• Ralph Fiennes (Voldemort) szerint undorító és borzasztó szóbeli erőszak érte Rowlingot
  • Az írónő úgy véli, hogy sok hátrány a transzenműeket nem, csak a biológiai nemük szerint nőket érinti
  • Fiennes szerint ez nem szélsőséges kijelentés, de elfogadja, ha valaki nem ért egyet vele

Az elmúlt évek rengeteg vitát és ellenérzést kiváltó eseménye volt a J.K. Rowling körül kialakult botrány. A Harry Potter nők jogai mellett gyakran állást foglaló szerzője azon kijelentésével szerzett ellenségeket, miszerint vannak specifikus hátrányok, amik a transzneműeket nem, hanem csakis azokat érintik, akik menstruálnak. A feministákkal hagyományosan éles ellentéteket hordozó transznemű közösség több képviselője bojkottra szólított fel a sorok hallatán. Az akció egyik látványos eleme volt, hogy a Harry Potter nyomán született kviddics sportág átnevezte magát quidballra.

Rowling válasza és a fenyegetések

Rowling azóta tisztázta, hogy nem kívánt senkit megsérteni, megszólalása nem is tekinthető gyűlölködésnek. Elmondása szerint azt szerette volna hangsúlyozni, hogy bizonyos egyenlőtlenségek kizárólag a biológiai nemük szerint nőket sújtják. Utóbbi miatt pedig nem lehet egy kalap alá vonni a nőnek született és a transznemű személyeket. Az írónő körüli feszültség azóta sem csökkent, amikor aggodalmának adott hangot Salman Rushdie megkéselése kapcsán, még halálos fenyegetést is kapott. Ugyanakkor a közösségi média névtelenjei mellett akad széles körben ismert támogatója is Rowlingnak.

harry-potter-rowling-transzfobia-768x4321.jpg
(J.K. Rowling. A kép forrása: NLC)

Ralph Fiennes véleménye

A filmekben Voldemortot megformáló Ralph Fiennes szerint a Rowlingot ért szóbeli erőszak – a színész szavaival élve – undorító és borzasztó. Ő „írta ezeket a kiváló könyveket […] arról, hogy fiatal gyerekek miként fedezik fel saját magukat. Arról szólnak, hogyan válnak jobbá, erősebbé és erkölcsösebb emberré. […] Megértem, ha valakit felbosszantanak a nőkről tett szavai. De ez nem obszcén, ultra-szélsőjobboldali fasizmus. Egyszerűen arról van szó, hogy egy nő kimondta, hogy ő nő. […] És megértem, mit érez, jóllehet én nem vagyok nő” – fogalmazott az ötvenkilenc éves brit színész New York Times-nak adott interjújában. Hozzátette, hogy létezik jogos harag, de a kritikák gyakran buták, nem árnyaltak.

ralphfiennes.jpg
(Ralph Fiennes. A kép forrása: Salon)

A filmek három főszereplője, Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson azonban nyilvánosan nemtetszését fejezte ki Rowling állításai kapcsán. A Ront megformáló színész kijelentette, hogy „a transznemű nők nők, a transznemű férfiak férfiak, mindannyiunknak jogában áll szeretetben és előítéletek nélkül élni.” A színész trió a születésnapi Harry Potter műsorban nem találkozott Rowlinggal, utóbbi ugyanis saját maga utasította vissza a szereplést.