Múlt héten derült fény Christopher Nolan új filmtervére, ami az atombomba fejlesztését és J. Robert Oppenheimer pályáját követi majd. Már akkor feltételezte a sajtó, hogy a mozis és streaming platform közötti megosztott párhuzamos bemutatási modell miatt korunk legsikeresebb rendezője távozik a Warner Bros.-tól. Nolan azok alkotók közé tartozik, akik ragaszkodnak a nagyvásznas vetítés csodájához, ráadásul kizárólag film nyersanyagra hajlandó forgatni munkáit. A Warner eddig minden lehetőséget és pénzt megaddott a szerző számára, jóllehet – a Tenetet is beleértve – Nolan megszolgálta a bizalmat a jegypénztáraknál.

Eljött azonban a szakítás ideje: a Deadline értesülése szerint Nolan távozik a hollywoodi óriásstúdiótól. Filmszínházak iránti elkötelezettsége ellenére a Netflix azonnal bejelentkezett nála. A szolgáltató képviselője elmondta, hogy minden anyagi lehetőséget igyekeznek megteremteni a rendező szerződtetéséhez. Utóbbi azonban, amint azt sejteni lehetett, nem az online platformot, hanem egy másik hollywoodi műhelyt, a Universalt választotta. A források szerint már 2022 első negyedévében megkezdődhet a fent vázolt produkció gyártása, aminek főszerepét klasszikus „Nolan-sztárszínész”, Cillian Murphy kapná.

A megállapodáshoz ugyanakkor hozzátartozik az a kis adalék, miszerint a Universal Pictures év elején speciális szerződést kötött a legnagyobb mozihálózatokkal. A premierhétvégéjük során minimum 50 millió dolláros jegybevétellel kezdő filmek legalább 31 napos kizárólagos moziforgalmazást élvezhetnek, míg a nevezett összegnél gyengébb nyitányt produkáló művek csupán 17 napig futnak exkluzíven a filmszínházakban, és már a határidő lejártával felkerülhetnek a netes piacra. Ugyanakkor a Bébi úr 2 és a Gyilkos Halloween – megkerülve a szerződést – ugyanazon a napon debütált VOD-on és a mozikban. Kérdés, hogy mi lesz a sorsa Nolan következő rendezésének.

christopher-nolan-tenet.jpg
(A kép forrása: Uncrate)