• Idén év végén lesz érdemes SSD-t venni
  • A gigabájtonként várhatóan csak 10 centet kérnek majd

A DRAMeXchange egy olyan piackutató cég, akinek a szavában megbízunk, év elején ők jósolták meg azt is, hogy a memóriák ára zuhanni fog. A jóslat egész jól bevált, az első negyedévre előrejelzett 30% árcsökkenés szinte az összes modul esetében megfigyelhető és további enyhe árcsökkenés még mindig várható.

Hasonló jóhírekkel szolgálnak az SSD-k piacát illetően is, előrejelzéseik szerint 2019 év végére, de legkésőbb 2020 év elejére várhatóan gigabájtonként mindössze 10 centet, azaz cirka 30 forintot kell majd kicsengetnünk. Ez egy gyors fejszámolást követően azt jelenti, hogy az általános igényeket kiszolgáló, 1 terabájtos egységek cirka 30 ezer forint (plusz ÁFA) körül mozognak majd, márkától és áruháztól függően. Bár ez még mindig jelentősen több, mint a jól bevált HDD-k ára, a gyorsaságbeli különbség bőven megéri a különbözetet. Ha pedig az előrejelzések igaznak bizonyulnak, akkor főleg.

ssd-sorozat.jpg

A tendencia egyébként már régóta megfigyelhető, 2019 év eleje óta mintegy 50%-os áresést tapasztalhattunk, ezt a cég szerint további 15-26% (SATA SSD) illetve 16-37% (PCIe SSD) mérséklődés követi majd, csak a következő negyedévben. Ha ez a tendencia, még ha enyhülve is, de folytatódik, akkor annyira nem elrugaszkodott a DRAMeXchange kijelentése.