Bár az Apex Legends első pillantásra nem tér el olyan drasztikusan a piacon található többi battle royale címtől, a felszín alatt azért így is akad néhány apróság, amit nem árt figyelembe venni egy-egy meccs során. Ezekből gyűjtöttünk most össze nektek egy nagyobb adaggal, elsősorban a játék egyedi funkcióira és újításaira helyezve a hangsúlyt.

Mi mindannyian egyéniségek vagyunk!

Az Apex Legends-ben minden meccs előtt nyolc hős vagy legenda (hat ingyen jár mindenkinek, kettő pedig pénzért vagy játékkal szerezhető valutáért oldható fel) közül választhatjuk ki, hogy éppen kivel szeretnénk belevetni magunkat a küzdelembe. A karakterekről bővebben ebben az írásunkban olvashattok, most legyen elég annyi, hogy mind a nyolc hős három egyedi képességgel bír, melyek megbolondítják ugyan a tűzharcokat, de el nem tudják dönteni azokat.

Azonban a képességeken kívül a karakterek minden fontosabb tulajdonsága megegyezik: ugyanannyi az életük (100 hp páncél nélkül) és ugyanolyan gyorsan mozognak (a sebességünket az se befolyásolja, hogy milyen fegyver van nálunk). A nagyobb karakterek ugyan lomhábbnak érződhetnek, de ez csak azért van, mert lassabban mozgatják a kezüket. A valóságban a nagydarab, mindenhol tankként feltűntetett Gibraltar pont olyan gyorsan fut, mint például az első ránézésre jóval fürgébbnek érződő, apróbb Wraith.

A fenti hasonlóságok miatt a karakterválasztást nem érdemes túlgondolni. Az Apex Legends hőseit szerencsére elég jól kiegyensúlyozták, így mindenkivel hozzá tudunk majd tenni valamit egy-egy meccshez. Nem érdemes hát azon rágódnunk, hogy kit hozzunk, egyszerűen válasszuk, akikkel a legjobbak vagyunk, vagy akinek a legtöbb fantáziát látjuk a képességeiben! Az arénában úgyis jóval több múlik majd a reflexeinken és a lövéseink pontosságán, mint mondjuk a csapatkompozíciónkon.

Szégyen a futás, de hasznos

Az Apex Legends mögött a Titanfall készítői állnak, és a játék bizony le sem tagadhatná a Respawn korábbi alkotásainak örökségét. Bár a falonfutás, a dupla ugrás és a hatalmas titánok lehívása ezúttal sajnos kimaradt a felhozatalból, azért az Apex Legends-ben még így is jóval mobilisabbak vagyunk, mint a legtöbb battle royale játékban, és ezt ajánlott is kihasználni a meccsek során.

Az egyik legfontosabb mozgáselem a becsúszás. Ha sprintelés közben megnyomjuk a guggolást, karakterünk csúszni kezd, ha pedig mindezt egy lejtőn (vagy épp egy lépcső tetején) tesszük, akkor annak egészen az aljáig leszánkázhatunk így. Ez a mozgásforma sokkal gyorsabb, mintha simán csak futnánk, ráadásul ha egyszer megindulunk, már az iránygombot sem kell lenyomva tartanunk, visz minket a lendület. Így becsúszás közben szabadon nézelődhetünk, lőhetünk, használhatjuk az aktív képességünket és az ultinkat, esetleg még a pajzsunkat vagy az életőnket is tölthetjük. Ha pedig a becsúszásokkal sem haladunk elég gyorsan, a pályán található vörös ballonokhoz csatlakozó függőleges kötelekkel bármikor kilőhetjük magunkat az égbe.

Szintén hasznos lehet tudni, hogy a játékban lehetőségünk van felmászni a legtöbb függőleges felületre, például sziklákra, házfalakra vagy akár nyitott ajtókra. Ehhez szimplán fussunk neki a megmászni kívánt falnak, és tartsuk lenyomva az előre gombot (azaz PC-n alapesetben a w-t). Ha pedig a fal tetején abbahagyjuk a mozgást, a karakterünk megkapaszkodik a peremen, de nem lendül át rajta, így lehetőségünk van meglesni, mi vár ránk a túloldalon.

Végezetül pedig azt sem árt megjegyezni, hogy fegyver nélkül sokkal mobilisabb a karakterünk: gyorsabban tudunk futni, magasabbra tudunk mászni és a levegőbe kilőve messzebbre tudunk repülni. Épp ezért, ha lehetőségünk van rá, mindig rakjuk el a fegyverünket (PC-n alapból a 3-as gombbal tehetjük ezt meg) amikor a pályán mászkálunk, kivéve persze, ha egy tűzharc kellős közepén vagyunk, vagy ha épp egy épületet derítünk fel.

Egységben az erő

Az Apex Legends szigorúan csapatalapú játék - annyira, hogy solo és duo módok jelenleg nem is találhatóak benne, így kizárólag egy háromfős osztag tagjaként vethetjük bele magunkat a küzdelembe. És bár a lehetőség bármikor adott, hogy elszakadjunk a társainktól, ezt az opciót csak végszükség esetén vagy közvetlen landolás előtt érdemes használni. A tapasztalatok alapján ugyanis egy teljes csapatnak jóval nagyobb esélye van túlélni a tűzharcokat, mint egyetlen játékosnak, ráadásul az Apex Legends-ben az 1v3-as szituációkat is igen nehéz megnyerni, hacsak nem vagyunk jóval képzettebbek az ellenfeleinknél.

Nem elég azonban annyi, hogy a csapattársak közelében maradunk: a hatékony csapatmunkához elengedhetetlen a kommunkiáció is, erre találták ki a ping rendszert. Ez a játék egyik leginkább eltalált pontja lett, segítségével mikrofon és angoltudás nélkül is meg tudjuk magunkat értetni bárkivel. Általánosságban elmondató, hogy a játékban szinte mindent lehet pingelni. Zárt vagy épp nyitott ládákat, különféle felszereléseket, töltényeket, az ellenfelek hulláit, sőt, ha nyomva tartjuk a pingelésre használt gombot, feljön egy körmenü, még több funkcióval. Jelezhetjük például, ha szerintünk valaki járt már előttünk az adott helyen, de azt is, ha figyelni kéne egy bizonyos pozícióra, vagy ha valahol jó lootot sejtünk.

De nem csak azt jelezhetjük így, amit találtunk, hanem azt is, amire szükségünk lenne. A hátizsákunkat megnyitva, ha például a fegyverünkhöz tartozó lőszertípusra pingelünk, akkor a karakterünk bejelenti, hogy olyan töltényeket keres. De ugyanez működik a páncélokkal és a fegyverekre szerelhető kiegészítőkkel is, így gyakorlatilag bármit kérhetünk a csapattársainktól. Ha pedig valaki más pingelt meg egy olyan tárgyat, amire szükségünk van, pingeljük vissza. Ilyenkor egyrészt a karakerünk hangosan is bejelenti, hogy a jelzett felszerelést vinné, másrészt pedig az adott tárgy ikonja és helyzete addig a képernyőnkön marad, míg fel nem vesszük azt.

De a legfontosabb talán az ellenfelek pingelése. Mindegy, hogy közel vagy távol látod meg a rivális csapatot, érdemes megpingelned őket minimum egyszer. Ezzel egyrészt jelzed a bajtársaidnak, hogy készüljenek az összecsapásra, másrészt pedig a célpontok utolsó ismert pozícióját is megjelölöd. Ez az a ping, amit még mikrofon használata mellett is érdemes lehet bevetni, hiszen a képernyőn felvillanó vörös célkereszt gyorsabban és precízebben mutatja meg az ellenfelek helyzetét. Ráadásul ezt a pinget a földre kerülve is használni tudod, egészen addig, amíg be nem fejeznek. Így jelezheted a gyilkosod vagy gyilkosaid pozícióját, hogy a megmentésedre siető bajtársaidnak ne kelljen teljesen vakon belerohanniuk a tűzharcba.

Az utolsó emberig

Végezetül pedig térjünk ki egy kicsit az Apex Legends egyik legfontosabb újítására, az újjáélesztés lehetőségére. Ha lelőnek, először a földre kerülsz, mint a legtöbb battle royale játékban, de itt akkor sincs minden veszve, ha az ellenfél be tud fejezni, vagy ha elvérzel. Az életben maradt csapattársaid ugyanis egy rövid ideig még felszedhetik a banneredet, hogy aztán a legközelebbi újjáélesztő ponton visszahozzanak a játékba.

Épp ezért fontos, hogy ha le is lőnek, ne hagyd ott a meccset, hiszen amíg a csapatodnak akár egy tagja is él, lehetőséged van visszatérni a küzdelembe. Ugyanez persze visszafelé is igaz: ha a bajtársaidat lövik le, igyekezz begyűjteni a bannereiket, mert ha visszahozod őket, azzal drasztikusan növelheted a győzelmi esélyeiteket. Nem árt azonban óvatosnak lenni: a ravaszabb csapatok sokszor lesben állnak a lelőtt ellenfelek hulláinál, hogy elkaphassák azt, aki megpróbálja újjáéleszteni őket.

Ha megvan a banner, már csak el kell vinnünk egy újjáélesztő pontig. Ezeket szétszórva találjuk a pályán (a térképen egy zöld ikon jelzi a pozíciójukat), viszont nem árt figyelni rá, hogy mindegyik csak egyszer használható. Ha mindkét csapattársunk meghal, egyszerre, egy pont felhasználásával is visszahozhatjuk őket, de ha legközelebb fűbe harap valamelyikünk, az ő bannerét már máshová kell vinni.

Fontos információ, hogy nem csak az az ember éleszthet újra, aki felvette a bannert, hanem a csapat bármelyik tagja, illetve az is, hogy újjáélesztés közben szabadon nézelődhetünk, hátha valaki megpróbál rajtunk ütni. Sajnos a halott csapattársakat visszahozó repülő elég látványosan megjelöli a pozíciónkat, ráadásul az újjáélesztett kollega mindenféle felszerelés nélkül érkezik, így készüljünk rá, hogy újjáélesztés után jó eséllyel rajtunk fog ütni valaki - főleg a játék későbbi szakaszában, amikor már elég szűk a játéktér. 

Ha a csapattársunk idő előtt elhagyta a meccset, és már felesleges a feltámasztásával szórakoznunk, azt onnan tudhatjuk meg, hogy a karaktere ikonja és életerősávja eltűnik a képernyő bal alsó sarkából. Ilyenkor már nem érdemes vele vesződni, ketten kell megpróbálni lehozni a meccset.

Végezetül pedig a nagy morális kérdés: mi legyen a lelőtt csapattársak felszerelésével? Ha akad a közelben egy újjáélesztő pont, akkor a felszetelést érdemes nem piszkálni, hiszen a visszatérő karakterek mindenféle tárgy nélkül kerülnek vissza a pályára, és valószínűleg igényt tartanának arra, amit eddig összeszedtek. De ha úgy alakul, hogy sokat kell cipelni a bannert, nyugodtan vedd magadhoz a szükséges cuccokat a csapattársad hullájától, hiszen az újjáélesztett embernek jó eséllyel úgyse lesz lehetősége visszarohanni a felszereléséért.

Legenda születik

Ezek voltak hát a tippjeink az Apex Legends-zel most ismerkedő játékosok számára. Röviden és tömören: ne bonyolítsátok túl a karakterválasztást, amikor csak lehet, rakjátok el a fegyvereteket és mozogjatok úgy, gondolkozzatok csapatban, pingeljetek mindent, ami kicsit is érdekesnek tűnik, próbáljátok feltámasztani az elesett bajtársaitokat, és ami a legfontosabb; figyeljetek oda, hogy csökkentsétek az ellenfél életerejét nullára, mielőtt ő tenné ezt veletek.

Ha tetszik a játék, csatlakozzatok Magyarország legnagyobb Apex Legends közösségéhez Facebookon.

apex-legends-hun-logo.jpg