Az amerikai Vinegar Syndrome-nak a teljesen ismeretlen, hol jobb, hol rosszabb horrorok és exploitationök (no, és persze pornók, de ezek nem illenek a rovatba) mellett kifejezetten jó érzéke van kult-klasszikus filmek felkutatásában, így sokszor olyan címeket is érintve, amik itthon sem ismeretlenek a videózás hőskorából. Ilyen ezúttal a Scanner Cop is, ami egyből párban, minőségi dobozban jelent meg a VS-nél, avagy egyben a két epizód, 4K-ban, UHD és Blu-ray kombóban.

Ez a zsaru más mint a többi

Az 1994-es Scanner Cop lényegében az eredeti Agyfürkészőkből ágazik le, hiszen elején egy áldozatát ismerjük meg a kísérleteknek, a középkorú férfi pedig szinte már beleőrült az agyát érő ingerekbe, így agyfürkésző és manipuláló képességeivel egyből megtámadja a hangos kiáltozására kiérkező rendőröket. Már-már végezne velük, ha kisfia, Samuel nem állítja le, ennek azonban az a szomorú következménye, hogy a házmester a túl sok Rambo-nézés után aktivizálja magát, és egy shotgunnal végez a szerencsétlen édesapával. Mivel pedig a fiú nem rendelkezik más gyámmal, az egyik rendőr veszi magához, hogy feleségével a saját gyermekeként nevelje.

A jó hír, hogy az adoptálás sikeres, évekkel később pedig Sam rendőr lesz, így nevelőapja nyomába lépve. Gyógyszerekkel sikeresen kordában tartja képességeit, egészen addig, míg egy nap el nem felejti az aktuális adagját. Bár ez a kisebb probléma, a nagyobb inkább az, hogy látszólag egymással semmiféle kapcsolatban nem álló emberek hirtelen rendőröket támadnak meg, és nagyon úgy tűnik, hogy mindez egy őrült doktor munkájának eredménye, aki lényegében programozással veszi rá áldozatait, hogy azok a zsaruk ellen forduljanak. És bizony Samuel képessége és tehetsége ebben a speciális esetben kifejezetten életmentő lehet.

Aztán érkezik a folytatás, az egy esztendővel későbbi Scanner Cop 2.: Volkin bosszúja, ami hagyott bennem némi vérfoltos emléket, még ha nem is sokat. Ebben is felbukkan egy rossz arcú figura (a tapasztaltabbak már sejthetik, hogy a címszereplő Volkin az), aki parti helyett már a film elején jó hangulatú vérengzést csap a helyi dutyiban, ahol el is intézi a rend őreit. Ezután összetalálkozunk Sammel is, aki immáron képességeit nyíltan használva lép fel a bűnözők, így az emberrablók ellen, ezzel segítve a szerv munkáját. Aztán a két sors és a két szál összeér, sőt, előbb-utóbb kiderül, mi a közös Sam és Volkin múltjában, mi miatt került fel a szkenner zsaru a gyilkos radarképére. 

Igazi ‘90-es évek hangulat

Az a helyzet, hogy a Scanner Cop mindkét részéből árad a kilencvenes évek és a hazai videotákázás hőskorának hangulata, amikor jobb-rosszabb B kategóriás horrorfilmekkel volt tele a téka alsó néhány sora, a Drive in 2000 és Guild kiadásai között pedig konkrét gyöngyszemekre lelhettünk. Ha a Scanner Cop nem is ilyen gyöngyszem, azért még ma is megvan a maga bája, egyáltalán nem az a típus, amit 30 év elteltével letagadna az ember, sőt biztosan megvan, aki a titkos favoritjai között tartja számon. Van néhány kellemes és ügyes praktikus effekt, láthatunk némi vérengzést, sőt még szerethető karakterekkel is rendelkezik, miközben az időszakra jellemzően Richard Lynch is szerepet kapott, mint minden akkori “kuriózum” főgonosza. A folytatás pedig mintha egy picit emelne a minőségen, a léc talán valamivel magasabbra került, gondolok itt akár az operatőri munkára vagy az effektekre, amik közül kapunk néhány igazán látványos és emlékezetes darabot. Ez egy kimondottan szerethető, persze erősen B kategóriás alkotás, még ha nem is igazán kiemelkedő vagy okos.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Blu-ray és az UHD régiófüggetlen formában, angol felirattal, cserélhető borítóval került a tokokba, méghozzá kommentárral és két részletben elérhető “így készült” dokuval. Mindez egy masszív tokban vásárolható meg 60 dollárért, ami ezért a kiadványért kifejezetten baráti összeg. Nem mellesleg november utolsó hétvégéjén kezdődik a Vinegar Syndrome idei Black Friday akciója, ami általában brutális leárazásokat takar, így mindenképpen érdemes lesz akkor visszatérni a srácok webshopjába, hátha be tudtok zsákolni valami finomságot. Vigyázat! A korábbi tapasztalatokból kiindulva, ha valami elfogy, az lehet, hogy többet már nem lesz elérhető!

A filmet köszönjük a rovatot támogató Vinegar Syndrome-nak!