• A Google több országban is elutasította az Attentat 1942 mobilos verzióját
  • Az okok között náci utalások szerepelnek, de az ügy még nem zárult le

Az Attentat 1942 még három évvel ezelőtt jelent meg PC-re, a második világháborút bemutató kalandjáték pedig rengeteg elismerést begyűjtött (még díjra is jelölték az Independent Games Festivalon), köszönhető annak, hogy a cseh tudományos akadémia történészeinek segítségével igyekeztek elérni a lehető legnagyobb történelmi hűséget.

a-nacik-miatt-tobb-orszagban-is-visszadobta-a-google-a-masodik-vilaghaborus-kalandjatekot.jpg

Ehhez a történelmi hűséghez persze az is hozzátartozik, hogy a játékból a náci tartalmak sem hiányoznak, erre hivatkozva pedig a Google nemrég több országban (köztük Németországban, Oroszországban, Franciaországban és Ausztriában) is visszadobta a játék mobilos verzióját, mondván nem kerülhet fel a Play Áruházba.

Az Attentat 1942 mögött álló Charles Games természetesen hatalmas felháborodás közepette vette tudomásul a döntést.

"Hogy kellene elkészítenünk egy történelmileg hiteles második világháborús játékot nácik nélkül? Fogalmunk sincs" – írták a fejlesztők a Twitteren.

A fejlesztők csalódottsága érthető, hiszen hat hónapot töltöttek a mobilos verzió elkészítésével, ráadásul még csak gyűlöletkeltő tartalom sincs a játékban, hiszen az Attentat 1942 határozottan antifasiszta.

Azóta szerencsére vannak pozitív fejlemények is, a fejlesztők ugyanis azt írták nemrég, hogy a Google cseh részlege felvette velük a kapcsolatot, és igyekeznek utánajárni annak, miért utasították vissza a játékot. "Óvatosan optimisták vagyunk" – írja a Charles Games.