• A játékosok szerencsejátékká akarták nyilváníttatni a loot boxokat
  • Az ESRB szerint erre semmi szükség
  • A szervezet a gyűjtögetős kártyajátékokra alkalmazott elvet használja a loot boxoknál

A fizetős loot boxok sok embert hidegen hagynak, de akadnak olyanok is, akik annyira felháborítónak találják, amikor ilyet találnak a Middle-earth: Shadow of Warban vagy a Star Wars Battlefront 2-ben, hogy azonnal az ESRB-hez rohannak panaszkodni. Ezen emberkék azt szerették volna elérni, hogy az amerikai korhatár besorolást végző szervezett a fizetős lott boxokat minősítse szerencsejátéknak.

Az ESRB a kérvényt elutasított, mondván, a fizetős loot boxok nem teszik szerencsejátékká az adott játékprogramokat, nem is buzdítanak ilyenféle tevékenységre. És hogy mi köze ehhez az ESRB-nek? Nos, csak annyi, hogy a szervezet nem csak az erőszakos és felnőtt tartalmakat vizsgálja, hanem azt is, hogy egy programban nincs-e szerencsejátékra buzdító elem. Ha van, abban az esetben a játék más, úgynevezett „Real Gambling”, azaz „valódi szerencsejáték” kategóriába esik, és ebben az esetben „csak felnőtteknek” (A-O) besorolást kap.

Az ESRB nyilatkozatából kiderül, hogy a loot boxokat ugyanazon elv szerint vizsgálják, mint a gyűjtögethető kártyajátékokat. Bár a szerencse itt is közrejátszik, és megesik, hogy a loot boxban olyasmi van, amire a játékosra nincs szüksége vagy már eleve megvan neki. Viszont minden esetben garantált, hogy játékbeli tartalmat kap a játékos, aki fizetett a dobozért.

loot-box.jpg