A rovar-apokalipszis azért különösen hálás téma, mert a többségünk alapból irtózik az ízeltlábúaktól, így aztán nincs szükség különösebben kreatív szörny-dizájnra, elég felnagyítani egy random rovart, és máris feláll a szőr a hátunkon. Az alábbi tíz filmben gonosz bogarak törnek az emberek életére.

Ők! (Them!, 1954)

Egy igazi klasszikus, amelyben eljönnek értünk a gyilkos óriásbogarak. A filmben használt lángszórók igazi második világháborús fegyverek voltak, az azokat forgató színészek pedig volt katonák, akik élesben is használták őket. Fun fact: Leonard Nimoy, azaz Spock kapitány is benne van a filmben, bár csak egy apró szerepben.

them.jpeg

A kép forrása: Bloody Disgusting

A város kissé bogaras (Bug Buster, 1998)

Egy csótányinváziós film, ami az "olyan rossz, hogy már jó" kategóriába tartozik, de érdemes megnézni – már csak azért a jelenetért is, amelyben a lenge öltözetű (nem mellesleg nagyon fiatal) Katherine Heigl testén csótányok mászkálnak. George Takei és Randy Quaid rendkívül nagyot alakítanak az őrült tudós, valamint az eszement tábornok szerepében, ráadásul szívesen csinálnak magukból hülyét a kamerák előtt, így ha nem veszed komolyan a látottakat, és nem vársz sokat (semmit) a produkciótól, akkor biztosan élvezni fogod.

a-varos-kisse-bogaras.jpg

A kép forrása: Prime Video

Mothra (1961)

Mégis hogyan hagyhatnánk ki a világ leghíresebb molylepkéjét, Godzilla ikonikus ellenfelét, nemde? A japán klasszikus történetében egy rejtelmes szigetről elrabolt, miniatűr bennszülött nők az énekükkel hívják segítségül a hatalmas tojásból kikelő Mothrát. A pacifista istenség lárva-állapotban áttör gátat, szétrombol hidat, elsüllyeszt tengerjárókat, majd bebábozódik, és pillangóként folytatja Tokyo látképének átrendezését – mindezt azért, hogy megmentse a tündér-ikerpárt. A látvány egyébként felettébb figyelemreméltó ahhoz képest, hogy az opusz hatvanas években készült.

mothra.jpg

A kép forrása: Frame Rated

Infestation (2009)

Egy újabb vígjáték, amelyben lusta főhősünk a kirúgása után arra ébred az irodában, hogy ő és minden kollégája pókhálóba van bugyolálva, a Földet ugyanis időközben méretes űrbogarak lepték el. Egy színes egyéniségekből álló kis csapatot toboroz maga köré, és együtt próbálják meg túlélni a rovar-apokalipszist. A B-kategóriát idéző büdzsé ellenére a film meglepően kreatív és kifejezetten élvezetes.

infestation.jpg

A kép forrása: Kino.de

Mérges pókok (Eight Legged Freaks, 2002)

Egy jó kis óriáspókos film, ami nem veszi magát komolyan. A történetben egy vegyianyagot szállító tartálykocsi tartalma kerül egy patakba, amitől a pókok hatalmasra nőnek. Az alkotás viccesen tiszteleg az ötvenes évek szörnyfilmei előtt – mint plédául az előbb említett Ők! –, és egy kis ijesztgetéssel megspékelt, habkönnyű szórakozást nyújt. David Arquette tökéletesen hozza a laza főszereplőt, pluszban pedig egy nagyon fiatal Scarlett Johansson is feltűnik az alkotásban.

merges-pokok.jpg

A kép forrása: Bloody Disgusting

Pókiszony (Arachnophobia, 1990)

Talán a leghíresebb alkotás a témában, ami nem csoda, hiszen Steven Spielberg volt a producer. A történetben két különböző pókfaj utódjaiból lesz agresszív, emberre támadó rovar. Ugyan a film komoly horrorfilmnek indult, de a két főszereplő, Jeff Daniels és John Goodman személyének köszönhetően megfelelő mennyiségű humor is került bele.

pokiszony.jpg

A kép forrása: IMDb

Csillagközi invázió (Starship Troopers, 1997)

Paul Verhoeven nagy dobása volt ez a film, ami mai szemmel nézve már tele van igazi “Mi történik itt?” pillanatokkal. Az alapkonfliktus szerint a kedélyesen neofasiszta jövőben fiatalok vívnak háborút az űrből érkező rovarokkal, méghozzá a megjelenés évéhez képest remek prezentáció kíséretében. A militarizmus kritikus és szatirikus megközelítése, a jó látvány és a humor miatt a film a mai napig frissnek hat, ráadásul még a kisebb szerepekben is legendás színészekkel találkozunk – Denise Richards csodaszép, Neil Patrick Harris pedig szokatlanul tekintélyt parancsoló.

csillagkozi-invazio.jpg

A kép forrása: SIFF

Bazi nagy pók (Big Ass Spider!, 2013)

Egy jópofa B-movie, aminek semmi más célja nincs a szórakoztatáson kívül. A cselekmény során egy laborból elszabadult méretes pók terrorizálja Los Angeles városát, a lény ráadásul egyre nagyobbra nő, így az arachnofóbiások inkább kerüljék el az opuszt. Amikor a hadsereg kudarcot vall a gigantikus arachnid ellen, egy komolytalan rovarirtó-duó kénytelen felnőni a feladathoz, és két vicces beszólás - meg némi igényes gore – között likvidálni a szörnyet.

bazi-nagy-pok.jpg

Mimic – A júdás faj (Mimic, 1997)

1997 nagyszerű év volt a mozilátogatók körében – főként azok számára, akik valamilyen oknál fogva kedvelik a rovarokat. Ebben az esztendőben jelent meg ugyanis a már említett Csillagközi invázió és a Men in Black – Sötét zsaruk, melynek főgonosza egy szó szerint emberbőrbe bújt óriásbogár (Edgar) volt. Na, de térjünk rá a szintén ebben az évben született Mimic – A júdás fajra. Guillermo del Toro köztudottan szereti a művészi rémlényeket, ez pedig ebben a filmjében sem volt másképp, melyben az Oscar-díjas Mira Sorvino küzdött a lassan emberré váló, hatalmas mutáns-csótányok ellen.

mimic.jpg

A kép forrása: WordPress.com

It Came from the Desert (2017)

Ha annak idején tetszett az Infestation és a Bazi nagy pók, ez a film sem maradhat ki az életedből! A sivatagban bulizó motoros fiatalokat egy elhagyott katonai létesítményből kiszabadult óriáshangyák támadják meg – kell ennél jobb kiindulópont egy ilyen jellegű mozihoz? A film amúgy egy 1989-es videójáték alapján készült, így nagy mélységet azért ne nagyon keressünk benne, cserébe viszont kifejezetten viccesre sikerült, plusz annak ellenére, hogy egy B-kategóriás produkcióval állunk szemben, a lények is egész jól néznek ki.

it-came-from-the-desert.jpg