• Twitteren teaseli az Intel készülő videokártyáit
  • Továbbra is 2020 a tervezett megjelenés

A SIGGRAPH konferenciáján mindenki ott van, aki számít a számítógépes grafika terén: animációtól a virtuális valóságon át egészen az eljövendő technológiai megoldásokig tartanak előadásokat, bemutatókat. Az Intel pedig nem is találhatott volna a SIGGRAPH 2018 célegyenésénél megfelelőbb alkalmat arra, hogy ismét emlékeztessen mindenkit: 2020-ban belépnek a videokártyák piacára.

Korábban is a twitteren jelezték a dátumot, de most már egy kis teaser trailert is összedobtak nekünk. Egyelőre csak spekulálni tudunk, hogy a kártyát már a 10 nm-es csíkszélességen tervezik, ehhez azonban kellő sikerrel kell venni a gyártástechnológiai akadályokat. Hogy ez miként fog menni, az a többször elhalasztott, jelenleg jövőre tervezett Ice Lake processzorok bemutatkozásánál kiderül, hiszen azok is 10 nm-en készülnek majd.

1998 után, immáron az ex-AMD-s Raja Kodurival és Chris Hookkal a fedélzeten az Intel elég magabiztosnak látszik. De tűnjön akármilyen betonbiztosnak a „kék óriás”, valójában nagy szüksége van a térnyerésre: mobilfronton az ARM szorította ki, a konzolpiacra be sem tudta tenni a lábát, az AMD pedig az ATI felvásárlásával lépéselőnyre tett szert. Az Intel előnye a szerverparkok és asztali számítógépek piacán van, tehát egyetlen logikus lépése maradt: saját grafikus vezérlő készítése – csak nehogy egy újabb Larrabee legyen belőle…

intel-gpu-2020.jpg