A Nintendo pár hónapja mutatta be Tomodachi Life című életszimulátorát, amiben Mii-karaktereink együtt múlathatják az időt. Beszélgethetnek, minijátékokat játszhatnak, sőt, akár össze is házasodhatnak, hogy egy idilli család életét éljék a virtuális térben. A játék nem vert volna fel túl nagy port, ha nincs egy bizonyos programhiba, ami lehetővé tette az azonosnemű Mii-k házasítását.

A játékosok többsége örült a modern szellemű húzásnak, sokan már a Nintendo konzervatív értékrendjének rég áhított változását vizionálták, ám sajnos a japánok eltávolították a nemkívánatosnak titulált funkciót, így maradt a tradicionális esküvő lehetősége férfi és női Mii-k között.

Japánban ez az önmagában is antipatikus lépés nem okozott akkora felhördülést (ott manapság az is kész csoda, ha egy férfi és egy nő eljut az oltárig -- komolyan, nem vicc, Japán egyik legnagyobb társadalmi problémája a párkapcsolatok kipusztulása), Európában és Amerikában viszont többen kiakadtak a nagy N húzása miatt. El is indult egy masszív közösségi kampány (Facebook, Twitter, aláírások, minden, mi digitális forradalmárnak ingere) a játék angol nyelvterületekre érkező kiadásával kapcsolatban, amibe a játékosok határozottan követelték a homoszexuális kapcsolatok implantálását. A Nintendo egy ideig úgy tett, mint aki nem veszi észre az egész hacacárét, majd végül kiadott egy közleményt, ami sokakat elszomorított. És nem csak azért, mert a Tomodachi Life tuti nem kap melegházasságot. Hanem mert a Nintendo gyakorlatilag pálcát tört több millió ember felett.

A Nintendo hivatalos közleményben adta a világ tudtára, hogy nem lesz melegházasság a játék nyugati kiadásában (sem), mert a távol-keleti játékcég "nem kíván társadalomkritikát megfogalmazni", egyszersmind pedig a Tomodachi Life sem készült többnek egyszerű szórakoztatószoftvernél. Ráadásul a Nintendo szerint egy ekkora változtatás komoly programozói munkát jelentene, holott az Egyesült Államokba és Európába kiadandó Tomodachi Life nem több a japán játék lokalizált változatánál. Arra a kérdésre, hogy ez miért olyan bonyolult szakmai feladat, amikor egy bug korábban már tálcán kínálta a megoldást, nem adott választ a cég -- s biz nagyon valószínű, hogy míg áll a Nintendo, nem kapunk ennél bővebb magyarázatot a helyzetre.

Ezzel az egészel csak annyi a probléma, hogy a Nintendo elzárkózó hozzáállása igenis értékítéletet hordoz, azaz pont hogy reflektál a társadalomra, azon belül is egy olyan fontos témára, mint a homoszexuális párkapcsolatok és házasságok létjogosultsága. A cinkossághoz sokszor a némaság is elegendő, és bár nem valószínű, hogy a Tomodachi Life-ot emiatt kevesebb vásárló fogja megvenni, az biztos, hogy sokan csalódnak a nagy N tisztánlátásában. Ha ennyire nem képes észrevenni, hogy mire vágynak a rajongói, mégis hogy akar életben maradni a 21. században?

Főleg, hogy a közleményben elismerik: az azonosnemű kapcsolatok "sosem voltak tervbe véve a fejlesztés során", azaz a játék tervezőinek még csak eszébe sem jutott, hogy vannak olyan párok a világon, akik nem a férfi-nő kapcsolati modell alapján léteznek.