Ha minden igaz, akkor még idén megjelenik a Batman: Arkham Knight, a Rocksteady Studios által készített játéksorozat robbanékony fináléja. Tegnap, a hivatalos bejelentésből még csak viszonylag kevés részletet tudtunk meg, de most, hogy az előfizetők kezébe került az exkluzív anyagokkal megpakolt Game Informer aktuális száma, jöhet az információáradat.

Gotham lángokban

A sztori egy évvel az Arkham City eseményei után veszi fel a fonalat: Joker halott (spoiler), s ezzel együtt a bűntények száma is csökkent, de Batman sejti, hogy valami mélyen nincs rendjén a városban. A sejtése aztán be is igazolódik, mikor visszatér Madárijesztő, aki a város különböző pontjain elrejtett idegméreg-bombáival kényszeríti menekülésre Gotham lakosságát, hogy a helyüket brutális bűnözők vegyék át.

A rendőrség a kialakult zűrzavarban és túlerőben tehetetlennek bizonyul, a látszólag mindennek hátterében álló Madárijesztő ugyanis szövetségeseivel azon van, hogy a teljes körzetet ellepje, ezzel megosztva Batman figyelmét -- és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy rejtélyes figura is felbukkant. Ő a címben szereplő Arkham Knight, aki egy militarista Batmannek tekinthető, s a Game Informer szerint ő lesz az igazi nagy gonosz. A sajtónak mutatott demó úgy zárult, hogy az Arkham A néven ismert ellenfél leterítette hősünket, s fegyvert tartott a fejéhez, majd pedig a képernyő elsötétülése után el is dördült egy lövés.

A történetet árnyalja Jim és Barbara Gordon szereplése. Az időközben jól láthatóan megöregedett Jim „telefonon” tartja a kapcsolatot Batmannal, míg Barbara, vagyis Oracle közvetlenül segíti hősünket, az érdekes része pedig eme szálnak az, hogy Gordon nem tudja, Barbara mit csinál, vagy egyáltalán hol van -- ebből minden bizonnyal még konfliktus lesz. 

A fő ellenfelünk egyébként többek között Kétarc (Troy Baker), Pingvin (Nolan North) és Harley Quinn (Tara Strong) lesz, akik a város egy-egy szektorát irányítják, s tesznek kedvük szerint, rendszerint gyilkolva és rabolva. Ők a régi, megszokott hangjukon szólalnak majd meg, sőt Kevin Conroy is visszatér Batman szerepében.

Szabadság

A játszóterünk Gotham központi, három szigetre osztott területe lesz, mely méreteit tekintve ötször akkora, mint amivel az Arkham Cityben dolgunk volt, ám érdemes tudni, hogy a Rocksteady nem a méretre koncentrált, hanem arra, hogy egy gazdag, részletesen kidolgozott és nem utolsósorban magával ragadó környezetben legyünk, ami azt jelenti, hogy mindenféle meglepetésekre és kikacsintásokra számíthatunk, illetve természetesen Rébusz feladványait is megbújnak majd itt-ott. Rébusznak (Wally Winger) egyébként saját tervei vannak a várossal, amire fényt is deríthetünk.

Gotham kicsit szellősebb kialakítást kapott a korábban látottakhoz képest. Ez részben azért van, hogy szórakoztatóbb legyen az épületek közötti siklás, valamint azért, hogy legyen tere a játékmenetben nagy szerepet játszó Batmobilnak. A nagyobb távolságokra ez lesz a legfontosabb és egyben az egyedüli járművünk, s mint kiderült, egy nagyon hasznos kis járgánnyal állunk szemben. Villámgyors, fordulékony, golyóálló, gond nélkül áttöri a blokádokat, s egyetlen gombnyomásra odajön hozzánk -- a Sötét lovag ideális fegyvere az utcák meghódítására, s tiszteletet parancsoló külsejével tökéletesen illik Batman megújult fizimiskájához.

A Rocksteady igyekezett belőni a tökéletes egyensúlyt a járműves és a gyalogos játékmenet között, így noha a kocsiban gyorsak és pusztítóak vagyunk, közel sem tudunk annyi mindent megtenni, mint kiszállva abból. A Batmobil elől például elugranak a rosszarcúak, s nyilván a tetőket sem tudjuk megmászni, ugyanakkor a kocsi bizonyos helyzetekben elengedhetetlen, például az egyik Rébusz-küldetésben, ami a város alatti alagútrendszerbe invitál egy nem mindennapi körversenyre.

batman-arkham-knight-1.jpg

Én vagyok Batman!

A játékment a város alapos kibővítése és a régóta követelt Batmobil mellett egyébként drasztikusan nem változott. Továbbra is megmászhatunk szinte mindent, ami a szemünk elé kerül, a platformszekciók során használnunk kell a felszerelésünk elemeit, a harcrendszer pedig pont olyan, mint amivel a 2009-es Arkham Asylumban megismerkedhettünk -- persze változások jönnek, méghozzá szép számban.

Már a trailerből is láthattuk, hogy Batman új gúnyát kap, ami összhangban van a történtekkel, Joker halála után ugyanis hősünk tovább folytatta a bűn elleni küzdelmét új eszközök kifejlesztésével. Ez a gyakorlatban ez eddigiekhez képest durvább páncélzatot jelent, és új lehetőségeket. Az elmaradhatatlan Grapnel Gun például még gyorsabban tudja kilőni Batmant, a visszatérő Line Launcher, a „dobócsillagok” és a gránátok pedig már repülés vagy ugrás közben is bevethetők, illetve természetesen a denevérember új mozdulatokat is megtanult, mióta nem találkoztunk vele.

A harcrendszer megtartotta az egyszerű, ritmusos jellegét, de jobban résen kell lennünk, ugyanis az egyszerű rosszfiúk is képesek már nagy támadásokra, amik korábban csak a testesebb ellenfelek sajátossága volt, illetve többen is ránk ronthatnak -- mivel z előző generációs konzolok már nem fogják vissza a fejlesztőket, akár ötven karakter is lehet egyszerre a képernyőn, illetve bármely pillanatban négyszer-ötször annyi bűnöző van a város utcáin, mint az Arkham Cityben.

Természetesen továbbra is lesznek lopakodós szekciók, ennek keretében pedig akár három őrt is leteríthetünk egyszerre, ha egyikük sem vett észre. Ezen felül gond nélkül át tudunk törni üvegablakokat siklás közben, illetve a környezetben található, eddig statikus elemeket, mint például generátorokat is bevonhatunk. Továbbá bemutatkozik egy gyors leterítés (a lassabb módszer megmaradt), a magasból leugorva dinamikusabbá vált több ellenfél leterítése (miközben éppen kicsavarjuk az egyik kezét, a kamerával kijelölhetjük a következő áldozatot), és persze a detektívnézet is tiszteletét teszi, bár erről még nem tudjuk, változik-e valamit.

batman-arkham-knight-2.jpg

Várjuk!

A hivatalos közlemény szerint a Batman Arkham Knight idén fog megjelenni, a GameStop pedig úgy tudja, hogy október 14. a nagy dátum, de nem teljesen kizárt, hogy késik a játék, elvégre egy kifejezetten nagy alkotásról, a Rocksteady-féle sorozat záróepizódjáról beszélünk.

A program nagyon csábító, s mindenképpen helyet követel magának a legjobban várt játékok listáján, ha másért nem is, hát azért, mert a srácok eddigi munkájában még nem csalódtunk, okosan hanyagolják a multiplayer módot, s nem fogják vissza magukat az előző generációs konzolok teljesítményével (bár elvileg a módosított Unreal 3 mellett maradtak). Az összkép tehát kifejezetten kecsegtető, már csak abban kell bízni, hogy a Batman Arkham Knight tényleg méltó tagja lesz az Arkham-mítosznak.

batman-arkham-knight-cover.jpg