Natalie Portman sok szempontból kivételes színésznő. Egyrészt azon kevesek közé tartozik Hollywoodban, akik fényes karrierjük árnyékában nem átallottak hangsúlyt fektetni egyetemi tanulmányaikra. A lengyel, osztrák és orosz felmenőkkel is rendelkező izraeli-amerikai művésznő a Harvardon tanult pszichológiát. Másfelől Christina Ricci mellett neki sikerült kitörnie a gyerekszínészet béklyójából, és szép karriert futott be azóta.

Rögtön korszakos és sikeres filmekben kezdte pályáját. A Léon, a profi bántalmazott gyerek karaktereként tűnt fel Jean Reno oldalán, majd Michael Mann Szemtől szemben című rendezésében depressziós tinit alakított (Robert De Niro és Al Pacino neve fémjelezte a stábot), hogy aztán a Támad a Mars! című Tim Burton paródiában az elnök lányaként láthassuk. Egészen fiatalon megtalálták különböző típusú szerepek, Portman pedig valamennyi alakalommal helyt állt.

Későbbi munkái közül ki kell emelni az ambivalens fogadtatású, bár kétségkívül emlékezetes Star Wars előzménytrilógia Padmé királynőjét, illetve a V mint vérbosszú című rendszerkritikus műben nyújtott alakítását. Aronofsky őt kérte fel a Whiplash-sel párhuzamba vonható Fekete hattyú főszerepére, amit kivételes érzékenységgel játszott el. Olyan legendás rendezők keze alatt dolgozott, mint Milos Forman és Mike Nichols. Előbbinek utolsó rendezésében, a Goya kísérteteiben a híres festő múzsáját alakította, míg a Közelebb egy szerelmi négyszöget vázol.

Az utóbbi évtizedben feltehetően a Thor filmek Jane Fostereként emlékszik rá leginkább a közönség – az új epizódban megújulva tér vissza a vászonra –, de eljátszotta Jackie Kennedy-t, szerepelt Alex Garland horrorisztikus kalandfilmjében, az Expedícióban, a járvány előtt pedig Noah Hawley sci-fije, a Lucy az égben címszerepét kapta. Nektek melyik a kedvenc alakításotok az aktív közéleti tevékenységet is folytató Portmantől? Írjátok meg kommentben!

Az alábbi galériában kiváló alakításai közül szemezgetünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!