Az utóbbi pár évben hatalmasat fordult a világ: annak idején, mikor az Apple bemutatta az AirPods első generációját, a fél internet a vezeték nélküli fülhallgatón gúnyolódott, mára pedig szinte nincs olyan magára valamit is adó gyártó, mely ne kóstolt volna bele ebbe a termékkategóriába. Természetesen a Huawei sem akart kimaradni a jóból, így az elmúlt években több remek vezeték nélküli fülhallgatóval jelentkezett, a nemrég debütált FreeBuds 4 pedig tökéletesen illik ebbe a patinás felhozatalba.

huawei-freebuds-4-04.jpg

Vágd zsebre a fülesed!

A Huawei FreeBuds 4 (ami nem összetévesztendő a Huawei FreeBuds 4i-vel) egy nagyon kicsi, nagyon kompakt fehér dobozban érkezik, melyben a kézikönyv mellett ott lapul egy USB-C kábel a töltéshez, valamint természetesen a fülhallgató és annak tokja is. Utóbbi kettő kifejezetten könnyed darabnak mondható, kézbe véve szinte nem is érezni a súlyukat, azonban ne hagyjuk, hogy ez megvezessen minket! Valójában mind a FreeBuds 4, mind a tok kifejezetten strapabíró, látszik rajtuk, hogy nem spórolták ki belőlük az anyagot. Előbbinek például meg sem kottyant, mikor tesztelés közben párszor véletlenül kicsúszott a fülemből és a földre esett, de utóbbi is masszívnak mondható.

Ami a kialakítást illeti, itt sem érheti szó a ház elejét. A FreeBuds kicsit hosszabb száraival erősen emlékeztet az AirPodsra, azt pedig már embere válogatja, hogy ez kit mennyire zavar. Maga a füles egyébként elég stabilan ül az ember fülében, nem csúszkál és nem is esik folyton ki, az pedig külön dicséretes, hogy akkor sem kellemetlen a viselése, ha hosszú órákig belefeledkezünk a zenehallgatásba. Nálunk egy acélszürke példány járt, de vannak fehér modellek is, amennyiben az az árnyalat jobban bejön.

huawei-freebuds-4-02.jpg

Minden extra egy helyen

A Huawei FreeBuds 4 kinézetre tehát abszolút rendben van, és igazából a képességei is kifejezetten erősnek mondhatóak, eltekintve egy apróságtól. A füles ugyanis nyitott kialakítást és mellé aktív zajszűrést kapott, ami papíron kicsit üti egymást, és ez sajnos a gyakorlatban is érezhető. A FreeBuds 4 a gyengébb hangokat még alapvetően jól szűri, így például egy mechanikus billentyűzet kattogása vagy az utcán haladó járókelők beszéde tuti nem fog belerondítani a zenehallgatásunkba, de például a forgalom zaja már jellemzően túl nagy falatnak bizonyult.

A hangzásra egyébként nem lehet panasz, legyen szó akár zenehallgatásról, akár filmezésről, akár egyéb videózásról. A teszt során mi igyekeztünk a legváltozatosabb zenei műfajokkal próbára tenni a FreeBuds 4-t, és igazából nem volt olyan zsáner, ami kifogott volna rajta, szóval a visszafogottabb, nyugodtabb dallamokhoz ugyanúgy ajánlható, mint mondjuk, egy kétórás orosz hardbass mixhez. A hangzás minden esetben tiszta és éles maradt, és a basszus is teljesen rendben volt. Ami az üzemidőt illeti, a Huawei fülese alapállapotban olyan 3,5-4 óráig bírta szuflával, ami nagyjából 2 órára csökkent, ha bekapcsoltuk az aktív zajszűrés funkciót.

huawei-freebuds-4-03.jpg

Végezetül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy a Huawei FreeBuds 4 beüzemelése és állítgatása is kifejezetten kézre álló. Amennyiben Huawei mobilunk van, elég csak felcsapni a tartó tetejét, és a füles automatikusan csatlakozik is, de ez a folyamat más márkájú készülékeknél is csak pár másodpercet vesz igénybe.  

huawei-freebuds-4-05.jpg

Korrekt ajánlat a felső polcról

Mindent összevetve a Huawei FreeBuds 4 egy abszolút korrekt ajánlatnak mondható, ha éppen felsőkategóriás, vezeték nélküli fülest keresünk magunknak. Igaz, az aktív zajszűrése nem a legjobb, és az agresszívabb zörejekkel már nem tud megbirkózni, de a hangzása ezt leszámítva abszolút korrekt, ahogy a kialakításra és az anyaghasználatra sem lehet panasz. Hazánkban jelenleg 50-55 ezer forint környékén kapható, ami egy komolyabb összeg, de pénzünkért cserébe tényleg egy remekül működő fülest kapunk.