Előre szólok, fiúk és lányok, hogy hosszú olvasmányba fogtatok bele, amibe a személyes véleményemet is beépítettem, mint ahogy azt anno az asszonnyal tette Kőműves Kelemen. A helyzet az, hogy sokan sok féle hírt írtak a sanghaji balhéról, de ezeknek többsége alig fedi le a teljes történetet, és csupán arra koncentrálnak, amit az orruk előtt látnak. Nem áll szándékomban ujjal mutogatni, pusztán az a helyzet, hogy minden irányból ugyanazt látom, és mint szakma- és keménymagbeli Dota rajongó nehezen tűröm ezt a tényt. Már csak azért is, mert a mostani Major esete több, nagyon komoly problémára világít rá, mind az esportos környezetre, mind pedig az egész játékiparra nézve.

James is a legend

James ’2GD’ Harding anno profi Quake 4 játékosként tűnt fel az esport-színen. Később host lett belőle, aki együtt dolgozott az MLG-vel, az ESL-lel, de még a DreamHacken is otthagyta a kéznyomát, hogy csak a komolyabb szerepléseit említsem. 2012-ben a Valve felkérte, hogy vezesse a The International 2-t, illetve a sikerre való tekintettel a következő 2 évben is ő vitte a globálisan is legnagyobbnak tekintett Dota 2 bajnokságot.

A Dota közösség szereti Jamest. Annak ellenére, hogy van egy faragatlan, bunkó stílusa és született troll, kegyetlenül jól vezeti a panelt. Szórakoztató, érdekfeszítő kérdéseket tesz fel azoknak, akikkel beszélget a köztes szegmensek alatt, valamint nem restell rákanyarodni olyan témákra sem, amik kényesebben érinthetik a kérdező félt, ám a közönséget érdeklik. Például ha a megkérdezett fél nem ad egyenes választ, akkor nem szégyelli ezt felróni neki élő adásban. Sokan vannak, akik ellenszenvesen néznek rá emiatt, ám még többen akadnak olyanok, akik szeretik és becsülik ezért a tulajdonságáért. James, vagy ahogy a közösségben hívjuk, Yames, mindig képes megtalálni azt a köztes pontot, ami miatt működik csipkelődő és szarkasztikus stílusa. A lényeg: a Dota-közösség és az egész elektronikus sport, mint iparág rengeteget köszönhet Yamesnek amiért kiállt emberekért, felkarolt tehetségeket és egy alternatív irányba terelte a felelős cégeket ezzel formálva a teljes ipart.

james-hardingot-dota-2.jpg

„James is an ass”

Most, hogy megtörtént a bemutatás nagyjából mindannyian képet kaptatok arról, milyen emberről beszélünk. De mégis mi volt a gond, amiből ez a dráma kerekedett? Ahhoz, hogy tisztábban lássatok, mesélek nektek egy kicsit a produkcióról.

A kompetitív Dota hajnalában domináltak a kínai csapatok. Kiszámíthatatlanok voltak, és sem az európai sem az észak-amerikai ellenlábasaik nem tudták felvenni velük a versenyt. Sikerüket részben az elszigeteltségüknek köszönhették: nehezen, vagy egyáltalán nem fogsz olyan játékstílussal rendelkezőkkel szemben nyerni, amit még soha nem láttál korábban, és a feszültségnek köszönhetően még inkább rád nehezedik a nyomás. A domináló széria után még népszerűbbé vált Kínában a Dota, míg végül olyan tömegeket nem kezdett megmozgatni, ami mellett képtelenség szó nélkül elhúzni. A Valve meglátta a potenciált a helyzetben, és a Major rendszer bevezetése után Európát követően egy kínai rendezésű tornát jelentett be, melyet a Perfect World nevű szervezet fog levezényelni.

Az előjelek baljósak voltak. Nem elég, hogy a legtöbb keleti torna mind dugába dőlt, de decemberben akadt egy különösen nagy botrányba fulladt rendezvény: a World Cyber Arena (WCA). Ezen a bajnokságon minden létező dolog kisiklott. Csak hogy röviden érzékeltessem a helyzetet: számos játékos kórházba került egy ételmérgezés miatt. Nem csoda hát, hogy ezek után sokaknak okozott fejfájást egy sanghaji Major gondolata. Aztán miután elküldték a meghívottaknak a felkérő leveleket, sorjában kaptuk az értesítéseket azoktól az eddig esszenciálisnak minősített személyektől, akik nem lesznek jelen a verseny alatt. Sem Nahaz, sem PimpmuckL, de még Redeye sem kapott meghívót. Utóbbi az az angol úr, aki már több mint egy évtizede foglalkozik esportokkal, és történetesen ő pótolta Jamest a tavaly nyári International alatt, valamint a frankfurti Majorön is ő volt a házigazda. Lassan gyülekeztek a felhők, végül pedig, amikor hivatalos közleményben bejelentették az esemény talent-gárdáját egy emberként sóhajtott fel a közösség. Yames egy terjedelmesre nyúlt vakációt követően visszatér! 2GD azért is tökéletes választás, mert tudja, hogyan kösse le a közönséget, ha hosszabb csúszásokra kerülne sor, amire már hónapokkal az esemény előtt számítottunk.

dota-2-shanghai-major-logo.jpg

Eljött a Major napja. Február 25-én, magyar idő szerint hajnal 2-kor már kezdetét kellett volna vennie az első szériának, ám nem sokkal háromnegyed 2 után érkezett egy tweet Jamestől, amelyben közel 20 perces késről értesített mindenkit. Ez a 20 perc egyedül a közvetítés elindítására vonatkozott, a game-ről pedig nem hallottunk egy szót sem. Összesen másfél órás késéssel, a tervezetthez 2 órai kezdés után végre elrajtolt az őrület, ám még az előtt egy egyórás panel-beszélgetés zajlott le. Kezdetben minden rendben ment, a panelen szereplők tanakodtak, az esélyeket latolgatták, egy családias beszélgetés kerekedett a felek között. Végül annyira elhúzódott a csúszás, hogy jobb híján a prezentációhoz használt táblán kezdtek el ketten amőbázni. Ettől függetlenül érdekes volt a műsor és teljességgel vállalható.

A legnagyobb bajt a kihagyások, késés és a technikai analfabetizmus jelentették, ami miatt csak a streamen lehetett élvezhető minőségben követni a játékokat. „Élvezhetőről” írok, pedig itt sem volt rendben minden. A hang rendszeresen megkukult és statikussá vált, illetve gyakran megszakadt a közvetítés, vagy elnémultak a kommentátorok. Dota TV-n (kliensen belül szpektálva) a lag elviselhetetlenné tette az élő adást. Jómagam a meccs közben és után émelyegtem, és nem azért, mert rosszul játszottak a csapatok. Ez a „kis” baki azonban a második game-re megjavult, szóval további panaszra nem volt okom. Az azonban, hogy a castereknek és a panelen szereplőknek gyenge minőségű mikrofonokat szereztek, és a keverés sem működöt megfelelően, tarthatatlan. Helyenként olyan érzésem volt, mintha vödörből beszélnének, vagy a távolból visszhangoznának. De ha nem hallod őket, akkor úgyis mindegy, nem? Később az is napvilágot látott, hogy a szabvány 144 Hz-es monitorok helyett 60 Hz-eseket szereztek a játékosoknak. A helyzet az, hogy még bőséggel folytathatnám a hibák listázását, de inkább kanyarodjunk tovább!

dota-2-shanghai-major-monitor.jpg

Ezek a tátongó űrként felbukkanó adásszünetek nemcsak minket, nézőket kezdtek el idegesíteni, hanem a panelen dolgozókat is. Egy idő elteltével már az is megesett, hogy James ignorálta a szünetet javasló kínai szervezőket és ahelyett, hogy félbeszakított volna egy beszélgetést, hagyta, hogy az magától folytatódjon. Illetve még az adás elején elsütött egy pornós viccet, valamint minősítette egy-két játékost és az adásért felelős csapatot. Végezetül a második nap közepén, egy hosszú szünet közepette James megpróbált utána járni annak, hogy mikor folytatják az élő adást, Bruno, aki mellesleg legjobb barátja, közölte vele a hírt, hogy Gabe Newell elbocsájtotta őt. A közönség ebből annyit észlelt amennyit Yames tweetelt a saját Twitter fiókjáról. A bejegyzésben közölte, hogy mostantól nem fogjuk őt többet látni, mivel kirúgták. Indokot nem kaptunk, a stáb nem jelentkezett a Valve pedig szintén hallgatott. James később megígérte, hogy írni fog egy terjedelmesebb összefoglalót arról, mégis mi folyik Sanghajban, ám az ötletet pár órán belül elnapolta, mondván: alszik rá egyet.

Ekkor kezdődött el az igazi őrület. A Dotával foglalkozó subreddit és a Twitter egyszerre robbantak fel a hírtől. A kommentátorok, kollégák egyszerre vették védelmükbe Jamest és bombázták üzenetekkel az angol férfit. Redditen pedig sorra születtek a Perfect Worldöt támadó posztok. Minden jel arra mutatott, hogy a kínai stáb tehetett a műsorvezető szélnek eresztéséről, ezért egyre több és több negatív jellegű hozzászólás született. Elindult a streamet és a Majort egy az egyben bojkottálók mozgalma, ezért esett a nézők száma.

Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Valve-nek most már komolyan tennie kell valamit, ha nem akarnak irdatlanul pofára cuppanni. Az éjszaka folyamán maga Gabe Newell írt egy Reddit posztot, amiben helyzetjelentést adott Majorről, két pontba szedve. Az elsőben azt taglalta, hogy James azért lett elbocsájtva, mert „egy seggfej”, valamit a Valve többet nem fogja őt semmilyen pozícióban alkalmazni. Az amúgy a tornán még csak részt sem vevő játékosokról szóló poénjai mind olyan emberekről szóltak, akiket a barátjának tekint és tudja, hogy nem fognak megharagudni rá, főként mivel ismerik és osztják a humorát. Erről minden bizonnyal Gabe nem tudott, mégpedig azért, mert valószínűleg nem ismeri Jamest és nem akadt senki, aki lekommunikálhatta volna, hogy mégis mit lát a képernyőn. Mint egyszeri néző, számára az jött le, hogy a műsorvezető „nem viselkedik profihoz méltóan”. Fáj, hogy ezt kell írnom, de voltaképpen az egész bejegyzés és a hozzáállás arról árulkodik, mintha Gabe nem is ismerné a Dota közösséget, de erre inkább térjünk vissza később!

A második pont arról számolt be, hogy a teljes kínai stábot elküldték, mivel nem voltak képesek kompetensen ellátni a rájuk szánt feladatot. Ezen nincs mit taglalni, mivel ez volt a helyes döntés. A helyükre új emberek kerülnek majd, akik remélhetőleg jobban végzik a munkájukat.

gabe-newell-valve.jpg

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2