Amellett, hogy a Xenos tényleg nagyon jó grafikus chip, a Microsoft azért is tehette le voksát ismét az AMD mellett, hogy az új konzol visszafelé teljesen kompatibilis legyen az Xbox 360-nal, tehát az arra elkészült régebbi játékokat az új gépen is futtatni lehessen.

Az első Xboxhoz még az Nvidia gyártott a GeForce 4-ekre hasonlító grafikus processzort, azonban a Microsoft azzal nem volt minden tekintetben elégedett, ezért váltott át ATI Xenosra. A döntés később a Microsoftot igazolta, ugyanis a Xenos nemcsak rendkívül gyors lett, hanem elsőként használt egységesített shader-architektúrát és hardveres tesszelátort is.

Az AMD-ATI korábban a Nintendo GameCube-hoz, illetve a Wii-hez is készített grafikus chipet, és amennyiben a következő generációs Wii a mostani alapjaira épül, akkor valószínűsíthető, hogy abban is ATI ketyeg majd. Ugyanakkor a rivális Nvidia sem marad hoppon: ő készíti majd a még tervezési fázisban lévő nintendós marokkonzol grafikus chipjét.

A hírről a Fudzilla (www.fudzilla.com) ipari forrásokra hivatkozva tájékoztatta olvasóit, és azt is tudni véli, hogy a Microsoft az új Xbox eredeti 2010-es piacra dobásának dátumát 2012-re halasztotta.