• Több stábtag és a vizuális effektekért felelős csapat is távozott a Megalopolis forgatásáról
  • Értesülések szerint pénzügyi okokból zöld hátteres megoldással fejezhetik be a munkát
  • Coppola saját finanszírozásából készülő filmjében egy mérnök a sötét jövőben építi újjá New Yorkot
  • Főszerepben Adam Driver, Aubrey Plaza, Dustin Hoffman, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Jon Voight, Laurence Fishburne, Forest Whitaker, Talia Shire és Kathryn Hunte

Francis Ford Coppola az ezredforduló óta mindössze négy filmet rendezett, mégis izgatottan várhatja a közönség következő munkáját, a grandiózusnak ígérkező Megalopolis születését. Évtizedek óta dédelgetett sci-fijét teheti vászonra, igaz, a produkció göröngyös úton bukdácsol a cél felé. Coppola annyit birkózott a producerekkel pályafutása során – az Apokalipszis most forgatásán például idegösszeroppanás-közeli állapotba került –, hogy ezúttal saját pénzét fektette a munkálatokba. Stúdió garantálta biztonság és fegyelem híján azonban úgy tűnik, hogy a legendás rendező nem képes egyben tartani a stábot.

Források szerint kaotikus állapotba süllyedt a munkálatok felénél járó atlantai forgatás, ugyanis egyre többen távoznak a produkcióból. Több kreatív és adminisztratív feladatot ellátó személy intett búcsút Coppolának, Mark Russell (A Wall Street farkasa) vizuális effektekért felelős csapatának pedig már decemberben felmondtak. Utóbbi különösen fájó veszteség lehet, hiszen a Megalopolis látványtervei alapján bátran építene a látványelemekre – amilyen típusú, effektdús filmet azonban Coppola eddig nem készített. Történt már hasonló szakítás ugyanakkor a direktor pályáján, a Drakula forgatásán szintén a vizuális részlegtől vált meg.

francis-ford-coppola.jpg
(A kép forrása: Hamu és gyémánt)

Coppola jól kamatozó észak-kaliforniai borászatának eladásából teremtette meg a produkció pénzügyi alapjait. A 120 millió dollárra becsült költségek a nyolcvan-kilencven napja folyó forgatás során természetesen emelkedtek, amin a parádés színészgárda fizetési kötelezettségei sem könnyítenek. A főszereplőket Aubrey Plaza és Adam Driver alakítják, illetve kamera elé áll Dustin Hoffman, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Jon Voight, Laurence Fishburne, Forest Whitaker, Talia Shire és Kathryn Hunter is.

Coppola képviselői egyelőre nem reagáltak a sajtóértesülésekre, a gyártás névtelenül nyilatkozó tagja szerint mindenesetre a készítők a csőd megelőzése érdekében átállnak a kevésbé drága, hagyományos zöld hátteres (greenscreen) képrögzítésre. „Erre nincs jó megoldás. Coppola sokkal több pénzt fog költeni, mint amennyit tervezett. Gondolhatod, mennyit feccölt bele eddig. Hatalmas kudarc lenne, ha nem tudná befejezni” – mondta, míg kollégái szerint a héten új munkatársak felvételével pótolják a távozókat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: Daily Mail, Coming Soon, geektyrant, reddit, IGN)

The Hollywood Reporter emlékeztet a hollywoodi aranyszabályra, miszerint sosem bölcs dolog saját tőkéből finanszírozni a filmedet. Persze utóbbira is akad ellenpélda: Hitchcock a stúdió akaratával szembemenve készítette el minden idők egyik legfontosabb és legsikeresebb művét, a Psychot. Coppola a patinás lapnak úgy fogalmazott tavaly, hogy néha támogatás nélkül is érdemes végigvinni egy ötletet. „Az emberek nagyon értetlenek tudnak lenni, pedig előfordul, hogy egy szokatlan ötlet megelőlegezi a jövőt. Érdemes ezt megfontolni.”

  • Megalopolis disztópikus jövőt vázol. A szerelmi és politikai szálon párhuzamosan futó cselekmény főhőse egy mérnök, aki mintegy második városalapító építi újjá New Yorkot. A modern korban játszódó történetet részben az antik római Catilina-összeesküvés inspirálta, amikor egy patrícius lázadást szított a Cicero vezette szenátus ellen. Utóbbi a pénzügyi terhek alatt roskadozó New York polgármesterének előképe.