• J.K. Rowling szerint vannak specifikus hátrányok, amik csak a biológiai nemük szerint nőket érintik
  • Transzfóbnak minősített kijelentése miatt elhatárolódnak tőle a kviddics sportági vezetői
  • A játékot quidballra nevezik át

A kultúrharc tombolása nem hagyja érintetlenül a Harry Potter világát sem. J.K. Rowling több ízben beszélt a nőket sújtó egyenlőtlenségekről, ugyanakkor nem sorolta azonos kategóriába a transzneműeket a biológiai nemük szerint meghatározott nőkkel. Elmondása szerint vannak specifikus hátrányok, amik csak azokat érintik, akik a menstruálnak.

Rowling véleménye hatalmas viszályokat szított az online médiában, aminek friss következménye, hogy felváltják a kviddics elnevezést. A való életben meghonosított sport vezető szervei az írónőtől való elhatárolódás jegyében Quidballra átkeresztelték a játékot. A döntésben egyébként az is szerepet játszik, hogy a kviddics szó a Warner tulajdonát képezi.

Rowling válasza

Az ominózus kijelentésekről Rowling egyébként elmondta, hogy nem tartja azokat gyűlölködő megjegyzéseknek. „Biztosan létezik valamilyen szó ezekre az emberekre” – fogalmazott a nőkre utalva. Közösségi oldalán leírta, hogy bármikor kiáll az esetlegesen diszkriminált transznemű személyek jogaiért, ám véleménye szerint nem lehet elmosni az ember biológiai nemét, hiszen az ő életére is jelentős hatással van, hogy nőnek született.

A Harry Potter univerzum jövője

A transznemű közösséggel hagyományosan sok ellentétet ápoló feminista szervezetek egyelőre nem szólaltak meg a fenti ügy kapcsán, a Warner viszont biztosan nem tervezi megszakítani a kapcsolatot az írónővel. A hollywoodi óriásstúdió a Harry Potter franchise-ra támaszkodna a következő évtizedben, a mozgóképes univerzum kiszélesítéséhez pedig Rowling szerzői jogi engedélyére és kreatív közreműködésére is szükségük van.