kezelhetőek legyenek.

A prezentáció legvegyesebb érzéseket keltő darabja egyben az utolsó is volt: a Lipstick FreeBuds fülhallgató, mely hivatalosan “csak” egy minőségi, fokozott zajszűréssel rendelkező, vezeték nélküli fülhallgató. Furcsaságának oka inkább a megjelenése, a piros fülhallgatók ugyanis egy túlméretezett rúzsnak tűnő, töltőként is szolgáló tokban érkeznek (innen ered a Lipstick név). 

A nova 9 499 euróért lesz kapható, 49 euróért 1 éves képernyőtörési biztosítással, a Watch GT 3 329, illetve 349 eurós, míg a FreeBuds Lipstick 249 eurós áron kerül majd bevezetésre. A cég kitartása dicséretes, a termékeik pedig minőségiek, színvonalasak. Felhasználói szempontból egyedül az 5G-támogatás hiányát érdemes szem előtt tartani, illetve feltenni a kérdést, hogy bizalmat akartok-e szavazni a Google-től független ökoszisztémát kiépítő (és emiatt bizonyos alkalmazásokat még nem támogató) kínai óriásnak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Üzlettúra

Másnap még egy körbevezetés erejéig megtekinthettük a Huawei Bécsben nyílt új üzletét is a Kärntner Strassen. A háromszintes bolt emeletén az üzleti rész, illetve főleg régebbi termékek, a földszinten a legfrissebb Huawei újdonságok, monitorok, laptopok, tabletek és kiegészítők kaptak helyet, míg az alagsorban már egy kicsit inkább a jövőre vonatkozó tervekből kaphattunk ízelítőt. Az amerikai konyhás nappaliként berendezett szint egy minta-okosotthon volt, kizárólag olyan termékekkel, amelyek a Harmony OS 2.0 támogatás révén már beilleszthetőek egy teljesen Huawei által vezérelt otthonba, robotporszívótól a gyerekjátékokig. Bár a szerepeltett termékek többsége kínai gyártótól származott, mint megtudtuk, a cég nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minél több potenciális partnerrel egyeztessen a Harmony OS 2.0 támogatása és integrálhatósága kapcsán.