• Rowling elmondta, hogy hívták a jubileumi műsorba, de nemet mondott
  • Mivel a filmek és nem a könyvek szülinapját ünnepelték
  • Kifejtette, hogy a közösségi média kocsmai vitatkozós jellegét kedveli

A transzneműekkel hagyományosan sok ellentétet ápoló feminista közösség korszakos vitájának heves felvonása zajlik az elmúlt egy évben J.K. Rowling – egyesek szerint sértő, az írónő indoklása alapján azonban legkevésbé sem bántó szándékú – kijelentése nyomán. Az írónővel szemben kirekesztő, bojkottáló attitűd vált egyre általánosabbá, például a művei nyomán született kviddics sportágat átnevezték, illetve a közvélemény azt feltételezte, hogy ominózus mondatai miatt nem hívták meg tavaly a Harry Potter filmek születésnapját ünneplő HBO-s műsorba.

Rowling azonban a Virgin Radio szombati adásában tiszta vizet öntött a pohárba és Graham Nortonnak elárulta, miért nem láthatták a rajongók a Visszatérés Roxfortba című dokumentumfilmben. „Felkértek, hogy szerepeljek, és én döntöttem a távolmaradás mellett. […] Úgy gondoltam, hogy az inkább a filmekről, mintsem a könyvsorozatról szól, teljes joggal. Az évforduló arról szólt” – fogalmazott, majd hozzátette: „Senki sem mondta, hogy ne menjek… Megkértek rá, de nemet mondtam.”

download-1.jpg
(A kép forrása: Washington Examiner)

Rowling a közösségi médiáról

Rowlingot egyébként nem csak kultúrharcos ellenfelei támadják. Halálos fenyegetést kapott, miután kifejezte aggodalmát Salman Rushdie megkéselése kapcsán. Utóbbival kapcsolatban beszélt az online térhez való ambivalens viszonyáról. „Próbálok úgy viselkedni az interneten, ahogy szeretném, hogy másik is viselkedjenek… Soha nem fenyegettem senkit” – mondta.

„A közösségi média nagyon szórakoztató tud lenni, szeretem a kocsmai vitatkozós jellegét. Szeretve gyűlölt viszonyt ápolok vele jelenleg. Vígan használom néhány napig anélkül, hogy [virtuális] kocsmai verekedésbe keverednék” – tette hozzá. Nektek mi a véleményetek az internetes fórumokról? Írjátok meg kommentben!