• Kevés fekete tagja miatt diszkriminatívnak ítélték a HFPA-t
  • Etikai vétségek is felmerültek, mivel ajándékokat fogadtak el iparági szereplőktől
  • Az ígért reformokat azonban kevésnek ítélte több hollywoodi sztár és a Netflix is

Több kritika érte már az elmúlt hónapokban a Golden Globe-díjakat odaítélő, Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetét. A HFPA végül múlt héten elébe ment a további bírálatoknak, és belső megújulást hirdetett meg. A reformlépések között szerepel, hogy 50%-kal növelik a – jelenleg csak nyolcvanhat, köztük egy fekete újságírót számláló – szervezet létszámát, különös tekintettel az afroamerikaiak toborzására. A későbbiekben nem szükséges a dél-kaliforniai lakcím sem, ill. a tagok nem fogadhatnak el promóciós ajándékokat, ami a szervezetet érő vádpontok közül a legsúlyosabbnak bizonyult. Azonban a hollywoodi alkotók közül többen nem tartják elégségesnek a felvázolt átalakítási kísérletet.

Elsőként Scarlett Johansson szólalt fel a múlt heti bejelentéssel kapcsolatban. „Színészként elvárják az embertől, hogy filmjeit népszerűsítendő részt vegyen a fesztiválszezon alatt sajtótájékoztatókon és díjkiosztókon. A múltban ez azt jelentette, hogy gyakran a HFPA-tagok szexista kérdéseivel és megjegyzéseivel találkozott az ember, amik a szexuális zaklatás határát súrolták. Pontosan ez az oka annak, hogy évek óta nem veszek részt rendezvényeiken. A HFPA olyan szervezet, amit a Harvey Weinstein-félék legitimáltak, hogy közelebb kerüljenek az akadémiai elismerésekhez [tehát az Oscar-díjakhoz – a szerk.], és a filmipar követte példájukat. Hacsak nem következik gyökeres reform a szervezetben, úgy gondolom, hogy megérett az idő a HFPA-tól való távolodásra, helyette pedig a szakszervezetek és a filmipar erejére és egységére kéne koncentrálni.”

scarlett-johansson.jpg
(A kép forrása: Deadline)

Hasonlóan kritikusnak bizonyult a Golden Globe-győztes Mark Ruffalo (Ez minden, amit tudok), aki Twitteren közölte, hogy amíg nem változik meg a szervezet, nem tud büszkén tekinteni elismerésére. A kétszeres Golden Globe-jelölt David Oyelowo (Selma) pedig úgy fogalmazott, hogy a bejelentett reformok nem fogják megváltoztatni a 2022-es versenyt, ezért mostantól bojkottálja a HFPA rendezvényeit a művész. Szintén karcsúnak érzi az ígért újításokat a Netflix vezér Ted Sarandos. A legnagyobb streaming platform is megszakítja a kapcsolatot a szervezettel, amíg mélyebb változások nem következnek. Ali Sar, a HFPA elnöke azóta válaszlevélben biztosította a szolgáltatót, hogy dolgoznak a kívánt reformokon.

Az idei Golden Globe-díjas filmek és alkotók listáját itt láthatjátok.

gg7706610.jpg

Forrás: Variety