• Az Intel 10-15%-os árcsökkentést tervez
  • A lépés a 8. és 9. generációs processzorokat is érinti

A DigiTimes jelentése szerint az Intel minden, jelenleg is piacon levő nyolcadik és kilencedik generációs processzorának árcsökkentését tervezi, a hírek 10-15%-os várható esésről számolnak be. A lépésről a vállalat az alaplapgyártókat már tájékoztatta, végső soron innen származik az információ is. Minden jel arra utal, hogy a cégóriás az AMD nyomására kénytelen lépéseket tenni és versenyhelyzetre rendezkedik be, aminek - az alábbi ártáblázatot elnézve - éppen ideje.

amd-intel-jelen-artabla.jpg

Felhívnánk a figyelmet arra, hogy ez még az Intel módosítása előtti állpotot festi le. Bár egyes pontokon az AMD alternatívái árnyalatnyival drágábbak, több magot és logikai szálat, valamint PCI 4.0 támogatást kapunk, alacsonyabb fogyasztás mellett.

A helyzetet jól jellemzi, hogy az Intel még soha nem csökkentett árat már piacon lévő teljes termékpalettáján, mindig a soron következő processzorainak árát fogta vissza, ha versenyeznie kellett. Azonban jelenleg az AMD a célegyenesben van, az Intel meg még a kanyarban sincs - mindezt ráadásul úgy, hogy az AMD gyártástechnológiai előnyben van a 7 nm-es csíkszélességen, miközben az Intel első 10 nm-es processzorait még mindig csak várjuk.

Felhasználói szempontból mi ezzel csak jól járhatunk, mert ahogy a példa jól mutatja, a versenyhelyzet árversenyhez vezet. Kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a trendek az elkövetkezendő években.

intel-vs-amd.jpg