Gyakorlatilag nem létezik már olyan tech cég, amelyik nem próbálkozik viselhető okoseszközök készítésével. Elég csak a Samsungra, a Huaweire és a Xiaomira gondolni: a Galaxy Watch és a Huawei Watch is már a harmadik generációjánál tart, míg a Mi Watch inkább a klasszikus sportfunkciókat kínálja. Egy azonban biztos: mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelő eszközt, a tízezres darabtól kezdve egészen a 100 ezer forint felett kapható darabokig. A Huawei több óráját (Huawei Watch GT és Huawei Watch GT 2e) kipróbáltuk már az elmúlt években, most pedig megkaptuk a vállalat eddigi legdrágább verzióját, a Huawei Watch 3 Pro-t! Lássuk, mit tud!

Klasszikus óraterv, nem klasszikus funkciókkal

A Huawei Watch 3 Pro egy teljesen klasszikus óradizájnnal rendelkezik, köralakú tok, fém test, kerámia hátlap, nagyon szép árnyalatú barna, kényelmes bőrszíj. Csuklón viselve kifejezetten elegáns benyomást kelt, öltönyhöz és farmerhez is fel lehet venni, senki nem fogja megszólni. A doboz egyébként csak a szükséges dolgokat rejti, egy USB-A kábelt és egy vezetékmentes töltőfejet.

Az órán a HarmonyOS-t fut, a telefonnal történő párosításkor (Xiaomi Redmi Note10 5G) ez okozott némi problémát: a Huawei Health ugyan megtalálta az eszközt, a csatlakozás azonban nem sikerült. A megoldás végül a HMS Core letöltése és az alkalmazás újraindítása lett, ezek után pedig már minden jó volt, használatra kész.

Az óra a jobb oldalra tett két gombbal vezérelhető, a felső koronával lehet belépni a főmenübe, mely nagyjából az Apple Watch mintáját követi: több sorban, egymás mellett találhatók az alkalmazásikonok, a naptártól kezdve a hangjegyzeteken át egészen a telefonfunkcióig. Sajnálatos azonban, hogy a tekerhető koronával nem lehet az alkalmazások között váltani. Ezek mindegyike tökéletesen látható, hiszen a Huawei Watch 3 Pro OLED kijelzővel rendelkezik, mellyel nappal és éjjel is olvasható a panel. A korona egyébként rendelkezik haptikus visszajelzéssel, de ez lehetne egy kicsit erősebb.

Az óra természetesen Bluetooth-on kapcsolódik a telefonhoz, de már van Wi-fi (2,4 Ghz), na meg e-SIM (4G LTE) lehetőség is, így telefon nélkül is tudunk telefonálni. Van pulzoximéter, bőrhőmérséklet-mérő, gyorsulás- és magasságmérő, valamint giroszkóp is, tehát szenzorokkal bőven el van látva a Huawei eszköze. A Huawei AppGallery-n keresztül lehet új alkalmazásokkal bővíteni, nagy kár azonban, hogy az eszköz egy-két területen jelentős lemaradásban van a konkurenciához képest.

A Huawei Health ugyan nagyon sok mindent tud (például remekül monitorozza az alvást, kismillió sportmódot lehet választani a szobabiciklitől kezdve a jógán és a hegyi túrázáson át a golfig), és bár van online zenehallgatás, de a dalokat/albumokat egyelőre nem lehet átmásolni az alkalmazásból a belső 16 gigás tárhelyre. Azonban vannak ennél komolyabb gondok is. A legnagyobb az, hogy a beérkező üzenetekre egyáltalán nem lehet válaszolni. A Watch 3 Pro nem tartalmaz előre rögzített üzeneteket (ezt már a Galaxy Watch is tudta, 2019-ben), de a billentyűzeten sem lehet írni. A nagy kérdés az, hogy miért nem? Érthetetlen, ahogyan az is, hogy a rendszer nem nyitott a harmadik fél sportalkalmazásai irányába, nem lehet térképeket letölteni túrázáshoz, és nincs GPX export sem.

Drága elegancia, szükséges a fejlesztés

Egy picit sokat morogtam az elmúlt bekezdésben: alapvetően jó óra a Huawei Watch 3 Pro, csak nem elég okos, ezt pedig a mérnököknek mindenképpen fejleszteniük kell (pl. van NFC is, de nem lehet vele fizetni). Ez főleg a sportmód megnyitására és az üzenetkezelésre vonatkozik, de mivel ez a gyártó első HarmonyOS-es órája, a következő években kiteljesedhet a rendszer, ami egyébként üzemidőben kiválóan teljesít. A 790 mAh-s teleppel a telefon 5 napot simán működik, ultratakarékos üzemmódban pedig még többet is.

Azonban hiába gyönyörű, elegáns óra a Huawei Watch 3, a kért 164 ezer forintos ár iszonyúan sok érte, különösen úgy, hogy a legfontosabb dolgokra nem gyúrtak rá a cégnél. Jelenleg lehet jobb ajánlatot is találni (akár a Samsung, akár a Ticwatch, de még a Garmin termékei között is), és ezzel az emberek is tisztában vannak, ez világosan kitűnik a fórumokon található hozzászólásokból. A Huawei mérnökeinek a kritikákat, visszajelzéseket olvasva el kell gondolkodnia egy-két dolgon... reméljük, megteszik, és ennek megfelelően cselekszenek a Huawei Watch 4 tervezésekor.