Rögtön a cikk elején szeretném leszögezni, hogy próbáltam annyira objektív lenni, amennyire az egy kritika esetében lehetséges, ám olyan szinten felbosszantott a Disney legújabb élőszereplős Star Wars produkciója, hogy ez sajnos nem minden esetben sikerült. Ebből adódóan a kelleténél egy picivel indulatosabb írás következik, így előre is elnézést kérnék azoktól, akiknek esetleg bejöttek a látottak, mivel az alant olvasható sorok csak elvétve tartalmaznak pozitív gondolatokat. Na, de lássuk, mit tartogat nekünk a Köztársaság eddig jobbára csak könyvekben és képregényekben bemutatott fénykora!

star-wars-the-acolyte-1.jpg

Nos, az igazság az, hogy nem sokat, Az akolitus (The Acolyte) első két felvonása ugyanis (és ez talán nem minősül spoilernek) egyáltalán nem vesződik azzal, hogy bemutassa a nézőnek ezt a régi-új világot, annak berendezkedését és a politika működését, pedig egy új éra esetén az lett volna a minimum, hogy szánnak erre némi időt az alkotók. A nyitány során ugyan kapunk egy kis szöveges összefoglalót arról, hogy mi a helyzet a messzi-messzi galaxisban, ám utána már csakis a cselekmény kibontása van a fókuszban, kispadra ültetve ezzel a világépítést és lore kibővítését. Ezt ugyebár az új trilógia is eljátszotta anno, tehát jól láthatóan nem sikerült tanulni a hibákból, pedig vélhetően mindenki megnézte volna, miként festett ez az univerzum száz évvel a Baljós árnyak sorsfordító eseményei előtt.

star-wars-the-acolyte-23.jpg

A történet egyébként egy Mae (Amandla Stenberg, akit maga Anakin Skywalker köszöntött a Star Wars családban) nevű titokzatos nő körül forog, aki valamilyen oknál fogva elhatározza, hogy végez négy Jedi mesterrel, ami finoman szólva sem tűnik egy könnyű feladatnak. Hamar kiderül, hogy a képzett, ráadásul az Erővel is jól bánó harcos nem egyedül cselekszik, az instrukciókat ugyanis egy titokzatos, maszk mögé rejtőző alak adja, aki egyáltalán nincs jó véleménnyel a Rendről és annak követőiről – a fő antagonistáról természetesen semmit sem tudunk meg a nyitányban, és ez így is van rendjén. A példátlan gyilkosságokat (bár első körben csak egyet) az Erő világos oldalának képviselői sem nézhetik tétlenül, hiszen a szálak egy egykori tanítványhoz vezetnek, ez a helyzet pedig azonnali cselekvést kíván. A nyomozást végül a lányhoz közel álló Sol mester (a Nyerd meg az életedből ismert I Dzsongdzse) vállalja magára, és bár ez az alapkoncepció egy sötét hangulatú thriller lehetőségét hordozza magában, egyelőre sajnos semmi jele annak, hogy a készítők elmennének a falig – ahogy azt tették például a fantasztikus Andor esetében. Egy fontos csavar mindenesetre már most is akadt a sztoriban, ami ugyan felettébb messze áll attól, hogy eredetiséggel vádoljuk, de így legalább egy minimális esély van arra, hogy később kapunk valódi drámát és érezhető súrlódást a karakterek között.

star-wars-the-acolyte-3.jpg

És akkor térjünk is rá arra, hogy miért csalódtam annyira ebben a szériában (pontosabban a kezdésben). Az egyik legnagyobb gond, hogy Az akolitus nemes egyszerűséggel képtelen épkézláb szereplőket felmutatni, amire ugyan lehet azt mondani, hogy az előzménytrilógia sem brillírozott ezen a téren, de abban legalább mindenkinek voltak jól felismerhető személyiségjegyei. Jar Jar Binks-et az első pillanattól kezdve szívből utálhatta a közönség, Qui-Gon Jinn bölcseleteit öröm volt hallgatni, Anakin kínos monológjaitól pedig teljes joggal mászhattak falra a rajongók, itt azonban annyira semmilyen minden egyes figura, hogy az már-már fizikai fájdalmat okoz. Mindezt tovább tetézi, hogy rettentően bárgyú párbeszédeket adtak a színészek szájába (jó, ezen a téren azért nem éri el a sorozat a Baljós árnyak és A klónok támadása mélységeit), akik eleve nincsenek a helyzet magaslatán, pedig a Jeckit alakító Dafne Keen már bizonyította párszor (Logan – Farkas, Az Úr sötét anyagai), hogy ért a hivatásához. Úgy gondolom, hogy ha kétszer 40 percben (ami a stáblista miatt inkább 35) jut idő az azonos nemű szülők és a túlsúllyal küzdők reprezentációra, arra viszont már nem, hogy legalább egy karaktert kiléptessenek az egydimenziós kategóriából, akkor teljes joggal megkérdőjelezhetjük  az alkotó (azaz Leslye Headland) kompetenciáját és a Star Wars iránti rajongását, ami az elmondása alapján óriási, ám én ezt egyetlen másodpercig sem tapasztaltam.

star-wars-the-acolyte-4.jpg

Szintén fájó pont, hogy az állítólag erejük teljében lévő Jedik még csak a szikráját sem mutatják a logikus gondolkodásnak és a következetességnek, mivel olyan abszurd hibákat követnek el ebben a két fejezetben, hogy minden nézőben felvetődhet a kérdés: mégis hogyan volt képes kihúzni a Rend még több mint 100 évig? Spoiler nélkül csak annyit mondanék, hogy már az első részben úgy vesznek őrizetbe egy állítólagos Jedi gyilkost, hogy a rabszállítón mindössze egyetlen droid felel a rendért – mi baj lehet ebből, nemde? És ezt a momentumot ugyan betudhatjuk a Jedik önteltségének (végső soron ez okozta a bukásukat), de azért van némi különbség a magabiztosság és a teljesen nyilvánvaló őrültség között. Mindennek fejébe a dráma is csupán papíron létezik ebben a szériában, mivel képtelenség úgy aggódni bárkiért, hogy csak egy pár szavas eligazítást és néhány sejtelmes utalást kapunk a múlt történéseire. Természetesen nem azt vártam, hogy rögtön fény derüljön minden titokra, de még Luke Skywalker kvázi statisztaként funkcionáló szüleit is jobban megismerhettük a haláluk előtt, mint itt a főbb karakterek zömét, így pedig nehéz szimpátiát kialakítani azokkal, akik a sztori elmeséléséért felelnek.

star-wars-the-acolyte-5.jpg

Akad azért némi pozitívum Az akolitus kapcsán, hiszen a látványra például egy szemernyi panaszunk sem lehet – bár körülbelül 180 milliós büdzsé mellett szépen nézett volna ki, ha még ezen a téren sem sikerül megugrani a lécet. Nyoma sincs tehát az Obi-Wan Kenobi olcsó megoldásainak, rengeteg a gondosan felépített díszlet, ahogy a kosztümök is remekül sikerültek, bár annyi kivetnivalóm azért lenne, hogy dizájn és stílus terén nem éreztem túl sok különbséget a Skywalker korszakhoz képest – úgy fest, a messzi-messzi galaxisban nem változik olyan gyorsan a divat, mint a szeretett planétánkon. Maga a történet is vehet még érdekes irányt, hiszen bőven van potenciál ebben az alapfelállásban, de őszintén szólva felettébb meglepődnék, ha végül azt a sötét és kegyetlen históriát kapnánk, amit ez a koncepció ígért.

Két rész alapján persze kár lenne ítéletet mondani a széria felett, ám pusztán a nyitányból kiindulva könnyen lehet, hogy a The Acolyte még az imént említett Obi-Wan Kenobit és a Boba Fett könyvét is alulmúlja majd, mert azok esetében legalább a fan service enyhített valamit az olyan szekunder szégyenérzetet generáló részeken, mint Leia hercegnő erdei kergetőzése vagy az a bizonyos üldözéses jelenet a "robogókkal". Itt azonban nincs ilyen jellegű kapaszkodó, ergo marad a reménykedés, hogy később javulni fog a helyzet – van honnan felmászni, az eddigi teljesítmény ugyanis valahol a harmatgyenge és a közepes között van félúton. Mindenesetre örülök, hogy a Disney (pontosabban Headland) nem ment későbbre a Star Wars idővonalán, mert a szívem szakadt volna meg, ha viccet csinálnak az olyan ikonikus karakterekből, mint mondjuk Darth Bane vagy Darth Revan.

(A képek forrása: Disney)