Rendkívül tanulságos történetet osztott meg nemrégiben a Twitteren egy videojátékok kapcsán kutató felhasználó, Voidra, aki rámutatott arra, hogy egyes streamerek magatartása mennyire káros hatással lehet a fiatalokra. Ne is pazaroljuk a karaktereket, következzen maga a sztori: a főszerepben egy 7 éves kisfiú, a Fortnite és napjaink egyik legnépszerűbb streamere, Ninja.

az-unokaocsem-mentalis-egeszsege-drasztikusan-javult-miutan-megtiltottuk-neki-hogy-ninjat-nezze.jpg

„Az unokaöcsém Fortnite-ozik. Minden alkalommal, amikor kikapott, ordítani kezdett, hogy a másik játékos csaló, és nem is akart hallani ennek az ellenkezőjéről. A nagybátyja és én is veterán gamerek vagyunk, és amikor megpróbáltuk elmagyarázni neki, hogy jobbá kell válnia, elkezdett kiabálni, hogy miként vagyunk képesek rossznak nevezni őt, majd elfutott. Megpróbáltuk elmagyarázni neki azt is, hogy ő Switch-en játszik, Ninja pedig egérrel és billentyűzettel, ezért az ő reakcióideje sokkal jobb, amire azt mondta nekünk, hogy hülyék vagyunk és fogalmunk sincs, miről beszélünk.”

„Annyira dühös lett akkor, amikor kikapott, hogy lehetetlen volt számára, hogy jobbá váljon. Dobálta a Switch-et, elkezdett csapkodni, megütötte a testvérét. Egy olyan gyerek volt, aki a legkisebb mértékben sem volt tisztában a saját dühöngése hátterével.”

„Amikor megtudtuk, hogy Ninját nézi, én és a párom azonnal megtiltottuk neki, hogy tovább kövesse a streamert. Erre hisztizni kezdett, gyűlölt minket és nem volt hajlandó hallgatni ránk. Azt mondta, hogy Ninja a legjobb gamer a világon. De amikor letiltottuk róla, idővel megnyugodott.”

„Elkezdte reálisan látni a vereségeit. Elkezdett olyan youtubereket nézni, akiket mi ajánlottunk neki (mert nyugodt és jólnevelt emberek). És tudjátok mi történt? Jobbá vált a játékban. Most már, ha kikap Fortnite-ban, akkor leül egy percre és átgondolja, hogy nyerhetett-e volna. Ha a válasz nem, akkor megvonja a vállát és visszamegy játszani. Ha pedig igen, akkor leírja, hogy mit tehetett volna másképp, így később emlékezni fog rá.”

„Az unokaöcsém érzelmi és mentális egészsége drasztikusan javult, miután megtiltottuk neki, hogy Ninját nézze.”

Voidra elmondta azt is, hogy unokaöccse erőszakos családból származik, és azért nézte Ninját, mert pont úgy viselkedett, mint az apja, és így teljesen normális volt számára ez a fajta magatartás. Ebből is látszik, hogy hiába tudnak sokan azonosulni a streamerekkel, és hiába tartják szórakoztatónak sokan például Ninja toxikus stílusát, bizony e mögött is van felelősség – ami természetesen épp úgy vonatkozik a közeli hozzátartozókra is.

Az egész beszélgetés egyébként abból indult ki, hogy Ninja nemrég megjegyezte: ha nem vagy dühös egy vesztes meccs után, akkor valójában „kétszer veszítesz”.

Támogasd te is a PC Gurut!