Május végén a belügyminiszterek konferenciája (IMK) már hozott egy határozatot, mely az erőszakos komputerjátékok gyártását és forgalmazását teljesen betiltaná. Az illetékes Szövetségi Családügyi Minisztérium jelenleg egy kevésbé drasztikus ifjúság- és gyermekvédelmi törvénytervezet kidolgozásán munkálkodik. Ennek értelmében a BPjM német cenzúrahivatal, mely az ifjakat védi a káros médiabehatásoktól, nemcsak az "erőszakot dicsőítő" játékokat indexelné, hanem azokat is, melyben az "erőszak domináns", így ezeket nem lehetne reklámozni, és fiataloknak eladni.

Crytek: Költözés? Budapest?A lipcsei Game Convention előtt a Welt magazin online kiadványa interjút készített a Crytek alapítóival (képünkön), melyben a kialakult helyzetre is kitértek. Avni Yeril elég summásan fogalmazott: ha a tervezet törvényerőre emelkedik, cége elhagyja Németországot, és már el is kezdték a kitelepülési tervek előkészítését. A számunkra legérdekesebb mondat így hangzik: "Budapest gyönyörű város, ott könnyen tudnánk élni. Már van ott egy leánystúdiónk." Nocsak! Persze nem csak mi vagyunk az egyetlen kiszemelt célország, hiszen a srácok más államok gazdasági minisztériumaiban is puhatolóztak - Avni megfogalmazása szerint "különösen Anglia, Skócia, Ausztria és Szingapúr nagyon aktív, és folyamatosan kopogtatnak az ajtónkon".

A Welt azt is hozzáfűzi mindehhez, hogy a videojáték piac az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat; a PWC tanácsadó cég felmérése szerint a szegmens tavaly 31,6 milliárd dollárt termelt, és ez a szám 2011-re 48,9 milliárdra nőhet. Anglia és Franciaország már felismerte mindezt, és törvényi szabályozással támogatja a játékipari cégeket. Németország egyébként nagyon rosszul jöhet ki a buliból, ugyanis a Crytek húzza a piac szekerét, a többi cég jóval kisebb arányban dobálja a bevételeket a nagy közös kalapba. A Crysis fejlesztése rekordösszeget, 16 millió eurót emésztett fel, miközben 27 ország 130 jó munkásemberét foglalkoztatta a cég. A Crytek egyszer már megszívta a német törvényeket, hiszen az amúgy 2,5 millió példányban elkelt Far Cry is tiltólistára került hazájában a BPjM által, és csak egy semlegesített, kiherélt speciális verzió jelenhetett meg Németországban. Nem hinném, hogy sokáig tűrik a srácok ezt a packázást. Nos, mindenesetre a politikusaink most picit ráhajthatnának a témára - azt hiszem, nem kell ecsetelnem, mekkorát durranna, ha egy ilyen kvalitású játékfejlesztő cég hazánkban ütne tanyát...