Jobb üzletnek bizonyul a Kickstarternél a Steam Early Access, azaz a Valve digitális áruházának korai hozzáférést biztosító programja, amelynek keretében a vásárlók akár pre-alfa állapotban is megvehetik a játékokat, hogy aztán a szemük láttára alakuljon ki a kész prodoktum -- vagy nem. Akárhogy is, a sokat szidott Early Access a Wasteland 2 példája szerint messze megelőzi a Kickstarteren elérhető bevételeket, ha pedig a kettő egymás után jön, a fejlesztők még a vécében is ezerdollárossal törölhetik ki a feneküket.

Na, jó, talán túloztam, de sokatmondó infó, hogy a Wasteland 2 Kickstarteren összekalapozott laza 2,9 millió dollárja (emlékeztetőül : a fejlesztő InXile csupán 900.000 dolcsit kért a projektre) a legutóbbi hivatalos blogbejegyzés tanúsága szerint megduplázódott a Steam Early Access megjelenés óta, ami tavaly decemberben volt esedékes. Az InXile szerint az utolsó centig a játékra költötték a befolyó vagyont, ami kb. 6 millió dollárra rúgott. Így az augusztusi premierkor egy sokkal nagyobb és tartalmasabb játékot kapunk majd, mint amit eredetileg tető alá akart hozni a csapat.

A Steam Early Access tehát jó üzlet; túl jó ahhoz, hogy ne használják ki a haszonlesők! Nemrég a szintén korai hozzáférésű (illetve ez nem teljesen igaz: a játék premierjekor még nem létezett a program, de a fejlesztők ígérték, hogy a nyíltan bétaként kiadott alkotást idővel teljes verziósra bővítik) Towns verte ki a biztosítékot gamer-körökben, ugyanis a projekt mögött álló bagázs fogta a pénzt és elszaladt, maga mögött hagyva egy hibáktól hemzsegő, élvezhetetlen városépítős valamit. A pénzgyűjtéses csalások egyébként elég gyakoriak, nemrég írtunk is egy cikket a témáról, lévén az Areal című átverés játék miatt aktualitása van a dolognak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!