Monica Bellucival és a remélhetően ismét szebb napok elébe néző Ezra Millerrel egy napon, de nem azonos esztendőben, pontosan negyvenhét éve, 1975. szeptember 30-án született Marion Cotillard. Az európai mozi büszkeségei közé tartozik, akinek sikerült nemzetközi és amerikai produkciókba is betörnie, illetve munkáját Oscar-díjjal jutalmazták. Az alábbiakban emlékezetes szerepeit megörökítő képek kíséretében tekintjük át dióhéjban pályája legfontosabb állomásait.

Cotillard pályája alighanem a legjobb közegből indult. Párizsban született, majd az orléans-i színiiskolában évfolyamelsőként végzett. A szélesebb közönség az 1998-tól futó Taxi szériában ismerhette meg. A kétezres évek első felében több nagyprodukcióban megfordult, jóllehet ekkoriban még inkább mellékszerepekben maradt. Láthattuk például Tim Burton Nagy hal című fantasy-jében és a Jean-Pierre Jeunet rendezte Hosszú jegyességében is. Az áttörés az évtized közepén jött el, amikor Ridley Scott felkérte őt a Bor, mámor, Provence egyik főszerepére, majd a 2007-es Édith Piaf életrajzi műben nyújtott alakításáért Oscart kapott.

Az évtizedfordulón különösen foglalkoztatott színésznő volt. Az Eredet Maljaként bemutatta, milyen lehetetlen vállalkozás megragadni egy ember személyiségét, emlékezetes marad Apró kis hazugságok című vígjátéka, az Éjfélkor Párizsban történetében pedig a húszas-harmincas évek pezsgő Montmartre-jának művészek közt forgolódó, sztereotip francia nőalakját idézte meg.

Bemutatkozott különböző műfajokban. Nolan néhány évvel az Eredet bemutatása után A sötét lovag: Felemelkedés stábjába igazolta, játszott az Assassin’s Creed adaptációban, valamint a második Ron Burgundy epizódban is helyet kapott. Hazai produkciói közül a Rozsda és csont, illetve a Két nap, egy éjszaka felejthetetlen alkotások. Pont a héten írtunk közelgő Asterix és Obelix filmjéről, amiben Kleopátra jelmezébe bújik. Nektek melyik a kedvenc Cotillard filmetek? Írjátok meg kommentben!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: IMDB, Whatculture, Digital Spy, Pinterest, Twitter, Port, L’Express, AVCESAR)