• Nyílt levélben kritizálta a Warner döntését Denis Villeneuve
  • A stúdió összes filmje első naptól elérhető lesz az HBO Max kínálatában 2021-ben

Immáron több mint egy hete a Warner biztosítja a legforróbb témát a filmiparon belül, a stúdió ugyanis bejelentette, hogy 2021-es filmjeik (köztük a Dűne, az új Mátrix és a The Suicide Squad is) a mozis premierrel párhuzamosan az HBO Max kínálatába is fel fog kerülni. Sokak szerint a koronavírus-járvány után ez egy újabb döfés a mozik mellkasába, a döntést pedig többek között Christopher Nolan is kritizálta, aki leginkább azt hiányolta, hogy semmiféle előzetes egyeztetés nem történt a stúdió és az érintett filmek alkotói között. Most pedig egy újabb érintett, az említett Dűne rendezője, Denis Villeneuve (Sicario, Érkezés, Szárnyas fejvadász 2049) szólalt meg a témában.

christopher-nolan-utan-a-dune-rendezoje-is-nekiment-a-warnernek.jpg

Villeneuve terjedelmes nyílt levelét a Variety közölte le, aki szintén nekiment a Warnernek, illetve az anyacégnek, az AT&T-nek. Ebből emeltünk most át nektek néhány lényeges gondolatot.

"Én is a hírekből értesültem arról, hogy a Warner Bros. úgy döntött, a mozis premierrel egy időben az HBO Max kínálatába is fel fog kerülni a Dűne, a filmről származó képsorokkal reklámozva a streaming szolgáltatást. Ezzel a döntéssel az AT&T kirabolta a filmtörténelem egyik legfontosabb és leginkább tiszteletre méltó stúdióját. A közönség és a mozik sem kapják meg ezzel a nekik járó szeretetet. Minden egy telekommunikációs óriás túléléséről szól, amely több mint 150 milliárd dolláros adósságot halmozott fel."

"A streaming szolgáltatások fontos és erőteljes kiegészítői a filmes és televíziós ökoszisztémának. Szeretném azonban, hogy a közönség megértse: a streaming önmagában nem képes fenntartani azt a filmipart, amely a COVID előtt létezett. Készülhetnek nagyszerű tartalmak a streamingre, de nem olyan léptékű filmek, mint a Dűne. A Warner döntése azt jelenti, hogy a Dűnének nem lesz esélye arra, hogy pénzügyileg kellően sikeres legyen, és végül a kalózkodás fog győzedelmeskedni. Könnyen lehet, hogy a Warner ezzel kinyírta a Dűne franchise-t."

"A Dűne messze az eddigi legjobb filmem. Én és a csapatom több mint három évet szántunk arra az életünkből, hogy egy egyedülálló nagyvásznas élményt hozzunk létre. A film képi és hangzási szempontból is úgy lett kitalálva, hogy moziban kelljen látni."

A rendező hozzátette azt is, hogy természetesen nála is a közönség biztonsága az első: ezért is egyezett bele abba, hogy 2020 végéről 2021 októberére tolják a premiert, amikorra remélhetőleg minden visszaállhat a rendes kerékvágásba a vakcinának hála. Villeneuve pedig hisz abban, hogy ha a pandémia egyszer véget ér, akkor a mozik újból megtelnek majd a filmrajongókkal.