(A Borzongás horrormagazin a lecsökkent olvasottság következtében sajnos határozatlan időre búcsút intett, a félig elkészült halloweeni különkiadás írásait azonban a PC Guru Online felületén mind elolvashatjátok ezekben a hetekben. Kövessétek a Borzongás cimkét!)

Nem árulok el óriási titkot, ha kijelentem, hogy a képregény-adaptációk reneszánszát éljük. Ráadásul Kevin Feige (Marvel Studios) áldásos tevékenységének köszönhetően mindenki univerzumot épít, ami erősen determinálja, hogy a következő évtizedben is hasonló mennyiségű szuperhősös alkotás várható a mozikban. A felhozatal minősége ugyan elég vegyes, viszont mivel szinte minden második hónapra jut egy újabb comic-blockbuster, mindenki megtalálhatja a kedvére való karaktert. Eddig hőn szeretett műfajunk kimaradt a köpenyes igazságosztók áradatából, ezt a fájó hiányosságot igyekezett pótolni aktuális írásom tárgya.

brightburn1.jpg

Ha a Gunn-család összeáll

Korábban már láthattuk, mire képes a Gunn-família, ha együtt alkotnak. A James Gunn’s PG Porn tökéletes ízelítője a Troma-vonalról érkező amerikai alkotó (Slither író/rendező, The Belko Experiment és Holtak hajnala-remake író) humorának, aki az utóbbi évek során a rendhagyó szuperhős-csapat, A galaxis őrzői mindeneseként vált világszerte ismertté. Ezúttal megelégedett a produceri teendőkkel, a forgatókönyvet egyik testvére (Brian Gunn) és unokatestvére (Mark Gunn) szállította. A projekt igazi „szerelemgyereknek” tekinthető, hiszen minden érintett roppant lelkesen nyilatkozott róla. Az inverz szuperhős történet nagy titokban készült, a minimális promóció azonban inkább James Gunn és a Disney kenyértörésének tudható be. Az erősen vitatható körülmények között lapátra tett direktor azóta már a Marvel berkeiben is visszaszerezte jól megérdemelt pozícióját, így semmi sem hátráltathatta a Brightburn nagyközönség előtti debütálását.

brightburn2.jpg

A sztori kezdete kísértetiesen hasonlít a Superman-saga indulására, de a folytatás egészen más nyomvonalon építkezik. A fiatal házaspár életébe igazi csodaként érkezik meg a baba, a szülők pedig egy évtizedig nem is gyanakodnak az űrből érkezett fiuk szándékát illetően. Azonban Brandon (Jackson A. Dunn) a kamaszkorba lépve elkezd alva járni, céltalannak tűnő éjszakai mászkálgatásai pedig mindig a pajtában érnek véget. Nem sokáig tud ellenállni az ismeretlen eredetű sötét erő hívásának, lassan felfedezi, hogy nem csak szokatlan intelligenciájával tűnik ki kortársai közül. A gyújtópont az apuka által kissé sután menedzselt szexuális felvilágosító beszélgetés, ami tragikus események sorozatát indítja el. Mivel a srác a korának megfelelő alapossággal próbálja meg eltüntetni a nyomokat, így előbb-utóbb fogadott szülei is kénytelenek szembenézni a szörnyű igazsággal.

Szokatlan keménység a vásznon

A másfél óra gyorsan lepereg, a rendezés elég feszes, sok sallang nincs a játékidőben. Ugyan kicsit lassabban indulnak be az események, de korrekt és látványos akciókat kapunk, a végső csetepaté kifejezetten emlékezetesre sikeredett. A feszültség megfelelően felépített, de túl sokszor azért nem kapunk a fejünkhöz meglepetésünkben. A forgatókönyv elég nagyvonalúan kezel néhány dolgot, de zavaró baki szerencsére nem fordul elő. A színészek közül a legtöbb teret Jackson A. Dunn kapja, ám emberi érzelmek híján erősen minimalista alakítással rukkol elő – a legjobb teljesítményt így Elizabeth Banks nyújtja, aki kellő hitelességgel mutatja be egy aggódó és végsőkig bizakodó anya emocionális hullámvasútját.

brightburn3.jpg

Összességében a Brightburn egy meglepően kellemes látnivaló, ráadásul kifejezetten kemény jelenetek sorát szállítja. Az alkotók tisztességesen teljesítették ígéretüket, valóban egy anti-szuperhős történettel lettünk gazdagabbak. Természetesen tökéletességről nem beszélhetünk, műfaji jellegzetességeit tekintve egy slasherhez van szerencsénk, annak minden előnyét és hátrányát figyelembe véve. Néha azonban a kevesebb több, a Gunn-család egyedi ötletéből született mozi jó szórakozás, mindenképpen ajánlott látnivaló.

EXTRA

Habár a Brightburn főszereplője üdítően hathat a mostani szuperhős-dömpingben, külső és belső jellegzetességei visszavezethetőek más képregények világaiba. A lángoló fiú a kissé kezdetleges maszkjában kísértetiesen hasonlít Batman egyik legrégebbi ellenfelére. A Madárijesztő (Scarecrow) a gothami egyetem ex-professzora, aki túlzottan komolyan vette az emberi félelmekkel való kísérletezést. A Nolan-féle pazarul sikerült Batman-trilógiában láthattuk élesben a karakter ténykedését, Cillian Murphy alakításában. Képességei alapján Brandon leginkább Superman gonosz alteregójának (Ultraman) tűnhet, aki a párhuzamos valóságoknak hála egy Föld-3 nevű bolygón tevékenykedik, több másik szuperhős alternatív változatainak társaságában.