• Belgiumban április óta törvényellenes a lootbox
  • A belga állásfoglalás illegális szerencsejátéknak nyilvánította

A belga törvénykezés, mely a lootboxokat illegális szerencsejátéknak nyilvánítja, áprilisban lépett hatályba, és úgy látszik, véget ért a türelmi időszak. Számos játék lutridobozai már nem nyithatók és vásárolhatók meg az országban, a törvénynek eleget téve a CS:GO, Overwatch, és NBA 2K19 játékokból már eltávolították őket.

Az Electronic Arts viszont egy lépést sem tett a rendelkezés betartása érdekében, melyet a FIFA 18 és FIFA 19 „Ultimate Team Pack” kártyacsomagjai sértenek meg. Egy korábbi ülésen maga az elnök-vezérigazgató, Andrew Wilson jelentette ki, hogy „nem hisszük, hogy a FIFA Ultimate Team vagy a lootboxok szerencsejáték lennének”, ezt azzal indokolta, hogy garantált nyereményhez jutnak a játékosok, és nem válthatják valódi pénzre díjukat.

A Belga Játékhatóságot (BGC, Belgian Gaming Commission) ez azonban nem hatja meg, és jogi ellenlépéseket foganatosít a kiadó ellen. A tisztánlátás érdekében: tulajdonképpen nem új törvény született, hanem a már meglévő szerencsejáték-szabályozást alkalmazzák a lootboxokra, mely ilyen formában még nem állt bíróság előtt. Vagyis elviekben lehetséges, hogy a belga bíróság az EA javára dönthet, ebben az esetben a BGC már most további törvénymódosítás indítványozását helyezte kilátásba.á

fut18packs.jpg