A tervezettektől eltérően mégsem 20 és 23 között, hanem április utolsó hetén került megrendezésre a CIS régió első Majorje. A Kiev Major április 24-én kezdődött a csapatkörökkel, és egészen április 31-ig tartott. A tornán 16 csapat vett részt, ebből 8 meghívottként érkezett és 8 kvalifikált a bajnokságra.

Sorakozó!

Április 24-én, hétfőn vette kezdetét az 5. Dota 2 Major, amely nem csupán új régióban került megrendezésre, de a formátum is megváltozott. A csapatkörök a megszokott rendszer helyett a svájci formát követték, aminek eredményeként a torna egésze alatt senki sem játszott kétszer ugyanazon csapat ellen. Ez a megoldás nem csak a játékosoknak jelentett kihívást, de a nézői szempontból is kifejezetten jó döntés volt.

Azonban a papírforma megbolygatása nem csak pozitív viszonylatban emelt a verseny színvonalán. A main event a Bostonban látottakhoz hasonlóan azonnali kieséses rendszerben működött, ezért akik jó helyezést értek el a group stage alatt, keserű szájízzel vágtak neki a verseny téttel rendelkező szakaszának. Érthető, hiszen az előkelő helyek megszerzése semmilyen pozitív hatással nem volt a bajnokságon való előmenetelükre.

kiev-major1.jpg

Kár komolyan venni a group stage-et, főleg ha tétje sincs

Csapjunk bele!

A 3 napon át tartó csapatköröket a csütörtöktől induló fő esemény váltotta. A helyszín ezúttal a National Palace of Arts Ukrain (Ukrán Nemzeti Művészetek Palotája) volt, egy igen régi épület, amelyet a '60-as évek végén kezdtek el építeni és 1970 óta üzemel. Maga a hely kifejezetten csúnya, mivel egy ósdi, leharcolt színház külsejét árasztja magából, ám a színpad most is fenomenálisan nézett ki a PGL munkatársainak köszönhetően.

A külcsín hiánya azonban kevés ahhoz, hogy távol tartsa a legnagyobb Dota rajongókat. Csaknem a Major teljes időtartama alatt teltház volt, csupán a kora reggeli órákban és késő este maradtak üresen néhány helyen a székek. Ráadásként úgy hallottam a helyszínen dolgozó külföldi kollégáktól, hogy a hangulat legalább olyan jó volt, mint egy évvel ezelőtt Manillában, aminél nagyobb dicséretet aligha kaphatnak az ukránok.

kiev-major2.jpg

Megesett, hogy nem maradt ülőhely

Ezért nem lehetnek szép dolgaink

Most először tapasztalhattuk meg az újonnan bevezetett kvalifikációs rendet, aminek voltak kimagasló és roppant gyenge pillanatai. Minden pozitív dolog után érkezett valami negatív, például: Európa és a CIS külön régióba kerültek, viszont csak 1-1 csapat juthatott be a versenyre. Amerikát földrajzi szempontok alapján két részre szedték, aminek eredményeként végre a déliek is kaptak egy garantált helyet a Majorön. Azonban ez a húzás sem maradt rosszalló visszhang nélkül. A játékosok nem tudták feltölteni az NA régiós helyeket, mivel kevesebb csapat nevezett, mint amire a szervezők számítottak. Ebből kifolyólag az európaiak, ahol számos a közönség által kedvelt team maradt otthon, meglopva érezték magukat.

kiev-major.jpg

Hogy ne legyen túl egyszerű az élet, a kvalik és a csapatkörök előtti csendes időszakban is akadt némi kavarodás. A meginvitált csapatok közül hárman otthagyták az őket szponzoráló szervezeteket, azonban mivel a játékosok együtt maradtak, mind részt vehettek a versenyen. (A meghívás nem az orgnak szól, hanem a rosternek.) A Wings Gamingből Team Random, az Ad Finemből mousesports, a Digital Chaosból Thunderbirds lett. Ekképpen került ki mind a 16, áprilisban egymás ellen versenyző csapat.

A panel is átesett némi változáson: Redeye visszatért műsorvezetőként. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Bostonban a Dota szcénának is bemutatkozó Machine-t mikor láthatjuk legközelebb.

Ahogy arra korábban is akadt példa, most is találkozhattunk ex-, illetve jelenleg is játszó profi játékosokkal a porondon. Kijevben a 2015-ben TI-t nyerő AUI és 1437 (vagy Rose, kinek hogy tetszik) néven elhíresült egykori Team Secret edzői tették tiszteletüket. Nem elég, hogy helyet kaptak az analizálók asztalánál, de Purge időjós szegmensének vezetését is kipróbálhatták az első napon. Utóbbi kevésbé aratott sikert, ezért hamar végeszakadt a projektnek.

kiev-major7.jpg

Akik kint ragadtak azok sem jártak rosszul

Valamint újabb friss arcot is köszönhettünk a kanadai születésű Conrad Janzen személyében, akit egyesek casteri múltjáról, illetve az hajdani Cloud 9-nak tett menedzseri szolgálatairól ismerhetnek. 2016 óta inkább a háttérben munkálkodik és a Twitch-es Dota 2 közvetítések lebonyolításában segédkezik.

A közvetítést nem csupán új arcokkal dobták fel, de technikailag is felfrissítették a szervezők. A TI6 alatt debütált AR rendszer a Kiev Major paneljén is látható volt mérkőzések előtt, között és után is. Ennek a technikának a segítéségével mutatkoztak be a csapatok, illetve az egyes párosok (például a két ellenséges mid játékos) statisztikai összemérése alatt voltak láthatók.

kiev-major3.png

És még headset sem kell hozzá

A panellel szemben a casterek között nem volt lényeges változás. Főként azokkal az arcokkal találkozhattunk, akiket régóta ismerünk, például Tobi Wannal, OD Pixellel, Capitalisttel és így tovább. A változatosság hiányát régen nem látott visszatérőkkel orvosolták. Purge leereszkedett a panelről és ismét helyet foglalt a kommentátori székben, ami ezzel együtt azt is jelentette, hogy elmaradt az időjárás jelentés. Valamint az idő közben szabad prédává vált syndereN is szüneteltette a játékosi karrierjét azért, hogy a Majorön castolhasson.

A verseny lelkét most is a közöség és a mémek adták. A videó kontentért ismét Slacks volt a felelős, aki olyan dolgokra bírta rá a játékosokat és a talent gárdát, mint egy menet Kundalini vagy Guess the Hero. Az utóbbi játék lényege, hogy a résztvevők csupán az item buildekből kiindulva találják ki, melyik hőshöz tartozhatnak a tárgyak. Ennek végeredményeként Purge a saját Enigma buildjét flame-elte több százezer ember előtt, de a meccsek alatt az OG fülkéjében tartózkodó admin is megkapta a neki kijáró 15 perc hírnevet a Twitter és a Reddit közbenjárásának jóvoltából. Ja és persze az event végén volt egy baberoll videó, amit másnap töröltek a PGL hivatalos YouTube-csatornájáról, de erről inkább ne beszéljünk.

kiev-major4.jpg

Kétségtelenül a fülkében a legjobb meccset nézni

A statok nem hazudnak, de tévedhetnek

A Main event során összesen 42 játszmát követtünk figyelemmel. A legrövidebb game 20 perc 39 másodperc, míg leghosszabb 75 perc 29 másodperc hosszúságúra nyúlt, ám számos mérkőzés túllépte vagy megközelítette az 1 órás mérföldkövet.

A Midas-gamingnek induló tornából hamar team-fight orientált irányvonalba csaptunk át, ezért főként ilyen hősöket láthattunk a mérkőzések alatt. A legtöbbet pickelt karakter Crystal Maiden lett, őt követi Monkey King, majd Warlock, de olyan, a metából csaknem teljesen eltűnt hősök is tiszteletüket tették, mint Tusk, Pugna vagy Enchantress. A legtöbbször Treant, IO és Monkey King került tiltásra, ebben a sorrendben. A 113 választható hős közül 87 bannolt és 99 pickelt karakterrel zártuk a mérleget.

kiev-major5.jpg

Minél többen vannak a görögök annál boldogabbak a lányok

Indul a nagy hajrá

Maga a verseny a teljes időtartama alatt izgalmas és kiegyensúlyozott volt, illetve valamilyen szempontból minden régiónak sikert jelentett. A legjobban talán az észak-amerikaiak és az délkelet-ázsiaiak fáztak rá. Az új formációval induló DC rögtön az első körben kiesett és az EG-nek is csak a top 4-be sikerült bejutnia. Az, hogy az utóbbinak köze van-e ahhoz, hogy Zai megvált a hosszú hajkoronájától kérdéses.

A dél-amerikaiak meglepetésszerűen robbantak be a Major körforgásába, és tőlük cseppet sem várt jó teljesítménnyel kiejtették a csapatkörök alatt veretlen maradt Secretet. Másnap majdnem sikerült megismételniük a bravúrt az EG-vel. A kínaiak magukhoz képest sokkal jobban teljesítettek, viszont ez is kevés volt az üdvösséghez. A CIS annak ellenére, hogy csak egyetlen csapattal jelent meg az eseményen döntős lett. Európa pedig… nos, nyertünk, szóval erről ennyit.

kiev-major6.jpg

A brazilok az új görögök

A játékosoknak ezzel a tudattal felszerelkezve kell belevágniuk a TI 7-et megelőző vándorlási időszakba, ami kifejezetten érdekesnek ígérkezik. A madarak azt csicsergik, hogy a Liquid környékén számíthatunk változásokra,  az egykori Wings Gaming, alias Team Random ötös fogatából pedig 4 játékos visszavonult -- a hírt rögvest a Major végeztével jelentették be. Kijelenthetjük tehát, hogy Dota-történelemben először kerül megrendezésre olyan The International, ahol a nem lesz jelen a címvédő csapat.

Azonban arról se feledkezzünk el, hogy a TI előtti hónapokban is tele van a kalendárium. Nemsokára indul a DreamLeague, a Manila Masters, az Epicenter, a Summit 7 és így tovább. Hazánkban pedig május végén fejeződik be a HD2L (Hungarian Dota 2 League) aktuális szezonja, méghozzá LAN-on. Szóval öveket becsatolni, mert jön a nyári esport-dömping.