E3 2008: újabb hiányzókA GameSpot a szaksajtó más kiválasztott képviselőivel egyetemben megkapta a meghívót az idei E3-ra való regisztrációra. Miután a résztvevők listáján a „kötelező” nevek (Nintendo, Sony, Microsoft) mellett jó pár hiányzó is volt, felvették a kapcsolatot azokkal, akik tavaly ott voltak Santa Monicában, most azonban lemaradtak a felsorolásból. A Warner Bros., a Bethesda, az id Software, a Majesco, és a D3Publisher megerősítette, hogy jelen lesznek, ám az Activision megtette a meglepő, korábban citált kijelentést: kihagyja az idén ismét a Los Angeles-i Convention Centerben, július 15-17. között megrendezésre kerülő kiállítást. Sőt, tovább mentek, idézem: „Gondos mérlegelés után úgy döntöttünk, az Activision nem újítja meg ESA tagságát, és nem vesz részt semmilyen hivatalos ESA rendezvényen. Nagyra értékeljük azt a munkát, amit az ESA tett az elmúlt években az interaktív szórakoztatóipar reklámozásával, és sok sikert kívánunk nekik a show-hoz.”

Az ESA Interactive Digital Software Association (IDGA) néven alakult 1994 áprilisában, új elnevezésüket - Entertainment Software Association – 2003-ban vették fel. Tevékenységük közé tartozik a korhatár-besorolást végző ESRB támogatása, a különféle kormányok videojáték-korlátozásai, a cenzúra, a kalózkodás elleni harc, azaz egyféle véd- és dacszövetség, és a legnagyobb kiadók alkotják tagságát. Az ő rendezvényük az E3, mely, ahogy arról mi is hírt adtunk az elmúlt években, a korábbi hatalmas show-ról egy szerény, meghívásos nemzetközi sajtótájékoztatóvá zsugorodott.

Miután az Activison távozott, szinte törvényszerű volt, hogy a nemrég partnerévé vált Vivendi Games is vele együtt lép ki a szervezetből, melyet aztán az ESA képviselője meg is erősített, hozzátéve, hogy ők változatlanul folytatják áldásos tevékenységüket. A GameSpot azt nem tudta kihúzni a Vivendiből, hogy a Blizzard és a Sierra mindezek ellenére ott lesz-e az E3-on, ám az Activison elnöke, Bobby Kotick azt nyilatkozta sokat sejtetően, hogy a két cég 19 milliárdos egyesülése június végére befejeződik, így tehát a show idején már egy cég lesz a két, most még jogilag különálló firma.

Egy nappal később aztán ugyancsak a GameSpot közölte, hogy újabb hiányzókról szerzett tudomást. Elsőnek a 11 stúdiót összefogó Foundation 9 jelentette be távolmaradását. Mint nyilatkozták, semmi bajuk az ESA-val, és a döntésnek nincs köze az Activision lépéséhez, egyszerűen anyagi okokból idén nem engedhetik meg maguknak a dolgot, azt a pénzt, amibe a kiállítási hely bérlése kerülne, inkább a fejlesztésre és más, közvetlenebb marketingre fordítják, aki tehát olyan címekre kíváncsi, mint a Silent Hill: Homecoming, a Super Street Fighter II Turbo HD Remix, vagy a Monster Lab, más forrásból kell, hogy beszerezze az információkat.

E3 2008: újabb hiányzókA másik visszalépő az NCSoft, akiknek ez a húzása viszont kevésbé meglepő. A 2006-os eseményen ugyanis csendháborításért 5000 dollárra megbüntették őket, mert állítólag túl hangosan promotálták a Tabula Rasát, amiből egy jó kis odamondogatós botrány kerekedett. Igaz, hogy tavaly, annak ellenére, hogy Fred Schmidt fejlesztési alelnök akkor azt nyilatkozta, többé be sem teszik a lábukat az E3-ra, ott voltak, idén azonban már nem lesznek. Képviselőjük szerint egyszerűen nem jó az időzítés, így nincs értelme elmenniük - pedig biztos sokakat érdekelt volna a Guild Wars 2 vagy épp az Aion: Tower of Eternity.

Még érdekesebb, hogy a GameSpotot az id Software-t képviselő PR-ügynökség május 2-án úgy tájékoztatta, az Activision távolmaradása ellenére a fejlesztőcsapat ott lesz a kiállításon, aztán nem sokkal később visszavonta ezt a közleményt azzal, hogy hamarosan részleteket is közölnek, ám ez idáig újabb hír nincs a dologról...