• Permanens bant kapott az egykori Wings csapat
  • Nem szerződtethetik le őket Kínai szervezetek és nem játszhatnak külföldön
  • A csapat tisztában volt azzal mik lehetnek a következmények
  • A teljes Dota közösség forrong a döntés miatt

Ahogy azt a Kiev Major utáni kibeszélő cikkünkben is olvashattátok korábban bejelentésre került az egykori Wings Gaming csapatának visszavonulása, ma pedig kiderült, hogy ennél több lehet a háttérben. Amit korábban kiábrándultságnak gondolunk az mára komoly jogi kérdéssé fajult.

Az év elején még a Wings színeiben játszó roster közvetlenül a Majort megelőzően jelentette be elválását a szervezettől annak érdekben, hogy Kijevben már független csapatként indulhassanak. A bibi azonban ott kezdődik, hogy mind az 5 szóbanforgó személyt szerződés kötötte a maradásra, ennek ellenére ők mégis a szabadutat választották.

A szerződésszegés nem maradt büntetlenül: az ACE nevű, strukturális szervezet, amely egy csokorba fogja össze a profi kínai esport közeget permanens bant szabott ki a játékosokra. Y, Iceice, Blink, Shadow és Faith_bian mind el lettek tiltva minden Kínán kívüli tornán való részvételtől (kivéve a Valve által rendezett versenyektől), illetve semmilyen Kínában állomásozó organizáció nem szerződtetheti le őket. Ehhez az is hozzátartozik, hogy bootcampek alatt egyetlen az ACE felügyelete alatt álló csapattal sem gyakorolhatnak.

wings-manilla-esl.jpg

Az ex-Wings roster tagjai állításuk szerint tisztában voltak vele, hogy a távozásuk következményei akár kolosszális méreteket ölthetnek, ám mégsem maradtak a szervezetnél. A kilépésük fő okai között a piszkos anyagiak állnak. A szervezet 3 havi bérlemaradással operált, valamint a The International 6-on aratott győzelmet követően a nyeremény 30%-át elhappolta a játékosok elől.

A kérdést érintő diskurzus jelenleg Twitteren, Weibon és Redditen folyik tovább. A Weibo nevű oldalon, ami nagyjából Kína Twitterének felel meg, rOtK és LaNM szólaltak fel és vették védelmükbe az egykori Wingses srácokat. Reméljük az ő befolyásuk hatni fog az ACE döntésére.