• A hétvégén több mint harminc ember életét követelő lövöldözés volt az USA-ban
  • Több politikus is a videojátékokra kezdett mutogatni
  • Köztük az elnökkel, Donald Trumppal
  • Most a Walmart is fellép az erőszakos videojátékok ellen

A múlt hét végén három amerikai városban, a texasi El Paso Walmartjában, valamint Dayton és Chicago utcáin tört ki lövöldözés. A három eset együttesen 30 ember halálát és több, mint kétszer ennyi ember megsebesülését okozta. Sőt, mindezt megelőzve, július 30-án két Walmart alkalmazottat is agyonlőttek egy másik lövöldözésben, amiben egy rendőrtiszt is megsebesült.

Természetesen az ottani politikusoknak eszébe sem jutott az – általuk is gerjesztett – idegengyűlöletet (ami bizonyítottan az El Paso-i eset hátterében állt) vagy a fegyvertartási törvényeket okolni, helyette kedvenc célpontjukat, a videojátékokat vették elő.

Kevin McCarthy republikánus párti képviselő és Texas alkormányzója, Dan Patrick a Fox Newsban kezdtek a videojátékokra mutogatni, míg a Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a játékok mellett az internetet, így a közösségi oldalakat is elővette.

A dolog most új szintre lépett, mert pár napja a Walmart nyomtatva és e-mailben is szétküldött egy levelet az üzleteibe, amiben arra utasítják az alkalmazottakat, hogy tűntessenek el minden hirdetést, ami erőszakos videojátékot vagy filmet reklámoz. A vetítőkön nem futhatnak ilyen tartalmú videók, még vadászatról sem mutathatnak semmit. Sőt, a kirakott, kipróbálható PS4 és Xbox One konzolokat is le kell kapcsolni, amennyiben erőszakos játék fut rajtuk.

 walmart-violent-video-games-policy.jpg

A Vice-nak egy Walmart alkalmazott megerősítette, hogy az utasítás hiteles, tényleg megkapták reggel, amikor dolgozni mentek, bár ő maga azonnal kidobta a papírt, tudván, hogy ez csak a figyelem szándékos elterelése a valódi problémáról. Ráadásul tudomása szerint a fegyverboltok mindenféle szankció nélkül nyithattak ki. Ezt végül a Walmart maga erősítette meg a USA Today-nek, jelezve, hogy nincs szándékukban megváltoztatni a fegyverekkel kapcsolatos politikájukat, mivel azok már eleve szigorúbbak, mint amit a szövetségi hivatal megkövetel.