Kezdjük tehát a toplistával, mely szokás szerint az NDP elemzőcsoport jelentése, és a szeptember 7-13. közötti hét USA-beli eladásait összegzi. Mondom, semmi meglepőt ne tessék várni:

  1. Spore / EA Maxis
  2. Spore Galactic Edition / EA Maxis
  3. The Sims 2 Apartment Life Expansion Pack / EA Maxis
  4. Spore Creature Creator / EA Maxis
  5. World Of Warcraft: Battle Chest / Blizzard
  6. The Sims 2 Double Deluxe / EA Maxis
  7. World Of Warcraft / Blizzard
  8. World Of Warcraft: Burning Crusade Expansion Pack / Blizzard
  9. Warcraft III Battle Chest / Blizzard
  10. Crysis / Crytek

Az EA és az Activision Blizzard tehát jól megosztozik az eladásokon, szokás szerint, amint megjelenik egy Sims2 pakk, azonnal mindent maga mögé utasít, ezzel együtt tartja magát az alapcsomag is, hiszen ugye az is kell a futtatáshoz. A Blizzard szentháromsága közül pedig jelenleg a WoW az, amely mindent húz magával, hiszen ahhoz, hogy valaki igazán belemélyedjen a csúcs-MMOG világába, ismernie kell az univerzumot is, azaz a WarCraft III gyakorlatilag kötelező vételnek számít mellé. A Crysis nyilván a Warhead kapcsán került ismét előtérbe, de hát ugye ez a cucc is az EA számláját hízlalja jól. Az pedig, hogy a Spore uralja a toplista elejét, nos, az az igazán nem meglepő, hiszen a hype, a jó érzékkel piacra dobott Lénylabor olyan vákuumot generált, mely a megjelenéskor fekete lyukként szívta magába a piacra dobott készleteket.

...és igaz az utolsó mondat akkor is, ha továbbra sem csitul a DRM körüli perpatvar. Obo kolléga már párszor körbejárta a témát; ugyebár a botrány lényege, hogy alapból csak háromszor telepíthetjük fel a játékot, utána az EA szakembereihez kell könyörögnünk feloldozásért. Bár ezen most már enyhíteni fognak, de az amolyan „adunk is, meg nem is” félmegoldás. Ezen a hivatalos fórumon is sokan morgolódtak, olyannyira, hogy fentről az atyaisten lemordult: lezárták a legaktívabb, azzal foglalkozó témát, utolsó bejegyzésként annyit írva, hogy már unják a dolgot, és ha erről akarnak beszélni a kedves felhasználók, menjenek más fórumokra. Az pedig, aki tovább folytatja a DRM-ről a vitát, bannolva lesz, ami akár azt is jelentheti, hogy vásárolhat magának új játékot. Utóbbival ugye arra utalt az adminisztrátor, hogy a fórumra azzal a névvel lehet bejelentkezni, amit a játékhoz regisztrál a vásárló, és egy termékhez csak egy fiókot lehet létrehozni.

Ezt a bejegyzést egy moderátor hamar finomította, mindenkit megnyugtatva, hogy ez csak „rossz kommunikáció” volt, egy fórumbejegyzéstől senki nem veszti el a játékát, és lehet beszélni a témáról, de csak megfelelő hangnemben, személyeskedések nélkül. Egy másik moderátor pedig határozottan kijelentette: soha nem történhet meg olyan, hogy fórumszabályzat megsértéséért valaki az 50 dollárért megvásárolt játékát többé ne tudja használni.

Nos, azt hiszem, mindenkinek picit meg kellene nyugodnia a témában...