Brütal Legend: kié a gyerek?A történetet hű olvasóink jól ismerhetik: minden idők egyik legzseniálisabb, és egyben üzletileg legnagyobbat bukó játéka, a Psychonauts után a nem kevésbé zseniális Tim Schafer újabb remek ötlettel állt elő, a démonok uralta metálkorba visszarepülő roadie, a Jack Black életre keltette Eddie Riggs kalandjai olyan játék, amelyet egy rockrajongó sem hagyhat majd ki, és csak reménykedünk benne, hogy a jó öreg Tim végre megkapja azt az elismerést, amit már rég megérdemelt. Sajnos azonban a Brütal Legend sorsa baljós fordulatot vett: miután az Activision bekebelezte a Vivendi Gamest, kimondva-kimondatlanul az annak családjába tartozó Blizzard és persze a fejőstehén World of Warcraft miatt, Bobby Kotick egyszerűen rút elefánt módjára vitustáncot járt a porcelánboltban, és tavaly júliusban egy halom, általa hosszabb távon nem profitábilisnak ítélt szoftvert lefagyasztott, köztük a brütális legendát is.

Ekkor lépett a képbe az Electronic Arts, amely az EA Partners keretében felkarolta a projektet, és egy darabig minden rendben lévőnek is tűnt, a kiadó 2009 végére ütemezte be a játék megjelenését. Most azonban váratlan fordulat történt: az Activision írt egy szép pöcsétes levelet az EA-nek, melyben közölte: ipi-apacs, övék a cucc, még nem mondtak le a kiadási jogokról, így az említett szerződés érvénytelen – csak ők adhatnák ki a terméket, de persze nem fogják, mert nem érdekli őket... Nyilvánvaló, hogy emögött pénzéhség van: pusztán csak egy jelentősebb összeget szeretnének kapni az ellenlábastól, amelynek fejében lemondanának a jogokról – már ha az náluk van. A Variety cikke szerint viszont a készítő Double Fine birtokolja a jogokat, vagy az egyesülés miatti jogelőd-megszűnés miatt, vagy a korábbi, 2008-as megjelenés elszalasztása, ergo szerződésszegés okán. Az online magazin megkereste a feleket, és míg az ActiBlizz részéről nem óhajtották kommentálni az ügyet, egy EA-reprezentáns ezt üzente: „Nem hinnénk, hogy az Activision megpróbálna beperelni minket. Ez olyan lenne, mint ha egy férj elhagyná a családját, majd amikor a felesége egy jobb képű fickóval találkozna, beperelné őt.”.

Reméljük, a civakodás nem fogja negatívan érinteni a Brütal Legendet – nekem speciel mindegy, ki dobja piacra, csak jelenjen már meg...