Egy KGrizzly nevű Reddit-felhasználó fedezte fel a PS4 3.5 béta firmware frissítésének biztonsági leírásában, hogy a Sony a PlayStation VR headsetet egyértelműen nem ajánlja tizenkét éven aluliaknak. Az Oculus és a Gear VR is rendelkezik hasonló ajánlóval, azokat csak 13 éves kortól érdemes használatba venni.

Ez a korhatár viszont feltehetően nem azért lett bevezetve, mert a VR headsetek megrontják szegény gyermekek lelkét és autós-baltás gyilkost csinálnak belőlük. Sokkal inkább a testi fejlődés áll mögötte. A magyarázatot egy kumoishibo nevű ember szolgáltatta, szinétn a Redditen.

Lényegében arról van szó, hogy míg egy felnőttnek átlagosan 63 milliméter a pupillatávolsága (bár ezt egyaránt befolyásolja a nem, a rassz, a kor, így inkább pontosabb azt írni, hogy 48-tól 73 milliméterig terjedhet), addig egy gyereknek 40-55 milliméter között változik. Emiatt számukra egy VR kijelző téves képet adhat, kényelmetlenné válhat, mi több, rövid távú tájékozódási zavart, rossz közérzetet, fejfájást, migrént, szemfáradást vagy akár émelygést is okozhat. Általában ezért nem ajánlják a gyerekeknek a fejre illeszthető kijelzőket (HMD – Head Mounted Display), vagy csak azokat, amik rájuk lettek kalibrálva.

playstation-vr-children.jpg